Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,15:07:10
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3282 0,24
EURO
35,0642 0,16
ALTIN
2.296,52 0,83
BİTCOİN
$70.761 0,66
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
07 Aralık 2017 - 11:32
07 Aralık 2017 - 11:322 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

SAÜ'de kan transfüzyonu eğitimi verildi

SAÜ Tıp Fakültesi Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SEAH) “Güvenli Kan Transfüzyonu Eğitimi” düzenlendi.

SAÜ'de kan transfüzyonu eğitimi verildi
Yön Bul Akademi


Merkez Kampüs konferans salonunda 6 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilen eğitimde SAÜ Tıp Fakültesi  Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve SAEH Hemovijilans koordinatörü  Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı ile SEAH hemşiresi Selda Özbayraktar birer sunum yaptı.

Kanın çok değerli hayat kurtarıcı bir yaşamsal bir sıvı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Altındiş şunları söyledi:

“Kan herkese lazım ve çok değerli, israf etmeden, dikkatle, özenle kullanmalı, eğitim ve prosedürlere uymakla maksimum yarar ve minimum risk almalıyız. Yanlış uygulamalarda ciddi riskler söz konusu. Yanlış uygulamalar sonucu oluşan transfüzyon reaksiyonları zaman zaman basına yansıyor. Nakil için kanın alımından hastaya verilmesine kadar geçen her aşaması çok önemli; bilgi, dikkat ve özen istiyor. Biz sağlık çalışanları için sıradan gelen bir iş, kan bekleyen hasta için hayat kurtarıcı durumunda. İşimiz bu açıdan çok kritik. Kalite ve hasta güvenliği açısından da standart prosedürlere uymak gerekiyor. Hastanemizde bir yıldır uygulanana hemovijilans hemşiresi çalışması ile ciddi risklerin önüne geçildiğine inanıyoruz. Rakamlarda bunu söylüyor.”

Eğitimde, Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı, “Transfüzyon Güvenliği ve Hemovijilans” başlıklı bir sunum yaptı. Avcı, güvenli transfüzyon, hemovijilans ve güvenli kan uygulamalarının Türkiye’deki durumu hakkında bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan Hemşire Selda Özbayraktar ise SEAH’daki kan transfüzyonu verilerini açıkladı. SEAH’da yılda 35 binden fazla kan nakli yapıldığı bilgisini veren Özbayraktar, riskli transfüzyon olaylarının neredeyse hiç olmadığını, konunun kendileri tarafından günlük olarak, klinikleri gezerek takip edildiğini söyledi.

 

 

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç