Marmara Göz
16 Mayıs 2024|Perşembe,11:37:39
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 16.05.2024
DOLAR
32,2033 0,12
EURO
35,1015 0,03
ALTIN
2.472,41 0,19
BİTCOİN
$66.193 6,56
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
01 Mayıs 2024 - 10:53
01 Mayıs 2024 - 10:536 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti

Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 7,5'e; 1 yıla kadar olan vadeli hesaplarda ise yüzde 5'e yükseldi.

Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları değişti
MARMARA GÖZ


Türk Lirası mevduata uygulanan stopaj oranları güncellendi..

Mevduat ve katılım hesaplarından elde edilen faiz ve kâr paylarında vadesine göre yüzde 7,5, yüzde 5 ve yüzde 2,5 oranlarında indirimli gelir vergisi kesintisi yapılması kararlaştırıldı.

Karar, resmi gazete'de yayınlandı.

Vadeye göre oran yükseldi

Buna göre; 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'e, 1 yıla kadar olan vadeli hesapların stopaj oranı ise yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseldi. 1 yıldan uzun vadelerde 0 olan stopaj oranı ise yüzde 2,5 oldu.

Değişken faiz oranı uygulanan hesaplarda ise 0 olacak

Karar göre enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj 0 olacak.

31 Temmuz'a kadar geçerli

Mevduata uygulanan yeni stopaj oranları, 31 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Mevzuatta stopajın artmasına örnek

6 aya kadar vadeli hesaplarda, 100 bin lirayı yüzde 55 oranında yıllık faiz veren bankanın mevduata bir aylık bağlandığında faiz geliri 4 bin 583 lira oluyor.

4 bin 583 liralık faizin eskiden stopajı, yüzde 5 oranından hesaplandığında 229,15 lira tutarken, yenin kararla birlikte yüzde 7,5 oranı ile hesaplandığında 343,72 liraya yükselecek.

Böylece, 100 bin liralık mevduatta 343,72 liralık faiz geliri stopaja kesilmiş olacak.

Mevduat sahibi mudinin faiz geliri bu rakam kadar eksilecek.

Stopaj nedir

Stopaj, kişinin elde ettiği gelir üzerinden devlet tarafından alınan gelir vergisidir.

Mevduat stopajı ise bankada bulunan mevduat hesabından elde edilen faiz gelirinden kesilen vergidir. Vadeli mevduat hesaplarındaki stopaj oranı döviz cinsine ve vadeye göre değişiklik gösterir.

Yatırım fonlarından elde edilen gelirler

Kararla, yatırımcıların Türk Lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek üzere, portföyü Türk Lirası ve Türk Lirası cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Yatırım araçları arasında geçişkenlik olmaması için Türk Lirası yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı yüzde 10 yerine yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Ayrıca, 23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihlerinde iktisap edilmiş yatırım fonu katılma paylarından bugünden itibaren elde edilecek gelirler için ise bu kararla yapılan değişiklik öncesi geçerli yüzde 0 oranı uygulanacak.

Değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde ise önceden olduğu gibi yüzde 10 tevkifat yapılmaya devam edilecek.

Kararla, devlet tahvili ve Hazine bonoları ile Hazinece kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler için yüzde 0 tevkifat uygulaması, 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerdeki stopaj oranı, yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak uygulanmaya devam edilecek.

Bankalar tarafından ihraç edilen borçlanma araçlarından elde edilen gelirler

Kararla, bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Vadeler itibarıyla uygulanan indirimli tevkifat oranlarında, mevduatlarda olduğu gibi vadelere bağlı oranlar belirlenerek değişikliğe gidildi.

Düzenleme kapsamında bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlere uygulanan tevkifat oranı yüzde 10 yerine, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 7,5, bir yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 5, bir yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde 2,5 olacak.

Kararla, 23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihlerinde iktisap edilmiş banka tahvil ve bonoları ile fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından bugünden itibaren elde edilecek gelirler için ise bu kararla yapılan değişiklik öncesi geçerli olan indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

İndirimli tevkifat uygulamasında süre uzatıldı

Düzenlemeyle, Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli indirimli tevkifat uygulanmasının yürürlük süresi 31 Temmuz'a kadar uzatılarak indirimli tevkifat oranı yüzde 7,5 olarak belirlendi.

Ayrıca, 28 Haziran 2022-30 Nisan 2024 tarihlerinde iktisap edilmiş söz konusu menkul kıymetlerden bugünden itibaren elde edilecek gelirler için ise bu kararla yapılan değişiklik öncesi geçerli oran olan yüzde 5 uygulanacak.

Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen faiz ve kar payı gelirleri için uygulanan tevkifat oranı yüzde 0 olarak uygulanacak. Bu hesaplardan elde edilen gelirler için indirimli tevkifat oranı uygulaması 31 Temmuz'a kadar yüzde 0 olarak devam edecek.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç