Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,13:07:19
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3744 0,18
EURO
34,9921 0,21
ALTIN
2.325,98 0,24
BİTCOİN
$69.630 1,47
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
27 Mart 2018 - 12:07
27 Mart 2018 - 12:073 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

‘Müziğimiz ve Medeniyetimiz' konferansı düzenlendi

Adapazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Orhangazi Kültür Merkezi’nde “Müziğimiz ve Medeniyetimiz” konulu konferans düzenlendi.

‘Müziğimiz ve Medeniyetimiz' konferansı düzenlendi
Toprak Turizm


Adapazarı Belediyesi tarafından Akademisyen Dr. Savaş Ş. Barkçin ve Mimar Celaleddin Çelik’in konuşmacı olarak katıldığı sazlı sözlü sohbetle, müziğimize yansıyan medeniyet değerlerimiz anlatıldı. Bir ülkeyi tanımak için o ülkenin Mimar ve Müziğine bakılmasının yeterli olacağını kaydeden Dr. Savaş Barkçın, Müslümanların tam 800 yüzyıl hüküm sürdüğünü belirterek, “Çin’de Çin mimari üslubunda muhteşem bir Niujie Camii bulunmaktadır. Bunlar Osmanlı medeniyetinin somut örnekleridir. Bizim farkımız imandır. Kulluktur. Osmanlıda devlet adamı özel yetişirdi ve Osmanlı padişahları en az 7 lisan biliyordu. Bizim sultanlarımız Batı’nınkine benzemezdi. Ezgi ve tambur çalar, kompleksi olmayan, bilene hürmet eden liderlerdi. Şarkı şarktan gelmektedir. Türkü ise Türk’ten gelmektedir. Allah herkese bir yönüyle yetenek vermiştir. Birine siyaset, birine yöneticilik birine sanat yeteneği vermiştir. Bunları siz keşfedeceksiniz”dedi. 

“Osmanlı gittiği yoldan bilinirdi” 

Gönül terbiye edilmeden insan terbiye edilmeyeceğini ifade den Barkçın, “Geçmişinizi ibret alarak öğrenin. Tarihimizde musiki çok önemlidir. Osmanlı’da çalışmayan insan dergâha alınmazdı. Boş durmak kulluğun işi değildir. Dergahta nasıl oturulur, nasıl kalkılır tüm nezaket kuralları ve tüm sünnet öğretilirdi. Osmanlı’da bir bina inşa edilecekse önce hamamı yapılıyordu. Çünkü abdesti olmayan birine bina yaptırmıyorlardı. Osmanlı düşmanına bile hürmet ediyordu. Savaşta Osmanlı’nın gittiği yol bellidir. Hiçbir meyve ağacına veya güzergah üzerinde bulunan hiçbir şeye zarar vermeden geçiyordu. Ancak Batılı öyle değil. Batılı harap ederek geçiyordu. Osmanlı’yı en az bilen biziz. Mesela Cumhurbaşkanlığı Külliyesi bir kavramı diriltti. Biraz geleneğimizdeki bu kavramları bilelim”diye konuştu. 

“Bilene hürmet edilirdi” 

Son olarak medeniyetimizin kökünün imandan geldiğini kaydeden Savaş Barkçın, “Kökümüz imandan geliyordu ancak masonlar bunu çökertti. Eğer biz zayıflamasaydık onlar bizi yıkabilir miydi? Son 20 senedir komadan çıkıyoruz. Osmanlıda bilene hürmet edilirdi. Sanatkarları çok üstün tutar değer verirlerdi” şeklinde konuştu. 

Mimar Celaleddin Çelik’in ezgileriyle renk kattığı gece sonunda Adapazarı Belediyesi Başkan Vekili Erol Aydın ve Belediye Meclis Üyesi Evren Çakırsoy konuşmacılara günün anısına çini işlemeli bir tabak ve çiçek hediye etti. 

 

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç