18 Nisan 2024|Perşembe,08:21:38
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 18.04.2024
DOLAR
32,4472 0,00
EURO
34,7814 0,17
ALTIN
2.477,04 0,60
BİTCOİN
$61.700 4,20
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
28 Haziran 2018 - 13:11
28 Haziran 2018 - 13:115 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

Doku Kültürü Laboratuvarı ile yılda 30 milyon bitki yetişecek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından çalışmaları yürütülen “Sakarya Tarımsal Ürünler Üretim Mükemmeliyet Merkezi” diğer bir adıyla “Doku Kültürü Laboratuarı Projesi” Protokol İmza Töreni SATSO’da gerçekleştirildi.

Doku Kültürü Laboratuvarı ile yılda 30 milyon bitki yetişecek
Yön Bul Akademi


Protokol İmza Töreni SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ev sahipliğinde Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu başta olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, MARKA Genel Müdürü Mustafa Çöpoğlu ve Sakarya Üniversitesi Pamukova Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Taki Demir katılımı ile gerçekleştirildi.

Nesli Tükenen Ürünler İçin Önemli

Toplantıda konuşan Vali İrfan Balkanlıoğlu Doku Kültürü Laboratuvarı’nın tarımsal nitelikli ürünlerin geleceği açısından büyük önem arz ettiğini dile getirerek  “Bu proje  kısa süreli ürün çoğaltmanın yanın sıra özel bitkilerin neslinin tükenmesi durumunda süratle ve genlerini muhafaza etmek açısından oldukça önemlidir.  Türkiye genelinde bir açığı kapatacak çok önemli katkı sağlayacak bir proje. Hastalık ve zararlardan arındırılmış bitki tohumları çok önemli. Fındık, patates, ceviz gibi bitkilerde özellikle yaşlanan ağaçlar yerine yeni tohumlar üretmek de gereklidir. Tıbbi bitkiler de yetiştirmeliyiz.” diye konuştu.

Tarım Ürünleri Kısa Sürede Çoğaltılacak

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ise projenin başlangıcı hayata geçirilmesi ve bu sürece kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek süs bitkiciliği sektörü açısından başlatılan ancak süreçle tüm tarımsal ürünlerin kısa sürede  tohumlarının kopyalanması olarak gelişen bir proje olduğunu belirtti. Altuğ “Sistemli ve birlikte çalışmayla, yeni projeler ve ekim alanlarının genişletilmesiyle, kalitesi dünya standartlarının üzerinde üretim yaparak sadece süs bitkiciliğini değil, ihtiyaç duyulan tarımsal ürünlerin çoğaltılması konusunda fayda alacağımız bir çalışma. Doku kültürü tarımda önemli bir noktayı kapsıyor ve ülkemizi bu konuda ileri taşıyacak bir uygulama olacaktır. Burada hastalıklardan ari hızlı büyüyebilen bitkiler oluşuyor. Tohumdan kaynaklanan sorunları ortadan kaldırmak için bu yöntem oldukça uygundur. Yaşlanan fındık ağaçları, patates, çay ağaçlarının yenilenmesi açısından doku kültürü oldukça verimlidir.

30 Milyon Kapasiteli Merkez

Proje kapsamında Sakarya ili Arifiye ilçesinde, yıllık 30 milyon adet kapasiteli bir tarımsal ürünler üretim mükemmeliyet merkezi kurulması amaçlanmaktadır. Projeye konu tarımsal ürünler üretim merkezinde; bitki yetiştiriciliğinde bölgenin ihtiyacı olan hastalıksız, virüsten ari, kaliteli ve sağlıklı gıda ve süs bitkileri tohum ve fidelerinin doku kültürü teknolojisi ile nitelikli materyale dönüştürülmesi planlanmaktadır. Bu sayede sektörde kaliteli ve sağlıklı tohum ve fide üretimi, sektörde dışa bağımlılığın azaltılması ve sektör kuruluşların ihracat kapasitelerinin arttırılması amaçlanmaktadır. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz işbirliği ile çok önemli ve özel bir projeye imza atmaktan memnuniyet duyuyorum. Çalışmamız ilimize ve ülkemize hayırlı olsun”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da bu projenin hayata geçirilmesinde SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un büyük katkıları olduğunu dile getirerek  “İlimiz tarım anlamında çok verimli topraklara sahip. Bu topraklarda kısa sürede daha fazla ürün elde edebilmemiz için bu tür bir çalışmanın olması bizleri oldukça memnun etti. Bu çalışma orta ve uzun vadede ihtiyaçların karşılanmasının ardından ihracatı da tetikleyecektir” diye konuştu.

Projeden Beklentiler

MARKA Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı da proje detayları hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Kırıcı sunumunda projeden beklentilere değinerek “Bu proje ile; yıllık 30 Milyon bitki üretim kapasiteli aseptik şartlarda yapay bir besin ortamında hücre, doku veya organ gibi bitki kısımlarından eksplant kontrollü çevre koşullarında yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin üretildiği bir bitki doku kültürü laboratuvarı içeren süs ve gıda bitkileri üretim mükemmeliyet merkezinin kurulması beklenmektedir. Ayrıca sektörel bazda ürün ve üretim çeşitliliğinin sağlanması bakımından bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda tespit edilen 4.700 çeşit fide, fidan ve tohumun doku kültürü teknolojisi ile üretimini içermesi,  laboratuvarın toplam üretim kapasitesinin % 30-40’lık kısmının dış pazara sunulması, laboratuvarın toplam üretim kapasitesinin % 70-60’lık kısmının ise iç pazara sunulması, proje ile öncelikli olan, sektördeki firmaların yurtdışından ithalat ile dış pazardan temin ettikleri bitkisel üretim materyallerinin maliyetini azaltmış ve dolayısıyla firma genel maliyetlerini düşürmeye katkıda bulunması beklenmektedir” dedi.

Heyet, protokol imza töreninin ardından üretilen ürünlerden örnekleri incelediler

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç