26 Nisan 2024|Cuma,02:33:58
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 26.04.2024
DOLAR
32,5246 0,12
EURO
34,9125 0,17
ALTIN
2.439,43 0,13
BİTCOİN
$64.516 0,72
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
20 Ağustos 2018 - 19:16
20 Ağustos 2018 - 19:162 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

Kurban keserken bunlara dikkat

Sakarya Veterinerler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Kurban Bayramı'nda vatandaşların pek dikkat etmediği hususlarda önemli uyarılarda bulundu.

Kurban keserken bunlara dikkat
Toprak Turizm


Sağlıklı kurban kesimi için öncelikle sağlıklı hayvan seçilmesinin önemli olduğunu kaydeden Yıldız, hayvanın kesimden önce ve sonra veteriner hekim tarafından kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti.

Vatandaşın, son yıllarda kurbanını kendisi kesmek yerine kurulan mezbahane, çiftlik gibi toplu kesim yerlerinde kestirmeyi tercih ettiğini ifade eden Yıldız, mezbahane ve toplu kurban kesimi yapılan yerlerde, kesicilerden mutlaka, hayvanın bulaşıcı hastalık taşımadığına dair rapor istenmesi gerektiğini belirtti.

Hayvansal gıdalardan 200’ün üzerinde hastalığın insanlara bulaşabildiğini anlatan Yıldız; "Kurbanımızı kestik. Kurban etinde nelere dikkat etmeliyiz? Biliyoruz ki hayvansal gıdalardan insanlara 200’ün üzerinde hastalık geçebiliyor.  Bu hastalıklar viral, bakteriyal ya da paraziter olabilir. Kurban seçerken kesim yerlerinde veteriner hekimin bulunan yerlerden kurbanlığını seçmenize özen gösterin. İnsan sağlığı şansa bırakılmayacak kadar çok önemlidir. Hayvan sağlığı profesyonellerin işidir. Kurban kesiminde eğer kesim yerinde veteriner hekim yoksa, kurban etinin renginde değişiklik varsa, normal et renginin dışında ise yada akciğer, karaciğer, kalp, kaslarda, böbreklerde normalin dışında bir oluşum ya da renk değişikliği veya size anormal gelen bir oluşum varsa mutlaka uzman bir veteriner hekimden ayrıntılı et muayenesi isteyiniz" dedi. 

ET NASIL SAKLANMALI?

Etin +5 derecede dinlendirildikten sonra buzdolabına bekletmeden yerleştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Mustafa Yıldız; "Uygun olmayan sıcaklık ya da ortamlarda bekletilen etlerde süratle bakteriyel üremeye bağlı olarak ette bozulma başlar. Doğal olarak bunu kimse istemez. İnancımız gereği dağıtılacak etleri dağıttıktan sonra kalanı uygun ambalajlara koyarak buzdolabına ya da derin donduruculara koyacağız. Tabi ki isteyen vatandaşlarımız kavurma da yapabilir. Ya da başka şekillerde değerlendirebilir" diye konuştu.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç