25 Nisan 2024|Perşembe,05:30:02
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 25.04.2024
DOLAR
32,5632 0,07
EURO
34,9738 0,42
ALTIN
2.427,79 0,19
BİTCOİN
$64.248 3,57
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
29 Ağustos 2018 - 11:54
29 Ağustos 2018 - 11:543 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Tırtıl istilası Akyazı'da da yayılıyor

Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındık ve meyve bahçelerini istila eden "Amerikan beyaz kelebeği" Akyazı'da da yayılmaya başladı.

Tırtıl istilası Akyazı'da da yayılıyor
Yön Bul Akademi


Karasu ve Kocaali ilçelerinde bahçeleri istila ederek fındık ve meyvelere zarar veren Amerikan beyaz kelebeği" Akyazı'da hızla yayılmaya başladı.

İlçenin bazı Mahalleleri'nde görülen tırtıl olarak da bilinen Amerikan beyaz kelebeği"nin yayılması çiftçiyi korkutuyor. 
Akyazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, Amerikan beyaz kelebeğinin durdurulması için organize bir mücadelenin yapılması gerektiğini vurguladı. 
 
İlk olarak Kuzey Amerika'da görülen zararlının, 1982 yılında Orta Karadeniz 'de görüldüğünü ifade eden Bayraktar; "Sonra değişik yerlerde sıkça görülmeye başlandı. Bizim bölgemizde de sıkça görülen bir zararlı. Özellikle sıcak, nemli ortamlar olduğu dönemlerde ve hava sirkülasyonu az olduğu bölgelerde sıkça görülen bir zararlı. Özellikle tarla kenarlarındaki başta dut, söğüt, kavak ağaçları olmak üzere bir çok yapraklı ağaçlara musallat olan bir zararlı çeşidi. Kısa gövdeli ağaçların yapraklarında yumurta kümeleri halinde bulunmakta ve yumurta kümelerinden çıkan larvalar belli bir zaman dilimi içerisinde bütün ağaca ipeksi bir ağla yayılıyor. Ağaçlarda kurumalar görülüyor" dedi.
 
ORTAK MÜCADELE GEREKİYOR
 
Zararlının Akyazı'da fındık hasadı döneminde sıkça görüldüğünü dile getiren Bayraktar, zararlının fındık ağacına büyük zarar verdiğini söyledi. Zararlının fındık hasadına da engel olduğunu anlatan Ali Şener Bayraktar, şunları kaydetti; "
Bu zararlı ile mutlak surette organize bir şekilde, bütün halkın birlikte hareket etmesi ile ancak sonuç alınabilecek bir mücadele yapılabilir. Çünkü bu zararlı özellikle mayıs ve temmuz ayının üçüncü haftasından ağustos ortalarına kadar geçen süreç içerisinde yumurtadan lavraya dönüşmekte. Bu süreç içerisinde yapılması gereken mekanik mücadele ile özellikle yumurtaların bir arada bulunduğu ağaçlar iyi bir gözetlemeyle tespit edilip imha edilmesi gerekiyor. Dalların kesilerek yakılması ya da derin çukurlarda toprağa gömülmesi gerekli. Mekanik mücadelenin yanında kimyasal mücadele yapılması da söz konusu. Mayıs-ağustos döneminde yapılacak zirai mücadeleyle bunun önüne geçilmesi ve zararlının meydana getireceği tahribatının önlenmesi mümkün."
 
UÇAKLA MÜCADELE MÜMKÜN DEĞİL
 
Havadan uçakla ilaçlama yapmanın mümkün olmadığını da sözlerine ekleyen Bayraktar; "Ana temel nokta ortak bir mücadeleyi gerektiriyor. Sizin tedbir almanız yetmiyor. Mutlak surette  yanınızdaki  arazide bulunan ağaçta ki zararlının da arazi sahipleri tarafından iyi bir şekilde tespit edilmesi ve ortak mücadele verilmesi gerekiyor.Uçakla havadan bir mücadele yapılması mümkün değil. Özellikle bizim bölgemiz gibi yoğun yerleşim alanı içersinde üretim alanlarının bulunduğu bölgelerde hiç mümkün değil. Dolayısıyla bu tür mücadeleleri mutlak sürette işbirliği ve organize bir şekilde herkes tarafından duyarlı olarak yapılması gerekmekte" diye konuştu.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç