01 Kasım 2024|Cuma,02:10:50
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 01.11.2024
DOLAR
34,3029 0,20
EURO
37,3704 0,00
ALTIN
3.029,18 0,29
BİTCOİN
$70.480 2,66
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaKIYMETİ BİLİNMEYEN BAYRAM GECESİ!5 dakika da okunur
fullWidthAds5
28 Temmuz 2022 - 17:10
28 Temmuz 2022 - 17:105 dakikalık okuma 0 yorum
  • PAYLAŞ
5 dakikalık okuma
0 yorum

5807 KEZ OKUNDU

GÜNLÜK NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?

GÜNLÜK NE KADAR SU TÜKETİLMELİ?

Su tüketiminin sağlığın korunması ve devamı için ne kadar önemli olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Böbrekler başta olmak üzere organ ve sistemlerin korunması, vücut ısısının ayarlanması, atık maddelerin atılması, besinlerin sindirilmesi, kan hacmi ve basıncının dengelenmesi suyun önemli görevlerinden birkaçıdır.

Su hayatımız için bu kadar önemli ve merkezi olsa da,  pek aydınlanmamış bir soru sıklıkla sorulur: Ne kadar su içmeliyiz?
Sorunun akıllarda cevapsız kalmasının asıl nedeni gerekli su tüketimimizi hesaplamak için kullanılan formülleri destekleyen çalışmaların yetersiz olmasıdır. Günlük gerekli su tüketimini saptamak için kullanılan en popüler formüllerden biri “kilogram başına 35 ml” formülüdür. Bu formüle göre, örneğin 72 kilogram olan biri; 72 x 35 ml =2520 ml (2,5 litre) su içmelidir.


Bu formüller günlük ne kadar tüketmemiz gerektiği hakkında ortalama bir değer vermesi açısından iyidir ve sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak günlük tüketilmesi gereken su miktarı yaş, cinsiyet, kilo, fiziksel aktivite, sıcaklık, nem, yolculuk, sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değiştiğinden bu tür formüller net bir sonuç vermekte yetersiz kalmaktadır.

Formüllere ve zahmetli yöntemlere gerek duymadan, tükettiğimiz suyun yeterli olup olmadığını tayin edebileceğimiz çok daha net ve önemli bir gösterge bulunuyor: İdrar rengi

İdrar Renginden Susuzluk Tayini
Susuz kalındığında ilk alarmı böbrekler verir. Böbrekler su tüketimine göre atıkları bol su ya da az su ile atarlar, dolayısıyla idrar rengi ve yoğunluğu değişir. Eğer yeterli su tüketiliyorsa idrar rengi saydam ya da açık sarı olacaktır. Koyu sarı-turuncu renk idrar ise yetersiz su tüketimini gösterir.                         

GEREKLİ SU TÜKETİMİ BİREYLER ARASI FARKLILIK GÖSTERİR
Tüketilmesi gereken su miktarı cinsiyetten yaşanan bölgenin iklimine kadar birçok faktörden etkilense de, günde en az 2 litre su tüketimi birçok kişi için olması gereken iyi bir değerdir. Eğer idrar yine de koyu renk ise günlük tüketilen su miktarı 500 ml daha artırılmalı ve idrar rengi takip edilmelidir. Yine koyu renk ise, 500 ml daha artırılmalıdır. Olması gereken sağlıklı renge ulaşıldığında, kişi kendisi için gereken günlük su tüketimini net bir şekilde tespit edilmiş olacak.

YETERSİZ SU TÜKETMEK KİLO VERMEYİ ZORLAŞTIRIR
Eğer kilo vermek istiyorsanız, bu süreçte suyun en büyük yardımcılarınızdan biri olduğunu bilmeniz gerekir. Suyun zayıflama üzerinde etkin rol oynadığını destekleyen birçok çalışma mevcuttur. Metabolizmayı hızlandırması, tokluk hissine ulaşmayı kolaylaştırması, vücut enerji dengesini koruması, sindirimi kolaylaştırması kilo verme sürecini hızlandırırken, yetersiz su tüketimi bu süreci daha zor bir hale getirecektir. Yemeklerden yarım saat önce birkaç bardak su tüketmek su içiminizi artırırken, sağlıklı kilo aralığına ulaşmanızı da kolaylaştırır.

Yetersiz su tüketimi başka nelere sebep olabilir?
Yetersiz su tüketiminin sebep olduğu komplikasyonların başında baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, eklem ağrıları, kas krampları, sindirim sorunları ve kabızlık, konsantrasyon eksikliği, cilt elastikiyetinde azalma, yüksek tansiyon ve böbrek hastalıkları gelmektedir.

Günlük su tüketimi nasıl artırılabilir?
Güne 2 bardak su ile başlamak, su şişesini görünür bir yerde bulundurmak, suyu sevilen meyveler ve tarçın ile tatlandırmak, su içmeyi hatırlatıcı mobil uygulamalardan yararlanmak, her yemekten yarım saat önce birkaç bardak su içmek ve uykudan önce su içmeyi rutin haline getirmek su içimini artırmak ve su içme alışkanlığı kazanmak için etkili yöntemlerdendir.

Umarım faydalı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Diyetisyen Nurseda AYTAÇ
Instagram: dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç