Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,00:05:38
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3241 0,02
EURO
34,9742 0,26
ALTIN
2.312,74 1,55
BİTCOİN
$70.714 2,54
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
15 Mart 2016 - 16:19
15 Mart 2016 - 16:194 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Bloomberg yazarı: 'Putin’in Suriye’den çekilmesine güvenmeyin'

Bloomberg yazarı Leonid Bershidsky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus güçlerinin Suriye’den çekilmesine dair açıklamasına güvenilmemesi gerektiğini ve Putin’in daha önce de bu şekilde açıklamalarda bulunduğunu yazdı.

Bloomberg yazarı: 'Putin’in Suriye’den çekilmesine güvenmeyin'
MARMARA GÖZ


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dün Rus güçlerinin Suriye’den çekilmesine dair talimatları verdiğini açıklamasının ardından, bugün Rus savaş uçaklarının bir kısmı Lazkiye’deki hava üssünden ayrılmaya başlamıştır. Putin’in bu açıklamasının ardından Bloomberg yazarı Leonid Bershidsky, Rus liderin açıklamasına güvenilmemesi gerektiğini savundu. Bershidsky, Putin’in, Rus güçlerinin Suriye’den çekilmesine dair beklenmeyen açıklamasının göründüğü gibi kabul edilmemesi gerektiğini kaydederek, Putin’in daha önce de Batılı müzakere ortaklarına nasıl yapıcı olabileceğini göstermek için benzer açıklamalar yaptığını hatırlattı. “Putin’in her zaman gizli bir gündemi vardır” ifadelerini kullanan yazar, Putin’in geri çekilme resmi açıklaması olarak Savunma Bakanlığının görevlerini yerine getirdiğini ifade ettiğini söyledi.

HALEP’E DİKKAT ÇEKTİ

Rus hava saldırılarının yüreklendirdiği Esad güçlerinin toprak kazandığını bildiren Bershidsky, ancak stratejik öneme sahip Halep kentinin ele geçirilemediğini ya da DAEŞ gibi örgütlerin ciddi bir şekilde mağlup edilemediğini aktardı. Bershidsky, Rus liderin Ukrayna’daki çatışmayı sonlandırmak için mutabakata varılan birinci Minsk ateşkes anlaşmasını sonuca ulaştırmak için 2014 Haziran’da başlatılan görüşmeler sırasında da benzer yöntemi kullandığını kaydederek, o ayın sonlarında Putin’in Senatodan, Ukrayna topraklarında yürütülen askeri harekatı geri çekmesine olanak sağlayacak kararı hemen imzalamasını talep ettiğini hatırlattı. “2015 Şubat ayında varılan ikinci Minsk ateşkesinin ardından çok sayıda geri çekilme duyurusu yapılmıştı” diyen Leonid Bershidsky, destek görmeyen anlaşmanın ilkiyle kıyaslandığında daha fazla destek gördüğünü belirtti.

Silahlı güçlerin geri çekilmesi halinde ateşkesin devam edebileceğini savunan Leonid Bershidsky, “Suriye’de hiç kimsenin yerel insan hakları aktivistlerinin durumu gözlemlemesini beklememesi ve artık yetkilerinin de sınırlı olması nedeniyle Suriye’de, Rusya için kıta hareketini gizlemek daha kolay” dedi. Putin’in, geri çekilmeye dair açıklamasında Rusya’nın ateşkesi güçlendirmek ve barış sürecini gözlemlemek için Lazkiye’deki Hmeymim hava üssünde operasyonlarına devam edeceğini söylediğini kaydeden yazar, “Hangi birliklerin ayrılacağını söylemek imkansız. Çünkü, Rusya hiçbir zaman Suriye’ye kimlerin ya da nelerin gönderildiği konusunda şeffaf olmadı” ifadelerini kullandı.

Putin 2015 ve 2015 yılında Ukrayna’da olduğu gibi, anlaşmaya açık olduğu sinyalini verdiğini ancak sadece onun koşullarıyla bunu sağladığını kaydeden Bershidsky, Ukrayna’da bu koşulların Rus yanlısı yerel hükümet ve doğuda milis güçleri içerdiğini dile getirerek, “Suriye’de ise müzakere masasında Esad için bir koltuk ve ülkenin geleceği için bir rol ya da belirlenen bir halef talep ediyor” açıklamasını yaptı.

"OTURUP İZLEMEZ"

Suriye konusunda Putin’in, Esad rejiminin görüşmelerden bertaraf edilmesini oturup izlemeyeceğini savunan yazar, bu sürecin sonunda herhangi bir anlaşmanın Putin’e kabul ettirilmesi halinde Rusya’nın mücadeleye yeniden katılma olasılığı olduğunu kaydetti.

Putin’in hiçbir zaman Rusya birliklerinin Ukrayna’da büyük ölçüde bir çatışmaya dahil olduğunu kabul etmediğini belirten Leonid Bershidsky, “Aynı zamanda Putin, Rusya’nın amacının Suriye’de DAEŞ dışındaki hedefleri bombalamak olduğunu da ifade etmedi. Yine de, Rus uçakları son dönemlerde barış görüşmelerinin bir parçası olan muhalif gruplarını ağır yenilgiye uğratmaya devam etti. Putin, geri çekilmeyi istiyor ancak sadece kelimelerde. Görüşmeler yürütülürken, DAEŞ’in Suriye’deki öncelikli hedefi olmadığı dolaylı bir şekilde kaydedildi” ifadelerine yer verdi.

Rusya ve ABD’nin DAEŞ’e karşı mücadelede ortak bir çıkarı olduğunu yazan Bershidsky, ABD ve Rusya’nın Suriye’nin geleceği konusunda çatışan bir görüşe sahip olduğunu ve Rusya’nın geri çekilmesinin, dolara karşı yükselişe geçmesine neden olabileceğini dile getirdi.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç