Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,13:20:10
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3744 0,18
EURO
35,0015 0,18
ALTIN
2.325,97 0,24
BİTCOİN
$69.856 0,85
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
18 Ekim 2017 - 13:12
18 Ekim 2017 - 13:124 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

SAÜ'de Osmanlı düşüncesinin kaynakları tartışıldı

Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nin (OSAMER) düzenlediği “Uluslararası Osmanlı Düşüncesi Kaynakları ve Tartışma Konuları Sempozyumu” başladı.

SAÜ'de Osmanlı düşüncesinin kaynakları tartışıldı
Yön Bul Akademi


SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum, SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken, OSAMER Başkanı Prof. Dr. Fuat Aydın, SAÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Kutluer, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murteza Bedir, İÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Ekrem Demirli ve Yrd. Doç. Dr. Mustakim Arıcı, İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Eşref Altaş ile akademisyenler ve öğrencilerin katılımıyla başladı.

Osmanlı düşüncesini ortaya çıkarmak

Sempozyumun açılışında konuşan Prof. Dr. Fuat Aydın, OSAMER’in Osmanlı’yı kendisine odak olarak alan bir araştırma merkezi olarak kurulduğu bilgisini vererek, 2015 yılında 50 farklı ülkeden yaklaşık 300 akademisyenin katıldığı “Uluslararası Osmanlı Araştırma Kongresi” düzenlediklerini, bu yıl da sempozyumun konusu olarak Osmanlı düşüncesini seçtiklerini anlattı. Prof. Dr. Aydın, “Uzun bir müddet Osmanlı ile düşüncenin yan yana düşünülmesi bile neredeyse imkânsız bir şey gibi görünüyordu. Dolayısıyla bu sempozyumun hedefi aslında bir Osmanlı düşüncesinin var olduğu ve bunun kaynaklarının neler olduğu, eğer bir Osmanlı düşüncesi varsa akademisyenler ya da konu ile ilgilenen insanlar bunları aradıklarında hangi kaynaklara başvuracaklarıyla ilgili bilgilendirmektir” dedi.

Konu ihmal edildi

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı da OSAMER’in çalışmalarını fakülte olarak yakından takip ettiklerini dile getirdi. OSAMER’i yapmış oldukları başarılı çalışmalar dolayısıyla tebrik eden Prof. Dr. Bostancı, “Bunun yanında fakülte hocamız Prof. Dr. Fuat Aydın’ı da çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Osmanlı, ülkemizde ve İslam dünyasında biraz ihmal edilmiş bir konudur. Bu anlamda Osmanlı düşüncesinin ve edebiyatının ortaya konmasına ihtiyaç var. Sempozyumun da konuya katkı sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye’de bir ilk

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Musa Eken ise yaptığı açılış konuşmasında, “Her yıl rutin olarak düzenlenen bu etkinliklerden dolayı OSAMER’i, özellikle Fuat Aydın beyi ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyoruz. Yaptıkları çalışmaların Türkiye’de ilk olduğunu bilerek hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Açılış oturumu

Sempozyum, “Osmanlı Düşüncesinin Üzerinde Oturduğu Entelektüel Bağlam: 13. yy’da Fıkıh, Tasavvuf, Kelam ve Felsefe” başlıklı, başkanlığını Prof. Dr. İlhan Kutluer’ in yaptığı, fıkıh konusunda Prof. Dr. Murteza Bedir’in, tasavvuf konusunda Prof. Dr. Ekrem Demirli’nin, kelam konusunda Doç. Dr. Eşref Altaş’ın ve felsefe konusunda Yrd. Doç. Dr. Mustakim Arıcı’nın katıldığı açılış oturumuyla devam etti.

İki günde 8 farklı oturum

Sakarya Üniversitesi Osmanlı Araştırmaları Merkezi’nce düzenlenen sempozyum, yapılacak 8 farklı oturum ile iki gün boyunca devam edecek. Sempozyum, 19 Ekim’de yapılacak değerlendirme oturumu ile sona erecek.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç