SBB 18 mart 2024
19 Mart 2024|Salı,07:44:12
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 19.03.2024
DOLAR
32,3347 0,17
EURO
35,1821 0,00
ALTIN
2.247,04 0,16
BİTCOİN
$65.301 4,57
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
11 Ağustos 2022 - 14:58
11 Ağustos 2022 - 14:582 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

AMERİKA’YA SELAM, ÇATIŞMAYA DEVAM!

Sakarya Haber köşe yazarı Gökhan Akyüz, Amerika'ya selam çatışmaya devam konusunu kaleme aldı.

AMERİKA’YA SELAM, ÇATIŞMAYA DEVAM!
Toprak Turizm


II.KISIM: “HATIRLAYALIM!”

İnsan, tarihe her istediğini söyletebilir; çünkü ölüler itiraz edemezler. Ancak şu unutulmamalıdır ki hakikat diridir, sillesi de iridir, derler! 

Yıllarca Montrö Boğazlar Sözleşmesi gibi birçok konuyla alakalı sözde kaynaklar gösterilerek asılsız iddialar ortaya atıldı, çünkü ölüler itiraz edemiyordu! Lakin hakikat bir arslan gibi pençesini kaldırıp onları gafil avlayacaktı... Peki hakikat tam olarak neydi?

Hatırlayalım!
Ukrayna-Rusya savaşının en sıcak dönemlerinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan şöyle açıklama yapmıştı: “...Kendi milli çıkarlarımızdan elbette ödün vermeyeceğiz... Karadeniz’in kuzeyindeki krizi de selametle atlatacağız... Montrö Sözleşmesi’nin Boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız.” İşte hakikat tam da buydu... Cumhurbaşkanımızın bu sözleri, hakikatın günümüze bir yansımasıydı. Yani II.Dünya Savaşı öncesinde olduğu gibi günümüzde de Montrö, Türkiye’nin güvencesidir. Montrö’yü feshedersek, yeni bir sözleşme için lehimizde sonuç alabilme ihtimali zayıf gözüküyor. Velhasıl, Montrö tartışmaya açılmamalıdır, başımız belaya girer, Karadeniz çatışma alanına döner. 

Hatırlayalım!
Geçmişte Sovyet Rusya, Türkiye’ye verdiği notalarla Kars ve Ardahan’ı istemiş ve Boğazlardan da üs talep etmişti. Oysa Sovyet Rusya, Montrö ile Boğazlarda; Brest-Litovsk, Moskova ve Kars Antlaşmaları ile de Kars ve Aradahan’da Türkiye’nin egemenliğini kabul etmişti. Türkiye, Sovyet Rusya’nın her notasında devletiyle ve milletiyle birlikte topyekün Rus tehdidine karşı durmuştu; bu konudaki kararlığını ve gerekirse savaşa bile hazır olduğunu da vurgulamıştı. İşte burada Türkiye’ye can simidi olan kestiği raconundan ziyade Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ydi! 

 

Gelgelelim şimdiki Rusya’ya!
Şimdilerde Montrö’nün en büyük savunucularından biri de o! Niye mi? Çünkü bir Sovyet atasözü der ki: “Amerika’ya selam, çatışmaya devam!”

GÖKHAN AKYÜZ
[Sınav Koleji – Araştırmacı Tarihçi]
Instagram: @tarihiniarayanadam
Twitter: @tarihiniarayan

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç