Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,18:57:12
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3379 0,27
EURO
35,1179 0,01
ALTIN
2.301,26 1,04
BİTCOİN
$71.382 3,45
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
01 Şubat 2021 - 14:52
01 Şubat 2021 - 14:523 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Türkiye HES'lensin, esnaf nefeslensin

Ekonomi Ticaret Derneği (ETD) Sakarya başkanı Şamil Dedeoğlu, pandemiden en çok darbeyi alan restoran, kafe gibi işletmelerde tahmin edilenden daha büyük mağduriyetler olduğunu söyledi. Dedeoğlu; "Nasıl ki, AVM' ler, oteller, spor salonları, uçaklar ve toplu taşıma araçları gibi yoğun kullanıma açık olan alanlara HES kodu ile girilebiliyorsa kafe, restoran ve lokanta gibi işletmelere de HES koduyla girilebilir" dedi.

Türkiye HES'lensin, esnaf nefeslensin
Yön Bul Akademi


ETD Şamil Dedeoğlu , pandemi nedeniyle türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlayan restoran, kafe ve lokantaların en büyük darbeyi alan sektör olduğunu vurguladı.

Yüzbinlerce kişinin işsiz kaldığını, pek çok iş yerinin kapandığını anlatan Dedeoğlu ; "pandeminin sektöre 2020 deki maliyetinin milyarlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Salgının birinci dalgasında esnaf, kapalı kaldığı yaklaşık 75 günlük süre içinde kenarında biriktirdiği yedek akçesini kullanmış ve 2020 yazında piyasanın hareketlenmesiyle birlikte yaralarını sarmaya başlamıştı. Ancak salgında ikinci dalganın başlamasıyla birlikte, nakit akışı tamamen kaybolmuş ve birçok işletme süresiz kapanma seviyesine gelmiştir" diye konuştu.

BİR ÇOK PERSONEL İŞSİZLİK MAAŞI VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNDEN YARARLANAMIYOR

Devletin aldığı bu kapatma kararının siyasi olmadığını, teknik ve tıbbi zorunluluklardan dolayı böyle bir kararın alındığının farkında olduklarını belirten Başkan Şamil Dedeoğlu açıklanan esnafa destek paketinin bir nebze olsun yaşanan sıkıntılara pansuman olduğu kaydetti. Dedeoğlu  şunları söyledi; "Ancak, sektörde tahmin ettiğimizden daha büyük mağduriyetler söz konusu. Çünkü bu sektörde çalışanların büyük çoğunluğu sigortasız çalıştırılıyor. Yani, 5 kişi çalışan bir işletmede 2 kişi sigortalı. Dolayısıyla, birçok çalışan personel bu salgın döneminde işsizlik maaşından ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor. Bu mağduriyetin giderilmesi adına, devletimizin kısa süre içinde kısıtlama disiplinini bozmadan restoran, kafe gibi işletmelerimizin açılmasını Ekonomi Ticaret Derneği olarak dile getirmek zorundayız."

KAFE, RESTORAN VE LOKANTALARA hes KODU İLE GİRİLEBİLİR

"Nasıl ki, AVM' ler, oteller, spor salonları, uçaklar ve toplu taşıma araçları gibi yoğun kullanıma açık olan alanlara hes kodu ile girilebiliyorsa kafe, restoran ve lokanta gibi işletmelere de hes koduyla girilebilir" diyen ETD Başkanı; "
hes kodu, temizlik, maske fiziki mesafe koşulları dikkate alınarak, sıkı denetim ile düzene sokulabilir. İşletme sahipleri ve çalışanları aşı önceliği kapsamına alınabilir. Öte yandan altı çizilmesi gereken hususlardan biri de, alınması muhtemel açılış kararının en az 10 gün önceden işletmecilere bildirilmesi gerekmektedir. Dağılan personellerin yeniden toparlanması, tedarik zincirinin hareketlenmesi ve işletmenin hizmet düzenine hazır hale getirilmesi için asgari bir zamana ihtiyaç söz konusu olacaktır. Ülkemizi daha sağlıklı ve yaşanabilir bir coğrafyaya kavuşturmak için,  Ekonomi Ticaret Derneği olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu almaya hazırız" ifadelerini kullandı.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç