04 Temmuz 2025|Cuma,05:15:15
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.06.2025
DOLAR
39,9027 0,01
EURO
46,8704 0,06
ALTIN
4.225,05 0,58
BİTCOİN
$107.540 0,16
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM3 dakika da okunur
15 Mayıs 2020 - 13:14
15 Mayıs 2020 - 13:142 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm Yeni
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

BDDK bankalara ceza yağdırdı

BDDK, müşteri şikayetleri üzerine 15 bankaya toplam 19 milyon 650 bin TL idari para cezası kesti. Özel bankalar son dönemde hükümet tarafından yeterli miktarda kredi vermedikleri gerekçesiyle eleştiriliyordu.

BDDK bankalara ceza yağdırdı
Toprak Turizm Yeni


15 bankaya bankacılık kanununa aykırı işlem yaptıkları gerekçesiyle 19.5 milyon TL ceza kesildi.

BBDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

COVID-19 salgınıyla mücadele sürecinde bireysel ve ticari müşteriler tarafından kurumumuza iletilen şikayetler incelenmiştir.

Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında Kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen Raporda yer alan tespitlere ilişkin olarak Kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 14.05.2020 tarihli ve 9021 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 148 inci maddesinin (b) bendi uyarınca 15 bankaya toplam 19.650 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir.

Söz konusu şikayetlere ilişkin inceleme süreçleri kesintisiz devam etmektedir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

BANKALARA HANGİ KAPSAMDA CEZA VERİLDİ?

19.10.2005 tarihinde kabul edilen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ‘kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışması’ hakkında hükümler içeriyor. Kanunun 1. Maddesi şöyle: Bu Kanunun amacı, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanmasına, kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin usûl ve esasları düzenlemektir.

AKTİF RASYOSU HESABI GELMİŞTİ

BBDK özel bankaların daha fazla kredi vermesi veya devlet tahvili satın alabilmeleri için aktif rasyosu düzenlemesine gitmişti. Bankalar düzenlemeye itiraz etse de 1 Mayıs itibariyle aktif rasyosu hesabı yürürlüğe girmişti. Bu hesabı göre verdiği kredi miktarıyla 1 puanın altında kalan bankalar ceza ödeyecek.

Etiketler :
Aramaktan Vazgeç