27 Nisan 2024|Cumartesi,22:48:52
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 27.04.2024
DOLAR
32,4375 0,15
EURO
34,7411 0,66
ALTIN
2.439,70 0,14
BİTCOİN
$63.326 0,76
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
11 Eylül 2023 - 13:39
11 Eylül 2023 - 13:396 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

Mehmet Şimşek: Birinci öncelik enflasyonu tek haneye düşürmek

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, OVP'nin hedeflerine dair ayrıntıları paylaştı. Bakan Şimşek, programın üç bileşenine ait bilgi vererek, alınan kararlara yapılan eleştirilere yanıt verdi.

Mehmet Şimşek: Birinci öncelik enflasyonu tek haneye düşürmek
Toprak Turizm


hazine ve maliye bakanı Mehmet Şimşek, NTV'de gazeteci Ahmet Ergen'in konuğu oldu.

Bakan Şimşek, katıldığı TV programında, ekonominin yol haritası olan Orta Vadeli Program'da (OVP) hedefleri tutturmak için hangi adımların atılacağını anlattı.

Bakan Şimşek, sorulara verdiği yanıtlarda OVP programı kapsamında döviz kurlarının serbest bırakıldığını, kredilerin ciddi şekilde sınırlandırılacağını ve KKM’nin şu anda devam edeceğini şu sözlerle belirtti:

“Kuru serbest bıraktık”

Mümkün olduğunca en gerçekçi rakamları ortaya koyduk. Kuru serbest bıraktık. Kuru bırakınca enflasyona geçişi yüksek seyretti. Deprem yaralarını sarmak bizim için en büyük önceliktir. Vatandaşları ve çalışanları enflasyona ezdirmemek için yapılan ücret artışlarının etkisi var. Dış kaynakların da sürmesi ile kurda istikrar ve hedeflerin gerçekleşeceğine inanıyorum. Bizim bir kur hedefimiz yok. Hiçbir zaman bir hedefimiz olmadı. Kişi başına milli geliri tahmin ederken varsayımlar bir kurala dayalı yapılıyor. Makro verilere göre kur hesapları yapılıyor.

"Kur korumalı mevduattan bir çıkış programı var"

Mehmet Şimşek, kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplarla kur korumalı mevduat (KKM) sisteminin nasıl devam edeceğine yönelik gelişmelere göre hareket edileceğini şöyle açıkladı.

KKM hakkında konuşmayı doğru bulmuyorum. Finansal istikrarı sağlamada rolü büyük. Bir stratejimiz var. KKM bir realitedir, çıkış için çerçevemiz var. Ama şu aşamada açıklamak istemiyoruz. Merkez Bankası’nın bir hedefi var. Bunu da kademeli olarak yürüteceğiz. Şu anda tüm mevduat sahipleri müsterih olsunlar.

Kredi kısıtlamasının nedeni

Bakan Şimşek, yapılan eleştirilere de reel ekonominin getirdiği gerçekçi tahminlerle yol aldıklarını belirterek şöyle yanıt verdi:

Biz eğer enflasyonu">enflasyonu tek haneyi düşüreceksek kredileri de ona göre düzenlemeliyiz. Kredi harcamaları hacmi yüzde 140. Bu kadar yüksek bir rakamla siz enflasyonu">enflasyonu tek haneye düşüremezsiniz. enflasyon tek haneye düşecekse enflasyon da onlarla tutarlı olmalı. Bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmiyle siz enflasyonu">enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Taşıt kredilerinde biz, çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. İkinci konutu, tatille ilgili konutları vatandaşın imkanı olursa alır ama biz bunu kredi ile destekleyemeyiz. Ancak birinci el konut için kredi şartlarını değiştirmeyeceğiz.
enflasyondaki düşüşle birlikte faiz düşüşü konuşulacak dünyada. Önümüzdeki yılın ilk yarısı ile ikinci yarısı farklı hedeflerimiz var.

"2024'ün ilk yarısında enflasyon ve faiz düşecek"

Kur, enflasyon ve yüksek geçişkenlikle ilgili gelecek öngörülerini aktaran Bakan Şimşek, şu şekilde konuştu:

2021’in Aralık ayıyla, aşağı yukarı 2023’ün Mayıs ayına kadar kur belli bir düzeyde tutulmuş. Biz kuru serbest bıraktık. Tabii kur etkisi var. Sürekli değişen bir husus. Geçişkenlik zamanla azalacak. Haziran ayında iç talep yeniden dengelenecek. Altına talep azılacak. Zayıf kur yüksek enflasyon dönemi geride kalacak. Biz buna inanıyoruz.

Küresel ekonominin etkisi

Bakan Şimşek, kendisine yöneltilen ilk soru üzerine yeni düzenlenen G-20 toplantısına da değinerek küresel ekonomide neler yaşandığını şöyle dile getirdi:

G-20 önemli bir platform. Birçok alanda iş birliğinde ortak çalışmalar yapılıyor. Küresel ekonomiye baktığımız zaman büyümenin düşük seyrettiği bir dönemdeyiz. Düşük büyüme sürerken küresel finansal koşullar zayıf. Küresel ekonominin görünümü eski dönemlere göre kısmen de olsa zayıf. Savaş, enerji ve gıda krizi var.

"OVP’de birinci öncelik enflasyonu">enflasyonu tek haneye düşürmek"

OVP’ye değinen Bakan Şimşek, programın üç temel bileşeni olduğunu belirterek, bileşenlere şöyle açılım getirdi:

Bu geçişten sonra dezenflasyon programının etkilerini daha güçlü şekilde göreceğiz. enflasyonu">enflasyonu tek haneye düşürme hedefimiz var. Bu zor bir süreç ama mümkün. Geçmişte başardık, yine başaracağız.

"İkinci hedef bütçe disiplini"

İkinci hedefimiz mali disiplini sağlamak. Ülkemiz gerçekten de birçok alanda ilerlemeler kaydetti. Deprem ve EYT gibi etmenlerle bütçede bir miktar bozulma var. Hedefimiz bütçe açığını yüzde 3’ün altına çekmek.

"Üçüncü hedef yapısal reformlar"

Üçüncü öncelik ise yapısal reformlar yapmak. Kazanımları kalıcı hale getirecek olan bu yapısal reformlardır.

BAE ile ticaret

Yapılan uluslararası ilişkilere de değinen Bakan Şimşek, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ilgili ticarete de açıklık getirerek, “8,5 milyar dolarlık tahvil ihracatı bu yıl gerçekleşecek. Toplam 11,5 milyar dolarlık tahvil ihracatı bu yıl sonuçlanır. Enerjide ikili bir anlaşma gündeme getirilebilir.” dedi.

Bakan Şimşek'in diğer konulardaki açıklamaları şöyle:

enflasyon kadar bütçe için de kararlıyız”

Deprem etkisi ne kadar olursa olsun, bir kerelik etkidir. Yıl sonunda kadar vergi tahsilatını artıracağız. verginin tabana yayılması için daha çok çalışacağız. Bu yıl sonunda açığın milli gelire oranı yüzde 3 olacak. Biz daha tamamlanmamış faaliyetlerin sonucunu programa yansıtmak istemedik. enflasyon kadar bütçe için de kararlıyız.

Toplamda 35 milyar dolar Dünya Bankası programı önümüzdeki üç yıl için sunulacak.

Eleştirilere saygılıyım, geliştirici etkisi var. Biz programı uygulayalım. Buna piyasa karar verecek.

En düşük emekli maaşı açıklaması

Çalışanları enflasyona ezdirmeme sözümüz geçerli. En düşük emekli maaşı için Cumhurbaşkanımız bize talimatı verdi. Konu hakkında çalışıyoruz.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç