29 Nisan 2024|Pazartesi,13:46:42
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.04.2024
DOLAR
32,3937 0,14
EURO
34,7904 0,14
ALTIN
2.440,99 0,10
BİTCOİN
$62.486 1,87
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
09 Eylül 2023 - 15:11
09 Eylül 2023 - 15:116 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

ABOOO LGS ANASIYIM LGS

Sakarya Haber köşe yazarı Dilber Çulla Sarı, abooo lgs anasıyım lgs konusunu kaleme aldı.

ABOOO LGS ANASIYIM LGS
Yön Bul Akademi


Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Bugünlerde velilerde ve çocuklarda bir tatlı heyecan başladı. Bu heyecan bazı anneler ve çocuklar için ise aylar öncesinden stresli olarak başladı. Kim bunlar 8. Sınıf ve 12. Sınıf anneleri ve çocukları. Bu annelerin akıllarında te bir soru var ‘’ Bu yıl ne yapacağız ?’’. Ben bu yazımda bu yıl ne yapmamız gerekenden çok ne yapmamamız gerektiğinden söz edeceğim. 

Bunu birebir yaşadığım bir olay ile açıklamak istiyorum. Ofise danışmanlık için bir anne ve oğlu geldi. Çocuk son derece stresli , sürekli elleri ile oynuyor, bacaklarını sallıyor ve neredeyse beden dili atın beni denizlere yalan dünya size kalsın diyor. Anne ise kaygılı gözler ile bakıyor, panik durumun da , kontrolünü yitirmekten korkuyor. Konuşmaya geçtiğimizde annenin ilk cümlesi ‘’ben lgs annesiyim ‘’diye başladı. Burada şöyle bir durdum. Bu cümleyi ne kadar da kolay söylüyoruz. Oysa biz anneler çocuklarımıza bir sınavın adını vermeyiz. Çocuklarımız Ali olur Ayşe olur. O sınavı biz dünyaya getirmedik ona biz emek vermedik, onu büyütmedik, o bizim çocuğumuz değil. Annenin ikinci cümlesi biz sınava gireceğiz. Burada da şöyle düşündüm, herhalde butik bir otel kapatır gibi okul kapatacaklar, acaba kaç kişi girecekler. Hadi YKS olsa anlarım . tüm aile girebilir oysa bu lgs sadece 8. Sınıf öğrencilerinin girdiği bir sınav. Annenin üçüncü cümlesi zaten 8. Sınıfa geçtiğimizde ücretsiz izne ayrılacağım. Küçük bir şaşkınlıktan sonra kaçıncı sınıf diye sorduğumda 7. Sınıfa geçti dedi. Yani daha sınava girmesine iki yıl var. Ve anne iki yıl sonraki sınavı adım adım planlamış. 

Sevgili anneler biz çocuklarımızı dünyaya getirirken ebeler bizimle olan göbek bağını kesiyor. Biz onları büyütürken o bağı kesmiyor. Güçlendiriyoruz. Çocuğun dünyasında ki her şeye bizim diyoruz. Onu ve bizi tek kişi olarak görüyoruz. 
Bizim dişimiz çıktı
Bizim babamız
Bizim öğretmenimiz
Bizim arkadaşımız
Bizim ödevimiz
Bizim sınavımız
Bu liste uzar gider. Çocuğun dünyasında ki her şeyi bizim olarak algılıyoruz. Öyle davranıyoruz. Oysa bu çocuk dünyaya kendi hikayesini yazmak , kendi yolunda yürümek için geldi. Biz sadece onun yolunda yolcu değil rehberiz. Bu onun yolu onun yolculuğu. Onun yolculuğunda o ihtiyaç duyduğu zaman yanında olması gereken bir rehber. Biz bu yolculukta onun önünde ki her engeli kendi yolumuzmuş gibi kaldıramayız kaldırmamalıyız da. O bunu denemeli. Buna izin vermeliyiz.

Sizce bu yolda bu anne rehber mi? Yolun yolcusu mu ? Yolcusu değil mi? Sınav annenin sınavı ve bu sınav anne için o kadar önemli ki anne ücretsiz izine ayrılmak istiyor. İki yıl sonra ki sınavı adım adım hesaplıyor. Özel hoca tutacak, dershaneye gönderecek. Hatta ilk dönem hiç devamsızlık yapmayacak ikinci dönem bir süre okula gitmeyecek. Peki burada şöyle bir durup çocuğun dünyasında ki etkisine bakalım. 
Çocuk için bu sınav çok çok önemli o kadar önemli ki  annemin ücretsiz izne ayrılacağı kadar önemli. Bu sınav hayat memat meselesi. Var oluş savaşı. Sizce bu çocuğun kaygı yaşaması normal değil mi. Sevgili anneler tamamen iyi niyet ile yaptığımız bu konuşmalar ve davranışlar  çocuğun dünyasında omuzlarına binen bir yük olarak, stres olarak geri dönüyor. Çocuklarımız sırtına kocaman bir dağ veriyoruz hadi bunu taşı diyoruz.

Bir de hikaye şöyle olsaydı. Anne gelsin kendini tanıtsın. Sonra çocuğa döneyim çocuk bana 7. Sınıf olduğunu ve 8. Sınıf da rahat ve sağlıklı bir sınav süreci geçirmek istediğini, bu sınav hakkında düşüncelerini, kaygılarını, nasıl bir yol izlemek istediğinden söz etseydi ve ben ile anne dinlesek ihtiyaç duyduğu alanlarda desteklesek sizce bu çocuğun eli ayağı titrer mi? Titremez değil mi?

Bazen farkına varmadan kullandığımız sözcükler çocukların dünyasında infilak etkisi oluşturuyor. Çünkü onlar dünyayı ve kendilerini ilk bizim gözlerimiz ve bizim sözlerimiz ile algılıyor. Biz ne kadar rahat olursak onlar o kadar rahat oluyor. Biz bir olayı ne kadar normal görürsek onlarda o kadar normal görüyor. Lütfen bu sınav sürecinde ilk adım olarak lgs annesiyim, biz sınava gireceğiz demek yerine çocuğum bu yıl sınava girecek diyerek başlayın. İnanın çok şey değişecek

Dilber ÇULLU SARI

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç