30 Nisan 2024|Salı,22:38:35
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.04.2024
DOLAR
32,3930 0,09
EURO
34,6161 0,54
ALTIN
2.385,86 2,02
BİTCOİN
$60.057 4,30
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
16 Temmuz 2023 - 18:04
16 Temmuz 2023 - 18:043 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Fındıklığını yaban hayvanlarından korumak için düzenek yaptı

Karapürçekli 72 yaşındaki fındık üreticisi kurduğu düzenekle 7 yıldır yaban hayvanlarını bahçesinden uzak tutuyor.

Fındıklığını yaban hayvanlarından korumak için düzenek yaptı
MARMARA GÖZ


Haber: Mine Yıldırım/Zeynep Sarı

karapürçek Kanlıçay Mahallesi Hekimsu mevkisinde yaşayan Ömer Yüksel, yaban hayvanlarını bahçesinden uzak tutmak için lginç bir yola başvurdu.

Yüksel, su sitemi ile kurduğu düzeneğin çıkardığı ses sayesinde yaban hayvanlarının bahçesinden uzaklaştırmayı başardı.

Ömer Yüksel, 43 yıldır geçimini fındıktan sağladığını söyledi. yaban hayvanlarının bahçesine zarar verdiğini ifade eden Yüksel, sürekli bahçeyi beklemek zorunda kaldıkları için 7 yıl önce su düzeneği ile çalışan bir sistem kurduğunu belirtti.

Yüksel; "

İnsanlara da tavsiye ederim, bekleme konusu zor oluyor gençler de çalışıyor. Biz de daha sürekli gidip gelemiyoruz beklemek için zor durumda kalıyoruz.

Bende yaptım 4 tane değişik zillerden zil aldım, tele bağladım, saca vurunca tel oynuyor tel oynadıkça ziller çalıyor. Su 500 metre yukarıdan geliyor, pınar su doğal topraktan çıkıyor. Hortum ile oradan iniyor buraya da depo yaptım, depoda birikiyor sonra çeşmeleri kurdum. Çeşmelerden sonra böyle bir sistem aklıma geldi yaptık faydasını gördüm. Çocukluk zamanında görmüştüm aklımda kalmış bende yaptım sesten dolayı yabani hayvanlar yanaşmıyor. 6-7 senedir bu düzeni kullanıyorum ondan önce yabani hayvanlar geliyordu, ayı, çakal gördüm. Bunu yaptıktan sonra görmedim, gelmiyorlar, ondan önce ayıyla karşılaştım" dedi.

Anne ve babasınında eskiden kendi yaptığı sisteme benzeyen bir sistem kullandığını anlatan Yüksel, şunları söyledi; "

Annemden babamdan çocukken 18 kiloluk tenekelerin altına tel bağlıyoruz, telin üzerine çivi ile bez bağlıyoruz rüzgar estikçe o bezi sallıyor o ses çıkartıyordu. Ayı gelmemesi için 40 sene önceki sistem bu şekildeydi. Şimdi kimse böyle bir şey yapmıyor. Eskiden çeşmenin başında pervane yapılıyordu oradan aklımda kaldı benimde bende bu şekilde bir şey yaptım. Yabani hayvanlar gelsede sesten dolayı durmuyor gidiyor. İnsanlara da tavsiye ederim, bekleme konusu zor oluyor gençler de çalışıyor. Biz de daha sürekli gidip gelemiyoruz beklemek için zor durumda kalıyoruz."

GEÇİMİMİZİ FINDIKLA SAĞLIYORUZ

Fındık mahsüllerini topladıktan sonra düzeneği kaldırdığı söyleyen Yavuz Selim Yüksel; "Babasımla beraber kurduk, bende merak ettim su doğal su. Yazın fındıkla geçiniyoruz. Ağustos'tan Eylül'ün ortalarına doğru yerden topluyoruz fındıkları o zamana kadar su sistemi devam ettiriyoruz, fındıktan sonra kurulumu kaldırıyoruz. Yabani hayvanlar gece geldikleri zaman sesten ürküp kaçıyor" ifadelerini kullandı. 

 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç