30 Nisan 2024|Salı,23:00:01
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.04.2024
DOLAR
32,3840 0,12
EURO
34,5934 0,60
ALTIN
2.387,87 1,94
BİTCOİN
$59.690 5,03
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
18 Temmuz 2023 - 14:31
18 Temmuz 2023 - 14:314 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Müşterilerinin vesikalıklarını 38 yıldır saklıyor

46 yıl önce ufak bir makine alarak arkadaşlarına çekim yaparak başladığı fotoğrafçılığı sürdüren 71 yaşındaki emekli öğretmen İsmail Kumbuzoğlu, 38 yıldır çektiği vesikalık fotoğrafları saklayıp albüme dönüştürdü.

Müşterilerinin vesikalıklarını 38 yıldır saklıyor
Yön Bul Akademi


Haber: Mine Yıldırım/Ali Samet Yıldırım

karapürçek'te fotoğrafçılık yapan İsmail Kumbuzoğlu, 1974-1975 Trabzon öğretmen okulu mezunu olduğunu söyledi.

Öğretmenlere o dönemde isteğe bağlı bağlama, mandolin, radyoculuk, fotoğrafçılık, taleba işleri, kitap ciltleme işleri, bahçe işleri ile ilgili rehber öğretmen eşliğinde kurslar verildiğini, kendisinin de fotoğrafçılığı seçtiğini söyledi.

Ufak bir fotoğraf makinesi alarak arkadaşlarına ve esnafa fotoğraflar çektiğini anlatan İsmail Kumbuzoğlu; "

Çektiğim fotoğraflarla hem fotoğrafçılığı öğreniyordum hemde cep harçlığımızı çıkarıyorduk. Sonra 1974-1975'te mezun olduktan sonra tayinim Rize'ye çıktı. Rize de 2 sene görev yaptıktan sonra kendi memleketim olan Tarbzon Çaykara Karaçam köyüne tayinim çıktı, oradaki merkez ilk okuluna tayin edildim müdür idareci olarak. 1977'de fotoğrafçılığa başladım. Orada ama böyle stüdyo felan değil karanlık oda şeklinde agrandisör ile beraber dışarıda çektiğim resimleri karanlık odada vesikalık ve hatıra olarak çekip vatandaşlara veriyordum. Bir taraftan kendi mesleğimi yapıyordum bir taraftan böyleca fotoğrafçılıktan para kazanıyordum. Eşime de fotoğrafçılığı öğrettim oda bana çok yardımcı oldu" dedi.

1988'de karapürçek'e geldiğini ifade eden Kumbuzoğlu, fotoğrafçılık mesleğini buradada sürdüğünü aktardı. 

Mesleğini icra etmek için dükkan açtığını dile getiren Kumbazoğlu; "Baktım ki burada fotoğrafçılık yapan yok. Bu halkı Akyazı'ya göndermekten kurtarmak ve kendim mesleğimi tekrar icra etmek için dükkan açtım. 1988'den bu yana bu işi yapıyorum, özellikle fotoğrafçılık üzerinde son zamanlarda dikkat çeken dükkanda yapmış olduğum bu albümler" diye konuştu. 

38 YILDIR ÇEKTİĞİ KİŞİLERİN FOTOĞRAFLARINI SAKLIYOR

Fotoğraf çektiren kişilerden aldığı bir fotoğrafları biriktirerek albüm yaptığını anlatan Kumbazoğlu, şunları söyledi; "

Her gelen kişiler isteğe bağlı çektirmiş olduğu 5-6 tane fotoğraftan eğer çok fazla ihtiyacı yoksa bir tanesini bana veriyor, ben onları biriktirip hafta sonları fotoğrafları dizayn ettim. Bu 38 senelik birikimin sonucu. Düşünün ki 38 sene önce bu fotoğrafları çektiğim kişilerin içerisinde en az yüzde 30'u ölmüş. Bu insanların torunları, çocukları, gelinleri, kızları geliyor benim babamın fotoğrafı, abimin fotoğrafı, dedemin fotoğrafı diye hüzünle bazen ağlayarak bu fotoğrafları gördükleri zaman ellerindeki cep telefonları ile izin alarak çekiyorlar. Dolasıyla insanların bu meraklarını gideriyoruz. Bu dükkan para kazanmaktan ziyade burası bir irtibat bürosudur, ben emekli öğretmenim eşimde emekli oldu para kazanma derdimiz bitmiştir. Burada oturup çayımızı içeriz, sohbet ederiz. Emekli insanlar özellikle ben insanlarla irtibatı kesmediğim için sağlık yönünden de çok iyi hissediyorum kendimi. karapürçek küçük ve şirin bir ilçe burada çok iyi bir çevrem var burayı çok seviyorum. Haliyle sevgi, yaklaşım ve insanlarla olan diyolog insanı gerçekten çok dinç tutuyor."

 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç