Marmara Göz
06 Mayıs 2024|Pazartesi,00:17:44
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 06.05.2024
DOLAR
32,3386 0,00
EURO
34,4844 0,94
ALTIN
2.393,53 0,14
BİTCOİN
$63.657 0,50
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
10 Mart 2023 - 10:09
10 Mart 2023 - 10:093 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Şap alarmı; Yasağa uymayana 46 bin 159 lira ceza kesilecek

Birçok ilde görülen SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle Tarım ve Orman Bakanlığının aldığı karar neticesinde Türkiye'de olduğu gibi Sakarya'da da hayvan pazarları kapatılırken, şehirlerarası hayvan nakli yasaklandı. Bu yasağa uyulmaması halinde 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacak.

Şap alarmı; Yasağa uymayana 46 bin 159 lira ceza kesilecek
Toprak Turizm


Türkiye'de birkaç ilde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü sebebiyle harekete geçen tarım ve orman bakanlığının aldığı karar ile ikinci bir emre kadar hayvan pazarları kapatılırken, şehirlerarası nakil de yasaklandı. Bu çerçevede, Sakarya'da da kapatılan pazarlardaki hayvanlar tahliye edildi. Konuya ilişkin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Sakarya Veteriner Hekimler Odası koordineli olarak çalışma başlattı. Hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46 bin 159 lira idari para cezası uygulanacak.

"Bu tedbirlerin alınması gayet sağlıklı oldu"

Alınan karar ile birlikte sevkiyatların durdurulduğunu söyleyen Sakarya Besicisiler ve Tavukçular Esnaf Odası Başkanı Halit Karaduman, "SAT-2 denilen şap virüsü çok şükür Sakarya’da yok ama görünen iller olduğu ve hızlı bir şekilde yayıldığı için buna önlem olarak Bakanlığın aldığı kararla hayvan pazarları kapatıldı ve hayvan sevkiyatları durduruldu. Çiftçi, üretici üyelerimiz ciddi manada etkilenecekler bu olaydan ama biz buna önlem alınması, dezenfekte yapılması bir yandan da iyi oldu. Pazarların kapanması hastalığın ilerlemesini önler. Üretici arkadaşlarımız her hafta pazara çıkardıkları hayvanları satarak borçlarını ödüyor, yemini ve samanını alıyor. İkinci bir emre kadar yasak olması mağduriyet oluşturacak ama yapacak bir şey yok, bu tedbirlerin alınması gayet sağlıklı oldu" dedi.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası eski başkanı Mustafa Yıldız, şap hastalığının kontrol altına alınmasının 8-12 haftayı bulabileceğini belirtti.

Hastalığın kontrol altına alınması sürecinde hayvan sahiplerinin yasaklara uymasının çok önemli olduğunu ifade eden Yıldız; "Aşı alt yapısı mümkün. Milyonlarca hayvan var. Bir zaman gerekiyor. hayvanların bir yerden başka yere nakletmek gizli dahi yapılmaması lazım. Yasağa uyulması gerekiyor. İnsanlarda bilmeden hastalığı taşıyabiliyor. Ahıra işi olmayan kimse girmesin. Ahırlara girerken mutlaka elbiseler ve ayakkabılar değiştirilmeli. Mümkünse dezenfektan kullanılmalı" diye konuştu.

Yıldız, şap hastalığının insanlar için risk oluşturmadığını söyledi. 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç