SBB Yusuf Alemdar - 1 Mayıs 2024
1 mayıs 2024 satso serdivan belediyesi
01 Mayıs 2024|Çarşamba,18:17:26
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 01.05.2024
DOLAR
32,4925 0,35
EURO
34,7265 0,40
ALTIN
2.406,14 1,09
BİTCOİN
$57.148 6,10
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
24 Nisan 2023 - 09:14
24 Nisan 2023 - 09:142 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

Tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmanın yolu köye dönüşte geçiyor

Sakarya'da uzun yıllar Veteriner Hekimler Odası Başkanlığı yapan Mustafa Yıldız, tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmanın yolunun şehirden köylere dönüşü sağlamaktan geçtiğini söyledi.

Tarım ve hayvancılığı ayağa kaldırmanın yolu köye dönüşte geçiyor
Toprak Turizm


veteriner hekim Mustafa Yıldız, hayvancılığın geleceğinin büyük işletmelerin değil gerçek üretici dedikleri köylülerin elinde olduğuna dikkat çekti.

'Büyük işletmeler fabrikalar gibi çalışır' diyen Yıldız; "

 Birinci yıl bakar kar-zar durumu nedir? İkincü- üçüncü yıl yine bilançoya bakar. Eğer üç yıl üst üste zarar etsin hemen büyük paralarla inşa etmiş olduğu işletmeyi kapatır gider. Köylünün ise gideceği bir yer yok. O devam etmek zorundadır. Ahırdaki sarı kız evden biri gibidir. Onun geleceği için 'kar zarar' hiç bir zaman söz konusu değildir, olmamıştır" dedi.

HERKES KÖYÜNE DÖNMEK İSTİYOR

İnsanların bugün maalesef daha iyi yaşam umuduyla köyleri terk ederek şehirlere yerleştiğini vurgulayan Mustafa Yıldız, şunları kaydetti; "

Yüksek kazanç, sosyal güvenlik gibi çağın getirmiş olduğu imkanlardan yararlanabilmek için köyleri boşalttılar. Şehirlerde ya gece kondularda oturdular ya da dört duvar arasına sıkışıp kaldılar. Üretici değil tüketici oldular. Şimdi mutlu değiller. Herkes köyüne dönmek istiyor ama dönemiyor. Köyde çekmiş olduğu sıkıntıları tekrardan çekmek, tekrardan eksiklik yaşamak istemiyor."

SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİ ÖDENİRSE KÖYLERDEKİ GÖÇ TERSİNE DÖNEBİLİR

Devletin artık köylerde insanları tutabilmenin yollarını aramak zorunda olduğunu ifade eden Yıldız; "

Onlara değişik konularda refahlarını artıracak destek vermek zorundadır. Ülkemizde tarımsal ve hayvansal üretimi artırmanın önemli yollarından biri de bu yöntemdir. Üretici köylülerin sosyal güvenlik primlerine devlet karşılarsa köylerdeki göç büyük ölçüde tersine dönebilir. Ülkemizde tarımsal ve hayvancılık üretim rekolteleri tekrar rekor kırmaya başlayacaktır. Şehirlerdeki gereksiz çarpık yapılaşma sona erecektir. Ülkemizde yapılaşma sektörüne harcanan mali kaynaklar gereksiz yere harcanmayacaktır. Mevcut mali kaynaklar ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak için ihtiyaç duyulan sektörlere kanalize olacaktır" diye konuştu.
 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç