- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ
Sakarya haber köşe yazarı Diyetisyen Nurseda Aytaç, ramazan bayramında beslenme önerileri konusunu kaleme aldı.
Ruhumuzun ve bedenimizin arındığı Ramazan Ayı’nı, bugün bayram ile tamamlıyoruz. Tüm okurların bayramını kutlar, sevdiklerinizle mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim. Evet, bayram mutluluğun, huzurun, umudun, iyi duyguların temsilidir. Ancak her zaman olduğu gibi, bayramlarda da sağlığımız için dikkat etmemiz gereken önemli bir konu var: lezzetli ve şekerli sofralar.
Tüm ailenin birlikte olduğu ziyafet sofraları, misafirperver dostlar, müthiş güzel gözüken ikramlar ve ramazan ayı dönemindeki uzun süreli açlık, gerektiğinden fazla yememize sebep olabilir… Endişeye gerek yok. Tabi ki bayramın tadını çıkararak da sağlıklı kalmak mümkün. Anahtar kelimemiz her zamanki gibi, “porsiyon kontrolü”.
Bu özel günü yazılı beslenme kurallarına boğmak kişiyi mutsuz edecektir. Bu yüzden ben danışanlarıma bayrama özel bir beslenme programı vermek yerine birkaç beslenme tavsiyesi vermekten ve porsiyon kontrolü ile bu ikramları yerken nerede durulması gerektiğini hatırlatmaktan yanayım. Öyleyse, ramazan bayramı’nı sağlıklı, hazımsızlık ve kilo artışı olmadan, yağ depolamasını artırmadan geçirmek için dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan kısaca bahsedelim:
Güne hafif ve doyurucu bir kahvaltı ile başlanması metabolizmayı canlı tutarken, gün içinde öğünlerin daha dengeli devam etmesini sağlayacaktır.
Bayram ziyaretlerine aç değil, tok karna gidilmelidir.
Besinler yavaş yenmelidir. Ramazan ayında dinlenmiş olan vücuda hızlı bir yükleme yapmak hazımsızlık gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
Porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmemesi yağlanmanın artışına neden olacağından, özellikle tatlılar sınırlı tüketilmelidir. Şekerli tatlıların hacmi küçük olsa da, yağlanma artışına etkisi maalesef büyüktür. tatlıları yanınızdaki ile paylaşarak tüketmek kontrol sağlamak için iyi bir yöntemdir.
Gazlı içecekler yerine su, ayran, maden suyu, şekersiz limonata tercih edilebilir.
Daha uzun süre tokluk, kilo kontrolü sağlanması, ramazan ayında yavaşlamış metabolizmanın canlanması ve böbrek sağlığı için en az 2 litre su içmek önemlidir.
Akşam yemeğinde çok yağlı ve yemekler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
Bayramda alınan enerji diğer zamanlara göre daha fazla olabilir, bu yüzden mutlaka fiziksel aktiviteyi artırmak, yürüyüş için fırsat oluşturmak gerekir. bayramlar hareketsiz kalmak için uygun zamanlar değildir.
Misafirlere ikramlardan yemesi için ısrar edilmemelidir. Sevdiklerinizin sağlığı için lütfen daha fazla yemesi için ısrar etmeyiniz.
Okuduğunuz için teşekkür eder, hepinize tekrar hayırlı bayramlar dilerim.
Diyetisyen Nurseda AYTAÇ
Instagram: dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com