29 Nisan 2024|Pazartesi,21:32:59
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.04.2024
DOLAR
32,3916 0,14
EURO
34,8022 0,18
ALTIN
2.440,95 0,09
BİTCOİN
$62.958 1,22
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
05 Şubat 2024 - 23:06
05 Şubat 2024 - 23:064 dakika da okunur 1 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
1 yorum

7 SORUDA KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK

Sakarya Haber Köşe Yazarı Avukat Begüm Gencer Aytaç 7 Soruda Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk adlı konuyu kaleme aldı.

7 SORUDA KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK
Yön Bul Akademi


Sevgili Sakarya Haber okurları, sizlere bu ilk yazımla “Merhaba” diyorum.

Biliyorsunuz ki son dönemde gündemden düşmeyen ev sahibi-kiracı sorunları bir süredir arabulucular aracılığıyla çözülüyor. Yaşanan bu uyuşmazlıklar sebebiyle ev sahibine ya da kiracıya dava açmak isteyenlerin arabuluculukla ilgili bilmesi gerekenleri 7 soruda cevapladım.

1-Kira uyuşmazlıkları için arabulucuya başvurmak şart mı?  
Kira uyuşmazlıklarında dava şartı arabuluculuk dönemi başladı. Artık yeni düzenleme ile kira uyuşmazlıklarında dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunlu hale geldi. arabuluculukta anlaşma sağlanamazsa dava açılabilecek. 
2-Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk başvurusu yapmak ücretli mi? 
Arabulucuya başvuru ÜCRETSİZDİR. Ancak anlaşma sağlanırsa Adalet Bakanlığı arabuluculuk Ücret Tarifesine göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ödenir.
3- Hangi kira uyuşmazlıkları için arabuluculuk başvurusu yapılmalı?
İlamsız icra yoluyla tahliye davaları hariç kiralananın tahliyesi, kira bedelinin tespiti, kira uyarlama davaları,kiracı ile kiralayan arasındaki her türlü alacak ve tazminat talepli davalar için arabuluculuk başvurusu yapılabilir.
4-Peki sadece ev sahibi mi arabuluculuk başvurusu yapabilir? 
Hayır, tabi ki kiracı da ev sahibi yani kiralayan gibi arabuluculuk başvurusunda bulunabilir. 
5-Arabuluculuk başvurusu yapılmadan dava açılırsa ne olur?
Dava şartı arabuluculuk, demek uyuşmazlığa ilişkin dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulmuş olması ve arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olmasını ifade eder. dava şartı arabuluculuk demek aslında zorunlu arabuluculuk demektir. Zira; arabuluculuğa başvurulmadan dava açılırsa Mahkeme tarafından açılan davanın usulden reddine karar verilir. Bu da davayı açan kişinin yargılama gideri ve karşı taraf kendisini vekil ile temsil ettirirse vekalet ücreti ödemesine neden olur.
6-Arabuluculuk görüşmeleri nasıl olur?
Taraflar bizzat kendileri veya vekilleri yani avukatları aracılığıyla toplantılara katılabilir. arabuluculuk sürecinin avukatla takip edilmesi kişinin hak kaybı yaşamasını engeller. Zira; arabulucu taraflara hukuki bilgilendirme ve değerlendirme de bulunamaz. arabuluculuk sürecinin yürüteni arabulucudur. arabulucu sistematik teknikler uygulayarak, görüşme ve müzakerelerde bulunmak için tarafları toplantıya davet eder, tarafların birbirlerini anlamasını ve çözümü kendilerinin üretmesini sağlar, aralarındaki iletişim sürecini yönetir, tutanakların düzenlenmesini sağlar. Hatta arabulucu taraflar için çözüm önerisinde bulunabilir. Fakat taraflara çözüm önerisi sunamaz. Tarafsızlığını ve bağımsızlığını korumalıdır. arabuluculuk sürecinde kontrol tarafların elindedir. Kimse istemediği anlaşmayı imzalamaya zorlanamaz. arabuluculuk görüşmeleri gizlidir. Bu nedenle taraflar çekinmeden her türlü konuyu konuşabilir. arabuluculuk hızlı ve ekonomiktir. Yaşanan uyuşmazlığın kısa sürede ve makul ücretlerle çözüme kavuşmasını sağlar.
7-Taraflar arabuluculuk görüşmesine katılmazsa ne olur?
Taraflar arabulucu tarafından belirlenen ve kendilerine bir şekilde iletilen toplantıya mazeretsiz bir şekilde katılmamaları halinde dava sonunda kısmen veya tamamen haklı olsa dahi yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulur. Ayrıca bu taraf lehine vekalet ücretine hükmedilmez. Görüldüğü üzere dava şartı arabuluculuk sürecine katılmamanın deyim yerindeyse cezası kanun maddesi ile hüküm altına alınmıştır. 

Arabulucu 
Av. Begüm GENCER AYTAÇ

YORUMLAR (1)
akyazılı
akyazılı

hocam hayırlı günler, ben eve 7 ay önce girdim. ev sahibim artış yapmak için beni arıyor. çıkmak zorunda mıyım? arabulucuya gitse arabulucu ne karar verir sizce

CEVAPLA

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç