Bulunduğu konum, tecrübeli eğitim kadrosu ve uygulamalı eğitim modeli ile SUBÜ Denizcilik MYO yeni eğitim-öğretim dönemine hazır.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ), denizcilik Meslek Yüksekokulu 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde yeni öğrencilerini bekliyor. Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Nuri Akkaş, bir endüstri haline gelen denizciliğin geleceği, öğrencilerin iş imkAnları, okulun eğitim ve uygulama imkânlarından bahsetti. Geleceğin bahriyelilerini yetiştirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Akkaş, “Hem hocalarımızın yetkinliği hem de simülatör ve laboratuvarlarımızın yeterliliği açısından oldukça iyi bir durumda olduğumuzu söyleyebilirim” dedi.
Günümüzde denizciliğin sadece bir taşımacılık türü olmadığını vurgulayan Akkaş, “Denizcilik; gemi inşa sanayii, liman hizmetleri, deniz turizmi ve yatçılık gibi sektörleri bünyesinde toplayan çok büyük bir endüstri haline gelmiştir. Gelişmiş ülkelerin ortak özelliği denizci kimlikleridir. Bu bağlamda üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin üç denizine üç büyük liman yapılması ‘Denizci Ülke’ kimliğimizi ön plana çıkarmaktadır. 2000’li yılların başında 37 adet olan faal tersane sayısı, günümüzde 80’i geçmiştir. Bu sayede ülkemiz hem gemi yapımında hem de gemi sökümünde dünyanın etkin ülkelerinden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Sonuç olarak deniz ticaret filosu ve buna bağlı olarak büyüyen gemi inşa ve limancılık alt sektörleri çok sayıda nitelikli elemana ihtiyaç duymaktadır” diye konuştu.
denizcilik MYO olarak, Deniz Ulaştırma ve İşletme, Gemi İnşaatı, Sivil Savunma ve İtfaiyecilik ile Deniz ve Liman İşletmeciliği programlarına öğrenci aldıklarını belirten Akkaş, “Bir denizcilik okulu olarak Deniz Ulaştırma ve İşletme, Gemi İnşaatı ile Deniz ve Liman İşletmeciliği programlarımız öğrencilerimiz tarafından yoğun ilgi görüyor. Ayrıca Sivil Savunma ve İtfaiyecilik programından da bahsetmek istiyorum. Bu programın mezunları başta belediye itfaiye teşkilatları ve AFAD olmak üzere yangın ve arama-kurtarma ile ilgili pek çok kuruluşta istihdam edilebilmektedir. Bunun yanı sıra bizim okulumuza özgü olarak oluşturduğumuz denizcilik derslerini de içeren müfredat sayesinde mezunlarımız liman tesislerinde ve limandaki bir gemide oluşabilecek bir yangınla mücadelede, liman tesisi veya gemi tarafından oluşabilecek çevre kirliliğinin önlenmesinde vb. konularda da eğitim alıyorlar. Ayrıca staj, +1 uygulamalı eğitim ve eğitmen desteği gibi konularda hem Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile hem de Sakarya AFAD ile yapmış olduğumuz protokol sayesinde öğrencilerimizin alandaki uzmanlardan eğitim almalarını da sağlamış bulunmaktayız. Öğrencilerimizin uygulamalı eğitimleri ve kurumsal iş birliği noktasında destekleri için başta Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye ve itfaiye daire başkanlığına çok teşekkür ederiz. AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş’a da destekleri için teşekkür ederiz. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık’ın okulumuzun kurulmasında gösterdiği irade ve sonrasında karşılaştığımız sorunların aşılmasında verdiği destek bizim için çok değerli. Bu bağlamda yöneticilerimizin sahip olduğu vizyonun okulumuzun gelişimine son derece olumlu etki ettiğini söylemeliyim” şeklinde konuştu.