19 Nisan 2024|Cuma,18:03:01
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 19.04.2024
DOLAR
32,5884 0,35
EURO
34,8559 0,36
ALTIN
2.505,24 0,84
BİTCOİN
$64.413 1,23
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
08 Kasım 2022 - 17:16
08 Kasım 2022 - 17:164 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Dinozorlardan kalma sıradışı canlılar bulundu

Gözlemlenenler arasında uzun bacaklı balıklar, tuhaf yengeçler ve "mantıya benzeyen" deniz canlıları yer aldı

Dinozorlardan kalma sıradışı canlılar bulundu
Yön Bul Akademi


Keşif seferine çıkan deniz biyologları, Avustralya'nın batı kıyısından 2 bin 500 kilometre uzaktaki derinliklerde bir dizi sıradışı hayvan tespit etti.

Derinliklerin tuhaf sakinleri arasında kendine mercanlardan yuva yapan yengeçler, yarasa balıkları, kanatlı balıklar ve hatta uzun bacaklı balıklar vardı.

Keşfin ardındaki Victoria Müzesi araştırmacıları, gözlemledikleri canlıların üçte birinin yeni türler olduğunu düşünüyor.

Independent Türkçe'nin haberine göre örnek olarak toplanan hayvanlardan elde edilen DNA, taksonomistler tarafından incelenecek. Farklı hayvan gruplarında uzmanlaşmış olan taksonomistler, bu sıradışı canlıların hangi türlere ait olduğunu belirleyecek.

İNCELENEN BÖLGELER SIRADIŞI ÖZELLİKLERE SAHİP

30 Eylül 2022'de yola çıkan araştırma ekibine liderlik eden Tim O'Hara, incelenen bölgelerin de sıradışı özelliklere sahip olduğunu ve bu yüzden koruma altına alındığını belirtti:

Bölge dinozorlar döneminde oluşmuş devasa deniz dağlarıyla kaplı. Ayrıca Pasifik ve Hint Okyanusları arasındaki kritik bir kavşakta yer alıyor.

Keşif gezisinde birkaç yeni tür tespit edeceklerini önceden de tahmin ettiğini söyleyen O'Hara, sözlerini şöyle sürdürdü:

Yeni türler, hatta belki de şimdiye kadar keşfedilmemiş bu bölgede dalgaların altında saklı kalan hayat ağacının yeni dallarını görme olasılığı bizi gerçekten heyecanlandırıyor.

SIRADIŞI BALIKLAR

Araştırmacılar, keşif gemisiyle Cocos Keeling ve Noel Adaları çevresinde 740 bin kilometre karelik bir bölgeye gitti. Daha gidiş yolculuğu sırasında kendilerini havaya fırlatan göz kamaştırıcı bir kanatlı balık sürüsü gözlemlendi.

Avustralya Müze Araştırma Enstitüsü'nden balık biyoloğu Yi-Kai Tea, yolculukla ilgili bir blog yazısında, bu hayvanların daha büyük balıklardan kaçmak için aç deniz kuşlarına yakalanma riskiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti.

RV Investigator adlı araştırma gemisindeki ekip, sonar cihazıyla 35 gün boyunca deniz tabanını haritalandırdı. Çalışmada eski zamanlardan kalma deniz dağları, volkanik yapılar, kanyonlar ve sırtlar ortaya çıkarıldı. Sönmüş yanardağların 140 ila 50 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.

Yüzeyin 5 bin 500 metre derinliğinde tespit edilen türler arasında ilk olarak, şeffaf ve jelatinimsi bir yılan balığı yer aldı. Araştırmacılar bu türün muhtemelen kör olduğunu düşünüyor.

Bunun ardından sevimli görünümüyle dikkat çeken bir yarasa balığı göze çarptı. Araştırmacıların "iyi pişmiş mantıya" benzettiği pembemsi balık, kanatları andıran yüzgeçlerini bacak gibi kullanarak deniz tabanında yürüyor.

Ekibin görüntülediği bir diğer balık, deniz tabanının hemen üzerinde uçar gibi hareket ediyor ve aşağıda kalan avının üzerine atlıyor. Balığın ince ve uzun bacak yüzgeçleri, deniz tabanına demir atmış bir gemi gibi görünmesini sağlıyor.

Ekip ayrıca kabuk yerine yumuşak mercanları kullanan bir keşiş yengeci tespit etti. Bu yengeçlerin kendilerine kabuk yapmak için yumuşak mercanları kum ve etraftaki diğer malzemelerle birleştirdiği düşünülüyor.

Victoria Müzesi'nin yöneticisi Lynley Crosswell, keşif gezisi için şu ifadeleri kullandı.

Bu yolculuğun sonuçları, Avustralya'nın derin deniz ortamlarını ve insanların bunlar üzerindeki etkisini anlamamız için çok değerli olacak.
 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç