02 Aralık 2025|Salı,18:40:50
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.06.2025
DOLAR
39,9027 0,01
EURO
46,8704 0,06
ALTIN
4.225,05 0,58
BİTCOİN
$107.540 0,16
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM3 dakika da okunur
02 Aralık 2025 - 10:21
02 Aralık 2025 - 10:216 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm Yeni
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

Elektrikli skuter yönetmeliği değişti

Elektrikli skuter yönetmeliğinde kapsamlı değişiklik yapıldı. Elektrikli skuter işletmecilerine yeni zorunluluklar getirildi. İşte detaylar...

Elektrikli skuter yönetmeliği değişti
Toprak Turizm Yeni


Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni elektrikli skuter yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

BELİRLİ ALANLARA GİRİŞLERİ YAZILIMLA KISITLANABİLECEK

Yönetmelikte yapılan değişiklikle coğrafi çitleme yolu ile belirli bir alanın veya konumun dijital olarak sınırlandırılması yoluyla, bu bölgelere giriş veya bu bölgelerde belirli eylemlerin gerçekleştirilmesi, yazılım veya teknolojik sistemler aracılığıyla kısıtlanıp düzenlenecek.

Yetki belgesi sahipleri; izin aldıkları bölgede, kısmen veya tamamen faaliyetlerini sonlandırmak istemeleri hâlinde, bu durumu İdareye ve e-skuter izni aldıkları ilgili mercilere yazılı olarak bildirmek zorunda.

Verilecek e-skuter izin süresi, e-skuter izninin verildiği karar tarihinden itibaren 2 yıl.

SKUTERLERİN BİLGİLERİ PAYLAŞILACAK

Yetki belgesi sahipleri; yapacakları faaliyetlerle ilgili olarak, e-skuterlerin seri/plaka/id numaraları ve konum bilgilerini verilen hizmetin bitişine kadar U-Net’e işlemek/iletmek zorunda. Bu bilgiler belediyeler, Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı ile paylaşılacak.

KONUM BİLGİLERİ U-NET'E İLETİLECEK

Sürüşe başlanılan e-skuterlerin, harekete başladığı andan itibaren konum bilgileri 3 dakikalık periyotlarla, sürüşü bitirilen e-skuterlerin, hareket bittiği andan itibaren konum bilgilerinin en geç 10 dakika içinde, sürüş dışında konumu değiştirilen e-skuterler için her bir konum değişikliğinde yeni konum bilgisini idarece belirlenecek olan web servis üzerinden, yetki belgesi sahipleri tarafından U-Net’e işlenmesi/iletilmesi zorunlu.

HIZ SINIRLARI İÇİN COĞRAFİ ÇİTLEME UYGULANACAK

Yetki belgesi sahipleri, UKOME/il veya ilçe trafik komisyonu tarafından belirlenen hız sınırları çerçevesinde e-skuterlerini kullandıracak. Girilmesi yasak bölgeler ve hız sınırları için coğrafi çitleme uygulanacak ve coğrafi çitleme verileri U-Net üzerinden İdare ile paylaşılacak.

Coğrafi çitleme yöntemine ilişkin sınırlamalar, yazılım üzerinden otomatik yapılacak.

Sürüş esnasında coğrafi çitleme olan bölgeye yaklaşılması hâlinde sürücü direksiyona yerleştirilen işitsel cihaz ile uyarılacak.

Sürücünün coğrafi çitleme olan bölgeye girmesi hâlinde, çitleme olan bölgeden geri dönebilmesine imkân sağlayacak şekilde e-skuterin hızı kademeli olarak 6 km/saat’e indirilecek.

DEVRİLME HALİNDE SÜRÜCÜ ARANACAK

Sürüş esnasında e-skuterden devrilme uyarısı alınması hâlinde, sürücü ile cep telefonu üzerinden irtibat sağlanıp herhangi bir acil durum olup olmadığın tespit edilecek ve kaza durumunda bu kaza verisi olarak kayıt altına alınacak.

SKUTER İZİN SAYISINA DÜZENLEME

Yetki belgesi sahipleri; faaliyet gösterdikleri il için aldıkları toplam e-skuter izin sayısını aşmamak kaydıyla, faaliyet gösterdikleri ilçede/bölgede izni aldıkları toplam e-skuter sayısının %70’inden az (Kasım-Şubat döneminde %40 olarak uygulanır) %130’undan fazla e-skuter bulunduramayacak. Bu uygulamada e-skuter sayısı kontrolü için 00:00-23:59 saatleri esas alınarak bir tam günlük izleme yapılacak.

MOBİL UYGULAMA ZORUNLULUĞU


Yetki belgesi sahipleri, kullanıcılarına 7 gün 24 saat esasına göre hizmet verebilecek kapasitede bir çağrı merkezi veya aynı amaçla hizmet edecek mobil uygulama bulundurmakla yükümlü. Bulundurulacak çağrı merkezi veya mobil uygulamaya iletilen şikâyet ve soruların en kısa sürede sonuçlandırılması zorunlu.

HIZ SINIRLARINA UYUM VE OTOMATİK UYARI SİSTEMLERİ

Yetki belgesi sahipleri faaliyetlerinde kullanacakları mobil uygulama ve/veya internet sitelerinde; yetki belgesi sahibinin ünvan ve iletişim bilgilerinin açıkça belirtilmesi, faaliyet gösterilen ilçe/belediye/bölgelerin açıkça belirtilmesi, E-skuter kiralama ücretlerinin (açılış, dakikalık ücret ve benzeri) belirtilmesi, üyelik aşamasında veya ilk kullanımdan önce; e-skuter faaliyetleri, kask, dizlik, reflektörlü ceket gibi koruyucu ve görünürlüğü artırıcı ekipmanlara ilişkin hatırlatma ile bu Yönetmelikte belirtilen güvenlik yükümlülüklerine ilişkin bilgilendirmenin video, animasyon, sunum veya yazılı doküman şeklinde yapılması, mobil uygulamaların, ülkemizdeki farklı platformlardan erişime açık olması, mobil uygulamalarda; hizmete sunulan e-skuterlerin konumu, sayısı, şarj seviyeleri (yüzde olarak) ve gidebileceği tahmini mesafenin belirtilmesi, mobil uygulamalarda, kullanıcıyı yönlendirme amaçlı harita hizmeti ile anlık ücret bilgisini görebileceği bir arayüzün sağlanması, mobil uygulamalarda; coğrafi çitleme özelliğine entegre olarak kullanıcıların nerelerde sürüş gerçekleştirmeyip nerelere park etmeyeceğinin açık şekilde harita tabanlı olarak gösterilmesi, mobil uygulamalarda, karbon ayak izi bilgisinin, otomobillere kıyasla görebileceği bir arayüzün sağlanması zorunlu.

Yetki belgesi sahipleri; hizmet verecekleri e-skuterlerin en az %30’unu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanacak tebliğe göre üretim yaptığı TSE tarafından belgelendirilen işletmelerden temin etmekle yükümlü. TSE tarafından belgelendirilen işletmeler, üretimini yaptıkları e-skuterlerin seri/plaka/id numaralarını U-Net sistemine bildirmekle yükümlü.

ŞİKAYET BİLGİLERİ İŞLENECEK

Yetki belgesi sahipleri, kullanıma sunacakları e-skuterlerin en az %20 şarj düzeyinde olmasıyla ilgili gerekli tedbirleri almakla yükümlü.

Yetki belgesi sahipleri, kullanıma sundukları e-skuterlere ilişkin aylık periyotlar halinde; kaza ve şikâyet bilgilerini U-Net’e işlemek/iletmek zorunda.

Yetki belgesi sahiplerinin, ilgili kurum veya kuruluş tarafından belirlenen hız sınırlarına uyması zorunlu.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!
Aramaktan Vazgeç