Karapürçek Sosyal Gelişim Merkezi Temel Atma Töreni İlanı (Banner)
13 Ekim 2025|Pazartesi,14:28:54
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.06.2025
DOLAR
39,9027 0,01
EURO
46,8704 0,06
ALTIN
4.225,05 0,58
BİTCOİN
$107.540 0,16
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM3 dakika da okunur
13 Ekim 2025 - 10:19
13 Ekim 2025 - 10:192 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm Yeni
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

Kesime giden inek sayısı arttı; Süte zam yolda

Şap ve 3 gün hastalığı nedeniyle kesime giden inek sayısı sayısı 3’e katlandı, bu durumun süt ve süt ürünlerine zam olarak yansıması bekleniyor.

Kesime giden inek sayısı arttı; Süte zam yolda
Toprak Turizm Yeni


Hayvancılık sektörü, art arda gelen hayvan hastalıkları nedeniyle ciddi bir kriz yaşıyor. Şap hastalığının ardından yayılan "3 gün hastalığı", süt ve et üretiminde büyük düşüşe yol açtı.

Artan maliyetler, düşük alım fiyatları ve yem dayatmaları ise üreticiyi çıkmaza sürüklüyor.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Müslüm Doğru, hem şap hem de 3 gün hastalığının üretimi vurduğunu belirterek, “Normalde günlük 100 büyükbaş hayvan kesime giderken, bu sayı şu an 300’e kadar çıktı. Bazı bölgelerde bu artış 5 kata ulaştı,” dedi.

Et Bolluğu Geçici, Süt Krizi Kalıcı

Hasta ya da verimsiz hale gelen hayvanların erken kesime gönderilmesi, kısa vadede et arzını artırsa da, uzmanlar bu durumun uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Doğru, özellikle süt verimi yüksek ineklerin kesilmesinin, önümüzdeki dönemde süt ve süt ürünlerinde ciddi fiyat artışlarına neden olacağını vurguladı.

Sanayiciden Üreticiye Yem Şartı

Üreticilerin karşılaştığı sorunlar yalnızca hastalıklarla sınırlı değil. Sanayicilerin, süt alımı için kendi yemlerini şart koştuğunu belirten Doğru, bu uygulamanın üreticiye zorla dayatıldığını söyledi.


Süt fiyatları üretici ile tüketici arasında uçurum yaratıyor. Doğru, çiğ sütün üreticiden 11-15 TL arasında alınmasına rağmen market raflarında 45 TL’ye kadar satıldığını söyledi. 

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!
Aramaktan Vazgeç