Yusuf Alemdar -  adapazarı belediyesi - 23 Nisan 2024
SATSO -  ERENLER BELED - ak parti - serdivan-beld - 23 nisan 2024
23 Nisan 2024|Salı,14:17:08
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 23.04.2024
DOLAR
32,5961 0,26
EURO
34,7907 0,37
ALTIN
2.415,69 0,71
BİTCOİN
$66.158 0,31
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
23 Ekim 2021 - 12:56
23 Ekim 2021 - 12:563 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Sözlü izin alan işçi hem işinden hem kıdem tazminatından oldu

Çalıştığı şirketin şantiye şefi inşaat mühendisinden sözlü izin alarak işyerinden ayrılan işçi, ‘devamsızlık’ iddiasıyla işten atıldı. Kıdem tazminatı için mahkemenin kapısını çalan işçiye Yargıtay’dan "Sözlü izin aldığın için tazminat alamazsın" cevabı geldi.

Sözlü izin alan işçi hem işinden hem kıdem tazminatından oldu
Yön Bul Akademi


İnşaat şantiyesinde çalışan bir çi, acil birtakım leri olduğunu belirterek şantiye şefi inşaat mühendisi H.T.'den sözlü izin alıp ten ayrıldı. İşçi, iki gün mesaiye gelmeyince şantiye şefi mühendis, devamsızlık tutanağı tuttu.

İşveren tarafından kapı önüne konulan çi, soluğu İş mahkemesi'nde aldı.

davaçi, akdinin veren tarafından haklı bir neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma alacaklarının tahsilini talep etti. davalı şirket ise davacının mazeret bildirmeden ve haber vermeden devamsızlık yaptığını savunarak davanın reddini talep etti.

İŞ mahkemeSİ TAZMİNAT ALMASINA karar VERMİŞTİ

mahkeme; davacı tanıklarının beyanlarına dayanılarak, tarafların ileri sürmediği ‘çalışma şartlarındaki ağır değikliği kabul etmeyen davacının çıkışının verildiği' gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verdi. kararı veren temyiz edince devreye yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.

İşçinin devamsızlık yaptığı ileri sürülen günlerde şefinden sözlü izin aldığını belirttiğine dikkat çekilen kararda şu ifadelere yer verildi:

davadava dilekçesinde, acil bir takım leri nedeniyle şantiye şefi olan mühendis H.T.'den izin aldığını ve yerinden ayrıldığını, onun bilgisi ve haberi doğrultusunda iki gün e gitmediğini belirtm, sözleşmesinin feshi konusunda başka bir sebep ileri sürmem, fesih tarihini de belirtmemtir.

davalı taraf, davacının bu iddiasına karşılık izin aldığını belirttiği H.T.’nin imzasının bulunduğu ve yerini 22 Temmuz 2014’te terk ettiğine dair tutanak sunmuştur. davayerinde tutulan devamsızlık tutanakları da davacının iki gün e gitmediğine ilkin kabulüyle örtüşmektedir.

mahkemece sözleşmesinin feshinde davacının ileri sürdüğü bu husus dikkate alınmaksızın ve değerlendirilmeksizin, davacı tanıklarının beyanlarına dayanılarak, tarafların ileri sürmediği “çalışma şartlarındaki ağır değikliği kabul etmeyen davacının çıkışının verildiği” gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatının kabulüne karar verilmtir.

Bu nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatı alacağı talebinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmtir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmtir.”

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç