08 Temmuz 2025|Salı,14:23:52
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 30.06.2025
DOLAR
39,9027 0,01
EURO
46,8704 0,06
ALTIN
4.225,05 0,58
BİTCOİN
$107.540 0,16
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA KENTSEL DÖNÜŞÜM3 dakika da okunur
07 Temmuz 2025 - 12:35
07 Temmuz 2025 - 12:353 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm Yeni
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Süt üreticinin istediği fiyat belli oldu

Süt üreticileri 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak şekilde sıcak çiğ süt fiyatının en az 21 TL olmasını talep ediyor.

Süt üreticinin istediği fiyat belli oldu
Toprak Turizm Yeni


Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre, Ulusal Süt Konseyi'nin çiğ süt tavsiye fiyatına yönelik gerçekleştirmesi beklenen toplantı öncesi ürteticilerden açıklama geldi.

Üretici temsilcileri, en az 21 TL/litrelik bir taban fiyatın belirlenmesini talep ederken, söz konusu fiyatın bir tercih değil, tarım ve ekonominin sürdürülebilirliği için bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Tüm süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından yapılan açıklamada, süt üretiminin sadece çiftçiler için değil, gıda güvenliği, sanayi kapasitesi, istihdam, tüketici erişimi ve kırsal refah açısından da kritik öneme sahip olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, süt üretiminin tarımın döngüsel yapısında bitkisel üretimle birlikte yürütüldüğü, yem bitkileri ekimi, silaj hazırlığı, gübre yönetimi gibi unsurların çevresel sürdürülebilirlik açısından da önem taşıdığı vurgulandı.

“Süt Fiyatı Ekonomik Dengenin Anahtarı”

TÜSEDAD, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeren sıcak çiğ sütün litre fiyatının en az 21 TL + soğutma ve hizmet bedeli şeklinde belirlenmesini talep ederken, bu fiyatın artan yem, enerji, işçilik ve bakım maliyetleri karşısında üretimin sürdürülebilirliği açısından kaçınılmaz olduğunun altını çizdi.

TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Üretici üretmezse, gıda sanayi işleyemez, lojistik sektörü taşıyacak ürün bulamaz, perakende zincirleri raflarını dolduramaz, tüketici sağlıklı ve yerli gıdaya erişemez, ithalat zorunluluğu artar ve ekonomik denge bozulur.”

“Bu Fiyat Bir Refah Vaadi Değil, Hayatta Kalma Çabasıdır”

Sektör temsilcileri, önerilen fiyatın ne kısa vadeli bir kazanç hedefi ne de bir refah beklentisi olduğunu ancak uzun süredir zarar eden üreticinin ayakta kalabilmesi için bir denge noktası olarak görülmesi gerektiğini belirtti.

Söz konusu adımın aynı zamanda devletin, sanayicinin ve tüketicinin yerli üretime verdiği desteğin bir göstergesi olacağı ifade edilen açıklamada, "Bizler üretmeye devam etmek istiyoruz. Üretmek yalnızca çiftçinin değil, toplumun, sanayinin ve devletin ortak sorumluluğudur. Ulusal Süt Konseyi’nin Temmuz ayı itibarıyla açıklayacağı yeni fiyat, üretici maliyetleriyle sanayi ve tüketici taleplerini dengeleyecek şekilde belirlenirse, yerli süt üretiminin devamlılığı açısından kritik bir eşik aşılmış olacak" denildi.

USK'nın mevcut çiğ süt tavsiye fiyatı litre başına 17,15 TL olurken, bazı bölgelerde çiğ süt satış fiyatlarının, tavsiye fiyatın altında seyrettiği bilgisi geliyor.

Etiketler :
YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!
Aramaktan Vazgeç