25 Nisan 2024|Perşembe,16:37:43
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 25.04.2024
DOLAR
32,5332 0,02
EURO
34,8555 0,08
ALTIN
2.424,34 0,05
BİTCOİN
$63.109 4,36
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
08 Ocak 2021 - 17:09
08 Ocak 2021 - 17:098 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
8 dakika da okunur
0 yorum

Ücretsiz izne çıkarılan işçileden protesto

Hendek 2’nci Organize Sanayi Bölgesinde bulunan otomotiv parçası imalatı yapan fabrikada iddialara göre sendikaya üye oldukları ileri sürülerek ücretsiz izine çıkarılan işçiler, pankart açıp, slogan attı.

Ücretsiz izne çıkarılan işçileden protesto
MARMARA GÖZ


hendek 2’nci Organize sanayi Bölgesinde bulunan bir fabrikada çalışan işçiler, iddialara göre örgütlenme hakkını kullandıkları ileri sürülerek ücretsiz izne çıkarıldı. İşçiler haklarını aramak için bugün fabrika önünde toplanarak basın açıklaması yaptı.

PANKART AÇIP SLOGAN ATTILAR
sakarya /> Türk METAL Sendikası Sakarya Şubesi üyesi işçiler fabrika önünde toplanarak pankart açıp, ‘sendika hakkımız engellenemez’ diyerek slogan attı. İşçiler ardından alkış tutarak fabrika yetkililerini protesto etti.

Fabrika önünde toplanan işçilerin yaptığı açıklamalarda şu ifadeler yer verildi;

Bugün burada, Emeğimiz, ekmeğimiz ve onurumuz için toplandık. Bugün burada, Emeği, ekmeği ve onuru için mücadele eden, Geleceğini güvence altına almak için Türk Metal’de örgütlenen, Donghee emekçileri ile dayanışmak için buluştuk. Bugün burada,“Donghee işçisi yalnız değildir” diye haykırmak için buluştuk. Hepsine selam olsun! Kardeşlerim, Evet Donghee işçisi yalnız değildir. Ve asla yalnız kalmayacaktır. Türk Metal, Türk Metal üyesi yüzbinlerce işçi, Türk-İş üyesi emekçi kardeşlerimiz, Üyesi olduğumuz uluslararası sendikaların üyesi milyonlarca emekçi, Bugün burada… Ve hep burada, Donghee işçisinin yanında olacaktır. Donghee işçisi kardeşlerim, Bilin ki, Yolumuz ne kadar uzun olursa olsun, Mücadelemiz ne kadar zor olursa olsun, Hep burada, sizin yanınızda olacağız. Seni asla yalnız bırakmayacağız. Bu yolda, asla yalnız yürümeyeceksin. Donghee çalışanı değerli emekçi kardeşlerim, Sizler, Emeğiniz, ekmeğiniz ve onurunuz için ayağa kalktınız. Sizler, Çoluğunuzun çocuğunuzun rızkı için örgütlendiniz. Daha güvenli bir gelecek, Daha insanca bir yaşam ve daha insanca çalışma koşulları için Türk Metal dediniz. Ve saflarımızda örgütlendiniz. Bu mücadeleniz, her türlü övgünün üzerindedir. Bilin ki, Metal işçisi sizinle gurur duyuyor. Biz, sizinle gurur duyuyoruz. Türk Metal sizinle gurur duyuyor.

“SONUNDA DA BİZ KAZANACAĞIZ”

Bugün burada yaşananlar, Türkiye’de artık hastalık haline gelen bir uygulamanın sonuçlarıdır. Bakın, işçi, kararını verdi. Türk Metal saflarında birleşti. Örgütlendi. Mührü bastı, yetki için başvurdu. Bakanlık inceleme yaptı, Sonunda dedi ki: “Tamam, örgütlenme için yeterli sayıya ulaşılmıştır.” Kararını resmi yazıyla Türk Metal’e iletti. Her örgütlenmede olduğu gibi burada da düğün bayram yaptık. Ama ne yazık ki, Hevesimiz, sevincimiz kursağımızda kaldı. Donghee yöneticileri verdikleri söze rağmen, Yetkiye itiraz ettiler. Yani ne yazık ki, Süreci baltalamaya kalkıştılar. Türk Metali yetkili sendika yapacak, Donghee’de sendikalı dönemi başlatacak süreci, Sürüncemeye taşıdılar. Çünkü mevcut düzende bu itirazın sonuçlanması, Bazen aylar ama genellikle yıllar alıyor. Yani öztürkçesi, Türk Metal’in yetkisi, Donghee işçisinin örgütlenmesi fiili olarak engellenmiştir. İşverenin başvurduğu bu uygulama, Bu hastalıklı girişim, Anayasal örgütlenme hakkımızın önündeki en büyük engellerden biridir. İşverenin, Hukuki görünen ama en hukuksuz eylemlerinden biridir. Ama bilsinler ki, Biz kararlıyız, asla vazgeçmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, sonuna kadar gideceğiz. Ve herkes bilsin ki, Sonunda da biz kazanacağız, biz kazanacağız.

O GÜN GELECEK, O HESAP DÖNECEK

Buradan Donghee yöneticilerine de seslenmek istiyorum: Sizler, Örgütlenme sürecinde,  Bir iki haksız uygulamaya yeltendiniz. Biz, Duruma anında müdahale ederek, iş barışını bozulmasını önledik. Siz anlayış gösterdiniz, geri adım attınız. Biz de size dost elimizi uzattık. Oturduk, konuştuk. Size Türk Metal’i anlattık. Uzlaşma olursa ne olur, olmazsa ne olur anlattık. Biz, üyemizin hak ve menfaatini korurken, İşyerine de gözümüz gibi baktığımızı anlattık. Sonunda anlaştık. Yetkiye itiraz etmeyeceğinize söz verdiniz. Ve biz, Sizi de kendimizi gibi sanıp, verdiğiniz sözlere inandık. Ama yanılmışız. Sözlerinize inanmakla hata etmişiz. Meğer siz, Gizli gündeminizde, kafanızın arkasında, kalbinizin bir ucunda, Çalışanlarınıza kazık atmayı hesaplıyormuşsunuz. Ama bilin ki, Sap döner, keser döner, gün gelir hesap döner. Emin olun, o gün gelecek, o hesap dönecek. Donghee yöneticilerini buradan uyarıyorum: Gelin yol yakınken dönün. Sözünüzü tutun, Haksız ve hukuksuz itirazını geri çekin. Çalışanlarınızın örgütlenme hakkını fiilen engellemekten vazgeçin. Gelin, Çalışanlarınızın talebine, Türk Metal’e, Çağdaş endüstri ilişkilerine “evet” deyin, Bunu yaparsanız, Emin olun ki, Donghee’de barış ve huzur dolu bir süreç başlar. Yeni ve çok daha parlak bir faaliyet dönemine adım atarsınız. Ya da… Ya da uyarılarımıza kulak tıkar, Çağrılarımızı duymazdan gelir, Haksız, hukuksuz uygulamalara devam edersiniz. O zaman olacaklara da siz karar vermiş olursunuz. Tercih sizin. Biz, kararımızı verdik. Sonuna kadar burada, Donghee’li kardeşlerimizin yanında olacağız. Onlar yetkili sendika olarak, Türk Metal güvencesine resmen kavuşana kadar burada mücadele edeceğiz. Ve her zaman olduğu gibi, Sonunda da biz kazanacağız, biz kazanacağız.

“SİZİN DAVANIZ BİZİM DAVAMIZ”

Bildiğiniz gibi burası, Güney Kore sermayesiyle kurulmuş bir işyeridir. Bu ülkeye katkı veren, Türk insana iş ekmek veren herkesin başımızın üstünde yeri vardır. Ama herkes bilsin ki, Türkiye, yabancılar için ucuz işgücü cenneti, Türk işçisi de düşük ücretle sömürülecek insanlar değildir. Böyle bir rüya gören varsa, O rüyayı görenleri uyandırmak, bizim boynumuzun borcudur. Bundan sonra, fabrka yöneticilerinin karşısında, Sadece  işçisi yoktur. Bundan sonra, Onların karşısında, Yüzbinlerce üyesiyle Türk Metal, Milyonlar üyesiyle Avrasya Metal İşçileri Federasyonu, Ve dünyanın en büyük işçi örgütü IndustriAll vardır. Ya Donghee yöneticileri itirazı geri çekecekler, Ya da biz gereğini yapacağız. Tercih onların. Ama buradan bir kez daha uyarıyorum: Herkes yaptığı tercihin bedelini ödemeye hazır olsun. Evine helal ekmek götürmekten başka gayesi olmayan, Yiğit, namuslu, gözüpek kardeşlerim… Türk Metal kardeşler ocağıdır. Bugüne kadar bir tek kardeşimiz aç, açıkta kalmadı. Bir tek kardeşimiz yalnız kalmadı. Bir tek kardeşimiz bile çaresiz olmadı. Üye olduğunuz andan itibaren, Sizin; alınteriniz, işiniz, aşınız bize emanettir. Sizler, bizim kardeşimizsiniz. Bizler, artık bir ve beraberiz. Bundan sonra sizin davanız bizim davamız, Sizin kavganız bizim kavgamızdır. Sizler bugün emeğiniz, ekmeğiniz ve onurunuz için mücadele veriyorsunuz. Bu şerefli mücadele için yola çıktınız. Bilin ki, Türk Metal çıktığı yoldan asla geri dönmez. Zaferden başka hedef tanımaz. Hepiniz Allah’a emanet olun. Yaşasın örgütlü mücadelemiz, yaşasın Türk Metal.”

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç