25 Nisan 2024|Perşembe,05:09:18
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 25.04.2024
DOLAR
32,5502 0,03
EURO
34,9987 0,49
ALTIN
2.428,38 0,21
BİTCOİN
$63.943 4,12
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
08 Kasım 2022 - 12:42
08 Kasım 2022 - 12:423 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Zincir marketler soruşturmasında nihai karar Aralık'ta

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, 5 zincir marketin de aralarında olduğu 20 teşübbüs hakkında rekabeti engelledikleri şüphesiyle yapılan soruşturmada nihai kararın aralık ayında verileceğini söyledi.

Zincir marketler soruşturmasında nihai karar Aralık'ta
Yön Bul Akademi


Bloomberg’e konuşan Küle, zincir marketlerle ilgili soruşturma sürecini anımsatırken, “Biz aslında bu tedarikçilerle ilgili bulguları ilk soruşturmada elde etmiştik. Fakat soruşturmanın sonuna doğru elde ettiğimiz için, ilk soruşturmaya dahil edemedik. Çünkü yasal süreçte savunmalar ve soruşturmanın devamı buna izin vermedi. Dolayısıyla ikinci bir soruşturma açmak durumunda kaldık.” dedi.

Küle, soruşturma heyetinin iki tespitinin bulunduğunu belirtirken, “5 zincir marketin “hub and spoke” ihlali vardı, bir tedarikçinin ise “hub and spoke” ve yeniden satış fiyatı tespiti vardı. Bu yeni soruşturmada büyük tedarikçilerin tamamına yakınında “hub and spoke” ve yeniden satış fiyatı şüphesi var” dedi. Küle 6-7 aralık’ta yapılacak sözlü savunmaların ardından 15 gün içerisinde nihai kararlarını vereceklerini söyledi. Küle, ilk soruşturmanın sonuçlarıyla ilgili soru üzerine de “Eğer ihlal devam ediyorsa bunun biz takipçisi oluruz. Ancak şu anda ikinci tedarik soruşturması nedeniyle yoğun bir çalışma içerisindeyiz.” dedi.

Rekabet Kurumu ilk soruşturmasında BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK ve A101’e toplamda yaklaşık 2,7 milyar TL ceza kesmişti. Bu soruşturmanın ardından yine aynı marketlerle birlikte açılan soruşturmaya Coca Cola, Pepsi, Red Bull, Şölen Çikolata, Pasifik Tüketim, Kent Gıda, Horizon Hızlı Tüketim, Haribo Şekerleme, Glaxosmithkline, Frito Lay, Eti, Düzey Tüketim Malları, Doğanay, Beypazarı Maden Suyu, Unmaş da eklenmişti.

"Oransal olarak yüksek cezalar"

Rekabet Kurumu son olarak Meta’ya Facebook, Whatsapp ve Instagram üzerinden topladığı verileri rekabeti ihlal edecek şekilde kullandığı gerekçesiyle yaklaşık 350 milyon TL idari para cezası kesmişti. Bu sürece de değinen Küle, şirketin Türkiye cirosu üzerinden verilen cezasının oransal olarak yüksek bir ceza olduğunu söyledi.

Küle, “Biz bir ihlal tespiti yaptık. Bize ihlalin ortadan kalkmasıyla ilgili tekliflerini getirecekler. Gerekçeli kararın yazımı sürüyor. Bu tamamlandıktan sonra 1 ay süreleri var. Bizim kararımız tekliflerini getirmeleri yönünde. Getirmezlerse ne olur konusunu şuan hiç tartışmayalım” ifadesini kullandı.

Öte yandan Kurum, bugün de çimento sektöründe faaliyet gösteren firmalarla ilgili sözlü savunmaları bugün alacak. Bu kapsamda Baştaş, Limak Çimento, OYAK Çimento, Votorantim, As Çimento, Göltaş, Konya Çimento, Küpeliler Endüstri ve Çimsa ile ilgili savunmalar da bugün tamamlanacak, nihai kararın 2 hafta içinde açıklanması bekleniyor

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç