01 Kasım 2024|Cuma,02:39:38
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 01.11.2024
DOLAR
34,3013 0,19
EURO
37,3580 0,04
ALTIN
3.028,49 0,26
BİTCOİN
$70.566 2,83
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaKIYMETİ BİLİNMEYEN BAYRAM GECESİ!5 dakika da okunur
fullWidthAds5
14 Temmuz 2020 - 13:51
14 Temmuz 2020 - 13:515 dakikalık okuma 2 yorum
  • PAYLAŞ
5 dakikalık okuma
2 yorum

20737 KEZ OKUNDU

DUNNING-KRUGER SENDROMLULAR VE YAŞAM

DUNNING-KRUGER SENDROMLULAR VE YAŞAM

Dünyanın sorunu, akıllılar hep kuşku içindeyken aptalların küstahça kendilerinden emin olmalarıdır." Bertrand Russell

Cehaletle deha arasında ki gerçek fark nedir biliyor musunuz? Dehanın sınırları vardır cehaletinse hiçbir sınırı yoktur. Whoopi Goldberg

Gerek iş yaşamında gerekse hayatın akışında hepimizin farkında olmadan içerisinde bulunduğu çeşitli psikolojik durumlar vardır. Ama öylesi var ki hem kurumlara hem de çevresindekilere bir hayli yıkıcı zararlar vermektedir. Bu psikolojideki kişilerin içinde bulundukları hal ve tavırlar anlaşmazlıkları, çatışmaları, karmaşayı, kaosu, psikolojik problemleri beraberinde getirmektedir. İş yaşamından aile hayatına yaşamın her evresinde karşılaşılan bu psikolojik durum bilimsel araştırmalar sonucu bilim literatüründe Dunning-Kruger Sendromu olarak yer almış ve bu çalışma 2000 yılında Nobel ödülü kazanmıştır. 

Cornell Üniversitesinde  Justin Kruger ve David Dunning adlı iki psikoloğun yaptığı çalışmaya göre  belli bir konuda beceriksiz veya bilgisiz olan insanların kendilerini gerçekten çok daha farklı olarak görerek hayali üstünlük hissiyatına kapılmalarıdır. Bu kişilere, tipik olarak yetersiz oldukları konulardaki becerileri-bilgileri sorulduğunda, kendilerini gerçekte olandan çok daha üstün göstermeye çalışırlar. Yani bu kişiler, cehaletlerinden ötürü sahip oldukları cesaret nedeniyle, aslında bilgisiz oldukları bir konuda kendilerini konunun uzmanıymış gibi yansıtırlar. 

Peki Araştırma Sonucu Ne Elde Edilmiştir?

Konuyla ilgili yapılan uzun soluklu bilimsel araştırmalar sonucu elde edilen bulgulara göre bu sendromdaki kişiler ile ilgili şu çıktılar elde edilmiştir:
*Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
*Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
*Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
*Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya    başlarlar

Peki Bu Sendromdaki İnsanları Nasıl Tanırız?

*Her Şeyi En İyi Kendilerinin Bildiklerini İddia Ederler.  
  Her konuda “Ben Bilirim!,  En İyisini Biz Biliriz!,  Benden Daha Mı İyi Bileceksin? Gibi ifadeler     sendromun göstergelerinden biridir. 

*Bilgiyi, eğitimi aşağılarlar. 
Cahil cesaretiyle öz güveni son derece yüksek olan bu kişilikler iyi eğitimli insanları, eğitimi, bilgiyi aşağılama eğilimindedirler. 

*Çok gürültülü iş yaparlar. 
Yaptıkları küçük işleri abartarak yansıtma eğilimindedirler. İş yapmaktan çok iş ile ilgili konuşarak ortamın en yoğun insanıymış gibi konuşurlar.

*Tüm İşleri Kendileri Halletmek İsterler.
Alanlarında uzmanlaşmaktan çok az bilgileriyle her işi kendileri yapmak istemektedirler. 
*Üstlerine Saygıları Sonsuz, Astlarına Zulümleri Kesintisizdir.
Bu tarz kişilerin üstlerine karşı saygıda hiçbir zaman kusur etmez aksine yalaka diyebileceğimiz tiplerdir. Ancak söz konusu  astları olduğunda fırçanın limiti yoktur. Mutlaka astlarını ezerler. Astları arasında kendisinden daha bilgili ve tecrübeli birileri varsa üzerinde psikolojik tacizler, yıpratma politikaları, fütursuz davranışlar, ukala ve küstah tavırlar ile astlarını ezmeye ve bastırmaya çalışırlar.

*Başarısızlıklarını Gizlerler.
Bu kişilerin hayatta başarısız oldukları görülmemiştir. Başarısız bir olayda dahi küçük bir olumlu noktayı överek başarılıymış gibi aktarırlar.

*Kendi Doğruları Kesinlikle Doğrudur.
Doğruları kesindir üzerinde tartışma dahi yapılmaz. Kendi doğrularına inanmanız için her türlü yönteme başvururlar. Siz doğruyu kabul edene kadar vazgeçmezler.


Özet Ve Sonuç Olarak

Sonuç olarak bu tarz insanlar, yetersiz oldukları konularda yetersizliklerini fark edemeyecekleri gibi, sanki konuyla ilgili her şeyi biliyormuşcasına aşırı özgüven kazanırlar. Dunning Kruger Sendromu olan kişiler bilgi eksikliklerini egoları ile kapatmaya çalışırlar. Bunu yapabilmek için astlarını ezebildikleri kadar ezerler. Böylelikle her dediklerini doğru olarak kabul ettirebilirler. Genellikle üstlerine saygılı ve yakın davrandıkları için tercih edilirler. Doğrularını savundukları ve kabul ettirme konusunda çok tecrübeli oldukları için de kolay yükselirler. Bu yüzden yönetim katında Dunning Kruger Sendromu olan çok kişiyi görebiliriz. 

M.Sc. Semih Kaçar

Faydanılan Kaynak: Wikipedia

 

 

YORUMLAR (2)
ERCAN ERKAN
ERCAN ERKAN

Hocam doğru söylüyorsunuz. Türk siyasicilerin bir kısmında mevcut olan bu duruma üçkağıtçılık sendromu diyebilir miyiz acaba. beş para etmeyen adamların bazen olmaması gerektiği yerden nutuklar atması gibi gibi..

CEVAPLA

Veysel Meral
Veysel Meral

Eline kalemine sağlık çok güzel devamını bekliyoruz bu tür ve psikolojik yazı Ve makalelerin

CEVAPLA

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç
Aramaktan Vazgeç