Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,04:05:12
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3881 0,22
EURO
35,0018 0,18
ALTIN
2.326,17 0,25
BİTCOİN
$70.680 1,46
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
27 Aralık 2017 - 19:31
27 Aralık 2017 - 19:314 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

“Arabululuk bilgilendirme toplantısı” düzenlendi

Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan katıldığı arabuluculuk bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, “Arabuluculuk husumeti ortadan kaldıran bir yöntem” dedi.

“Arabululuk bilgilendirme toplantısı” düzenlendi
Yön Bul Akademi


Resmi Gazete’de 25 Ekim 2017 yayınlanarak 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan İş Mahkemesi Kanunun 3. Maddesi olan “İşçi veya işveren sorunlarında mahkemeye gitmeden önce arabuluculuk müessesine başvurulması" şartıyla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasu ile Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı ortaklaşa “Arabuluculuk bilgilendirme toplantısı" düzenledi.

“Arabuluculuk bürosu adliyede açıldı”

Arabuluculuk bürosunun Sakarya Adliyesi içinde kurulduğunu belirten Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, “Arabulucuya gitme dava şartı olacak artık. Yani oraya gitmeden mahkemeye gidemeyecek vatandaşlar arabulucuya gidecek. Arabuluculuk büromuzu adliye binamız içinde kurduk. Arabulucular bizler tayin edebiliriz veya kendileri bulabilirler. Arabuluculuk işlemi faaliyete girmiş oldu. Bunlar sizleri yakından ilgilendiriyor dolayısıyla da bizleri de ilgilendiriyor. Bununla birlikte mahkemelerin yükleri de azalmış olacak bu şekilde. Dolayısıyla o konuyla ilgili mahkemeye gidemeyecek” dedi.

“Arabuluculuk adliyelerimizin yükünü azaltacak”

Arabuluculuk mesleğinin adliyelerin yüklerini azaltacağını belirten Sakarya 1. Sulh Hukuk Hakimi Feryal Umutlu, “Yeni bir kanuni tasarrufla arabuluculuk daireleri 1. Sulh Hukuk mahkemelerine bağlandı. Çok yeni bir kanun. Aslında çalışmaları çok öncesinden başlayan ancak yeni yeni daha çok gündeme gelen kurum arabuluculuk. Arabuluculuk adliyelerimizin yükünü azaltacağı gibi birçok davayı da adliye önüne gelmeden çok barışçıl bir şekilde iki tarafında yüzünde gülümseme ile bitirebilecek bir kurum olduğunu düşünmekteyim. Kanun ilk tasarlandığında zorunlu arabuluculuk diye bir sistemimiz yoktu. Şimdi iş davalarında arabuluculuğa tabi olmayan bir takım iş davalarımız da var. İş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları arabuluculuğa gitmiyor ancak birçok iş davasına arabuluculuğa gitmeden dava açamıyoruz. Arabuluculuğa gitmeden dava açtığımız taktirde artık mahkemeler dava şartı yokluğundan reddedebilecek. Bu açıdan değerli iş verenlerimizin bu konuda bilgilendirilmesinin yerinde olacağı kanaatine vardık başsavcımın büyük katkılarıyla böyle bir toplantı düzenledik” diye konuştu.

“Husumeti ortadan kaldıran yöntem”

Davalı iki tarafında husumetini ortadan kaldırdığını belirten Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yasan, “Kanun koyucu demiş ki böyle olmaz. Hızlı, ucuz, güvenilir ve husumeti ortadan kaldıran bir alternatife ihtiyacımız var. Bu alternatifi de ceza hukuku uyuşmazlıklarında uzlaştırma olarak görmüş, özel hukuk uyuşmazlıklarında ise arabuluculuk olarak görmüş. Çünkü arabuluculuk hızlı bir çözüm yöntemi. Belki iki belki üç belki de bir müzakerede uyuşmazlıklar çözülebilir. Dava açsak 2-3 yıl sürecek bir uyuşmazlık belki bir müzakere ile tamamlanabilir ki örnekleri mevcut. İkincisi ucuz bir yöntem. Genel yargıya nazaran çok ucuz bir yöntem arabuluculuk ücretleri. Sadece bir müzakere masrafı var. Güvenilir bir yöntem. Çünkü kararı veren sizlersiniz. Yani biz anlaşalım mı anlaşmayalım mı, uzlaşalım mı uzlaşmayalım mı? Evet müzakereyi arabulucu yönetir, müzakere tekniklerini kullanır, iletişim tekniklerini kullanır ama karar vermez arabulucu. Burada kararı veren tamamen taraflardır. Kazan kazan prensibine dayanmaktadır arabuluculuk. Dolayısıyla arabuluculuk güvenilir bir yöntem. En önemlisi husumeti ortadan kaldıran bir yöntem. Kültürümüzde helalleşmek var dimi, sadece bize özgü bir kültür kavramdır. Arabuluculukta bir şekilde karşı tarafla helalleşiyoruz aslında” ifadelerini kullandı.

Program açıklamaların ardından soru cevap kısmı ile devam etti.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç