Kurban Bayramı -  1 2024
Kurban Bayramı -  2 2024
16 Haziran 2024|Pazar,00:57:24
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 16.06.2024
DOLAR
32,7682 1,53
EURO
35,0901 0,53
ALTIN
2.459,44 2,86
BİTCOİN
$66.142 0,08
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaKIYMETİ BİLİNMEYEN BAYRAM GECESİ!5 dakika da okunur
22 Mayıs 2024 - 12:08
22 Mayıs 2024 - 12:083 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Başkan Altuğ; Yen cep telefonu düzenlemesini değerlendirdi

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, yurtdışından satın alınarak ülkeye getirilen cep telefonlarında ikinci telefonun ülkeye girişlerine yasak getirilmesine yönelik değerlendirmede bulundu.

Başkan Altuğ; Yen cep telefonu düzenlemesini değerlendirdi
MARMARA GÖZ


Başkan Altuğ, alınan kararın iç pazar açısından olumlu olduğuna vurgu yaparak SATSO'nun da bu konuda girişimleri olduğunu ve ilgili makamlara ilettiklerini belirterek şunları dile getirdi: "Ticaret Bakanlığı'mız tarafından uygulamada yapılan değişikliğe göre vatandaşlarımız yurtdışından ülkemize dönerken yanında 1'den fazla kutulu telefon varsa 2 ve daha fazlasının gümrük vergisi ödense bile ülkeye girişi yapılamayacak. İkinci cep telefonu teslim edilmeyerek 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilecek. Kararın uygulanması esasında vatandaşların beraberindeki muafiyet limitinden fazla getirdikleri cep telefonunu kesinlikle almak isterlerse ise gümrük vergilerinin 2 kat alınarak eşyanın sahibine teslim edilmesi sağlanacak.

Konu ile ilgili Odamız Bilişim ve Telekomünikasyon sektör temsilcisi 31. Meslek Komitesi ile Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu'muzun da çalışmaları olmuştu. Mevcut uygulamanın amacı dışında kullanıldığı, suistimale açık olduğu, ülke için piyasa dengesini bozduğu, ticaret ve ticaret erbaplarının faaliyetlerine zarar verdiği, alınan telefonların garanti kapsamında olmaması sebebiyle tüketicilerin de sıklıkla mağduriyet yaşadığı ve vergi kaybına sebep olduğu için bizler de TOBB aracılığıyla ilgili bakanlık ile kurum/kuruluşlara resmi talep yazılarını iletmiştik.

Bu konuda mağduriyet yaşayan üyeleri için diğer odalarımızın da tepki gösterdiğini biliyoruz.

Bugün baktığımızda birçok dijital satış platformunda herhangi bir satış yapmaya yönelik belgesi, ruhsatı, işletmesi olmayan kişiler yüzlerce IMEI kayıtsız telefonu satıyor. Vatandaşlar bu kayıt dışı yöntemle bu telefonları satın alıyor, IMEI kayıt ücretini ödüyor ancak herhangi bir sıkıntıda muhatap bulamıyor. Yakın zamanda yolcu yanında getirilen telefonların yurtiçi kayıtsız kullanım süresi 120 günden 180 güne çıkarılmış ve gurbetçi vatandaşlarımız veya ülkemizde yaşayan vatandaşlarımızın lehine bir karar alınmıştı.

Bugün bu ilave kararın yurtiçi piyasa ve ticaret erbaplarımız için olumlu olduğu kanaatindeyiz. Tabii ki cep telefonunun artık özel bir tüketim değil zaruri ihtiyaç olduğunu da biliyoruz. Yurtiçinden satın telefonlara yönelik vergilendirme anlamında indirimlerin yapılması, kredi kartına yapılan taksit sınırlandırılması ve de taksitlere uygulanan ilave faizlere yönelik de çalışmalar yapılması, vatandaşlarımızın cep telefonlarına daha da kolay ulaşmasının önü açılmalıdır. Yurtdışından getirilen telefonlara yönelik alınan bu ilave tedbirlerin yanında yurtiçinde de satın alımın kolaylaştırılması da önem arz ediyor."

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç