19 Nisan 2024|Cuma,21:51:19
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 19.04.2024
DOLAR
32,5871 0,35
EURO
34,7760 0,13
ALTIN
2.509,50 1,01
BİTCOİN
$64.187 1,73
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
08 Mart 2018 - 18:40
08 Mart 2018 - 18:403 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

Doğançay'da doğa katliamına tepki

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Merkez Yürütme Kurulu, olan tarihi istasyon binasıyla, hem de içinde yer aldığı doğal alanı itibariyle II. derece doğal SİT alanı olan Doğançay İstasyonu çevresine yapılan inşaata tepki gösterdi.

Doğançay'da doğa katliamına tepki
Yön Bul Akademi


BYS'den yapılan açıklamada, sit alanı çevresinde inşaat yapılmasının yasak olduğu belirtildi. 

Bu gerçeğin bilinmesine rağmen koruma altındaki bölgede “betonarme yaya üst geçidi inşaatı faaliyeti” planlanlandığı ve bu doğrultuda ihalesi yapıldığı, akabinde inşaatına başlanılarak yaklaşık yüzde 40'ının bitirildiği kayydedilen açıklamada; "
 
“Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun Doğal (Tabii) Sitler, Koruma Ve Kullanma Koşulları ile ilgili değişik ilke kararına göre; “II. Derece Doğal (Tabii) Sit alanlarında; turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemeyeceğine karar verilmiş olup, mevzu bahis istisnasi bu yapılaşmaların dahi ilgili koruma kurulları izni olmadan gerçekleştirilemeyeceği, izinsiz hiçbir inşai faaliyette bulunulamayacağı belirtilmiş ve aksi yöndeki olası uygulamalar kesin bir dille yasaklanmıştır.”

AÇIK BİR SUÇ

“TCDD gibi bir kamu kurumunun, ana vazifelerinden birisi; kendi taşınmaz varlıklarının bizzat koruma altında olması ya da koruma altındaki bölgelerde olması gerçeği karşısında, bu yerlerin tahrip edilmemesi/yok edilmemesi için çaba göstermek olmasına ve bundan ilk derecede sorumlu kurum olmasına rağmen, aksi yönde “bu doğa katliamının yapılmasına neden olan durumunda” olması, asla kabul edilemezdir. Bu kamu gücü kullanılarak yapılan bir doğa katliamıdır ve ülkemiz yasalarına göre bu açık bir suçtur.”

İŞLENEN SUÇLAR

Bu çalışma iki yönden suç teşkil etmektedir. Şöyle ki; Birincisi, yapılaşma/inşaat yapılması yasak olan, istisnai durumlar için dahi koruma ile ilgili kurulların izni şart olan bu II. derece doğal SİT alanında inşaat yapılarak/yaptırılarak alanen suç işlenmiştir. İkincisi, 350-400.000 TL maliyetle ihale edildiği söylenen bu beton yığını için, ihaleyi alan firmaya doğal olarak kısmi ödeme yapılmış olup, bu, kurumun zarara uğratılması suçunu işlemek anlamına gelmektedir.”

TAKİBAT/TAHKİKAT

“Bu inşaat yıkılsa bile, bu sefer bu zarara, yıkım ve çevre düzenleme çalışmalarının masrafları eklenecek olup, bu zararı daha da artıracaktır. Sonuç olarak; göz göre göre bölgede doğa katliamı yapılmış, koruma kanunlarına aykırı hareket edilmiş, aynı zamanda TCDD zarara uğratılmıştır. Bu açıklamamız aynı zamanda suç duyusu niteliğinde olup, konuya muhatap TCDD 1.Bölge Müdürlüğü’nün konuyla ilgili yöneticileri hakkında adli/idari her türlü takibat/tahkikatın başlatılmasını kamuoyunun önünde saygıyla talep ederiz.” denildi.

Geyvemedya.com

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç