18 Nisan 2024|Perşembe,19:56:46
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 18.04.2024
DOLAR
32,5245 0,24
EURO
34,7699 0,14
ALTIN
2.494,07 1,29
BİTCOİN
$63.446 5,16
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
20 Nisan 2018 - 08:39
20 Nisan 2018 - 08:392 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
0 yorum

Roman dilinde siyaset ve iktisat SAÜ'de ele alındı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi’nin (SASGEM) düzenlediği Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu, İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Mustafa Özel oldu.

Roman dilinde siyaset ve iktisat SAÜ'de ele alındı
Yön Bul Akademi


SAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşen program “Roman Dilinde Siyaset ve İktisat” başlıklı konu ele alındı. Romanın öneminden bahsederek konuşmasına giriş yapan Mustafa Özel, “Büyük mühendislerin hayatları zaten roman gibidir kesinlikle. Hayal güçlerini geliştirmek için bilinçleri çok ciddi bir şekilde kullanırlar. Kurgu ille de roman olması gerekmez, başka türlü hayal gelişmiyor. Biraz önce aslında sosyoloji diye okuduğunuz, siyaset bilimi diye okuduğunuz, iktisat diye okuduğunuz her şeyin romandan farksız olduğunu anlatacağım, onlar da kurgusal anlatılar” dedi. 

Roman ile tarih alanlarının ortak noktalarından da söz eden Özel, “Romanı hor görüyorsunuz, roman değil biraz böyle duygusal bir hikaye, insanoğlunun duygu değerleri düşük tarafı mı? Kötü tarafı mı? Bir bu problemimiz var. İkincisi roman sadece duygulardan ibaret değil. Büyük romancıları ben büyük kahinlere benzetiyorum ya da şöyle diyeyim tarih gerçekleşmiş romandır, roman geçmişte ve gelecekte gerçekleşebilir olan tarihtir. Büyük romancıların hemen hemen geleceğin tarihini yazan adamlar olarak görüyorum. Roman okumadığınız zaman neler kaybettiğinizin farkında değilsiniz” diye konuştu. 

Ulus ve ulusçuluk kavramlarının ortaya çıkış amaçlarından da bahseden Özel, “Biz bölünmüş bir toplumuz, aynı anda ulus diyoruz, ulusçuluk diyoruz, millet diyoruz, milliyetçilik diyoruz, bunları çoğu zamanda birbirinin yerine kullanıyoruz. Peki, hangi kullanım doğru? Bu soruya cevap verebilmemiz için tarihe müracaat etmekten başka çaremiz yok. Yani Avrupalı ulusları nasıl ortaya çıktılar? Biz nasıl ulus olduk yahut olamadık?" şeklinde konuştu. 

Program, Mustafa Özel’e hediye takdimi ile son buldu. 

 

 

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç