Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,12:25:18
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3668 0,15
EURO
34,9545 0,32
ALTIN
2.326,13 0,25
BİTCOİN
$69.884 1,12
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
27 Eylül 2019 - 06:03
27 Eylül 2019 - 06:037 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
7 dakika da okunur
0 yorum

Farklı Ülkelerden Ormancılar Akyazı’daki Gençlik Şöleninde Buluştu

Vali Ahmet Hamdi Nayir, Orman Genel Müdürlüğünce ülkeler arasında silvikültürel faaliyetlerin değerlendirilip, gençleştirme, yeniden ormanlaştırma konularında bilgi paylaşımının amaçlandığı ve 5 ülkeden temsilcilerin de yer aldığı 1. Uluslararası Gençlik Şöleni açılış programına katıldı.

Farklı Ülkelerden Ormancılar Akyazı’daki Gençlik Şöleninde Buluştu
Toprak Turizm


Ormanlarımızın sürdürülebilirliği açısından en önemli silvikültürel faaliyetlerden olan yaşlı ve idare müddetini doldurmuş ormanların gençleştirilmesi çalışmalarını kamuoyuna tanıtmak, silvikültürel çalışmalara ilgiyi arttırmak, yapılan gençleştirme çalışmalarını ve elde ettikleri gençlikleri değerlendirmek, eğitim ve paylaşım ortamı oluşturmak, başarılı gençlikler elde eden personeli ödüllendirerek motivasyonu arttırmak amacıyla bu yıldan itibaren uluslararası düzeye taşınan Gençlik Şöleni Akyazı Turnalı Yaylasında düzenlendi.

Şölene Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte; Akyazı Kaymakamı Yakup Güney, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, Sakarya Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Çanakkale, Bolu, Eskişehir, Kastamonu, Balıkesir, Zonguldak ve Ankara Bölge Müdürleri, 10 Bölgeden Şube Müdürleri, Akyazı Orman İşletme Müdürü Erkan Kılıç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bosna - Hersek, Ukrayna, Özbekistan ve Gürcistan’dan yetkililer katıldı.

“Genç Ormanlar Oluşturuyoruz”

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Sakarya’nın Uluslararası Gençlik Şöleninin ilk merkezi olduğu için mutlu olduklarını belirterek, “Ormanlar tüm dünyanın ve tüm insanlığın ortak değeridir. Bu değeri insanlığın faydasına sunmak bizim en asli vazifemiz olduğu gibi, ormanları korumak için başta Orman Teşkilatı olmak üzere herkese önemli görevler de yüklenmiştir. Korumak ve kullanmak dengesi içerisinde sürdürülebilirliği sağlamanın yolu da idare müddetini doldurmuş ağaçların doğal yolla gençleştirilip, aynı genetiğe sahip aynı ekosistemde yaşayacak yeni gençlikler geliştirmektir.  Bugünkü şölenimizde de bu alanda farkındalık oluşturup, bilgi paylaşımda bulunmamızın hem bizlere hem de dış ülkeden gelen meslektaşlarımıza büyük katkı sağlayacağı inancındayız. Sayın Valimiz başta olmak üzere mülki idare amirlerimizi ve meslektaşlarımızı burada ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi.

“35 Bin Personelle Ülkemiz Ormanlarına Hizmet Veriyoruz”

Konuşmasına başta Sayın Valimiz olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ederek başlayan Orman Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Çelik, “Başka bir programdan ötürü bu şölene katılamayan Orman Genel Müdürümüz Bekir Karaca’nın sizlere selamını getirdik. Orman Genel Müdürlüğü olarak 35 bin personelle her bir noktada ayrı ayrı ülkemizin ormanlarına hizmet vermeye gayret gösteriyoruz. Silvikültür alanında çalışmalar yaparken aynı zamanda ormanları yangın ve doğal afetlerden korumakla da görevliyiz. Bu yıl orman yangınları çok konuşulsa da istatistiklere bakıldığında, yanan alan sayısı ve miktarının geçmiş yıllar ile aynı oranda olduğunu görüyoruz. Son on yılda yalnızca 2016 yılında bir artış oldu. Orman yangınları ile mücadele alanında yararlanabileceğimiz teknolojik donanımlı uçak ve helikopterin alımı için Sayın Cumhurbaşkanımızın önemli bir talimatı bulunuyor. Her yıl yangın veya başka sebeplerden kaybettiğimiz ağaçlık alanları yenilemek bizim için kutsal bir görevdir. Ormanlık alanları genişleyen ender ülkelerden birisiyiz. Ülkemizde şuan yüzde 28,60 olan ağaçlık alan konusunda 2023 hedefimiz olan yüzde 30’a ulaştırmak için büyük bir çalışma içerisindeyiz.

Ormanları tıraşlayıp, gençleştirme çalışmaları yaptığımız zaman kamuoyunda bazı yanlış algılara maruz kalsak da, aslında yaptığımız bu çalışmanın bir silvikültür, yani gençleştirme faaliyeti olduğunu herkesin bilmesini istiyoruz. Yani biz servetimiz ve en önemli varlıklarımız olan ormanlarımızı içten içe çürümeye başlamadan genç ağaçlarla donatıp hem o alanı hem de toprağı kurtarmaya gayret gösteriyoruz. Silvikültürel faaliyetler alanında eğitim alan personellerimizle birlikte o alanı gençleştirme, yeniden ormanlaştırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“Ormanlık Alanlarımızla Övünüyoruz”

En büyük zenginliğimizden birisi olan ormanlarımıza önemli katkıları olacak bir gençleştirme faaliyetinin uluslararası bir şölen havasında ülkemizin bu güzel vatan parçası üzerinde yapılmasından mutluluk duyduklarını belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, yabancı konuklarımızı da İlimizde misafir etmekten dolayı memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “İllerimizin zenginliğini anlatırken, illerimizin kapasitesini anlatırken mutlaka sözün bir yerinde sahip olduğumuz orman varlığımızdan da bahsediyoruz. Sakarya’mızın yüzde 43'ünün ormanlık alandan oluştuğunu övünerek söylüyoruz. Böyle bir zenginliğe sahip olmak bizler için bir gurur kaynağıdır. Eğer ortada bir zenginlik varsa, bu elde edilen bir başarıyla, bir gayretle oluştuğundan mutlaka muhafazası gerekir, geliştirilmesi gerekir diye düşünüyoruz. Bu zenginliği böylesi önemli bir orana kadar getiren ve geleceğe de yansıtacak olan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

“Ağaç Hayatımızın Her Alanına Hükmediyor”

Buradaki herkesin ağacın önemini, ormanın ne anlama geldiğini iyi bildiğinden eminim. Ancak benim nazarımda, orman ve ağaç ikilemine dair duygu ve düşüncelerimi de ifade etmek istiyorum. Ağaç; doğduğumuzda beşiğimiz, çelik-çomak oynarken ilk oyuncağımız, sallamak istediğimizde ipi bağlayacağımız bir sabitleyicimiz, okula gittiğimizde sıramız, elimizdeki kalemimiz, şairimiz ve ressamımız için bir ilham kaynağı olan, eğer ibadet şevkiyle yapılırsa bir sevap kaynağı sayılan, Yüce Allah hayırlı ömürler versin, ancak öldüğümüzde üzerinde yıkandığımız teneşirimiz, omuzlarda taşındığımız tabutumuz, mezardaki ilk örtümüz, belki üzerimize toprak atıldığında ilk mezar korunağımız, mezar taşı olarak üzerine ismimizin yazıldığı ilk satıh, oksijen kaynağımız, su kaynağımızdır. Aklımıza gelebilecek yüzlerce faydayı ağaçla ve ormanla izah edebiliriz. Böyle bir zenginliğe sahip olmak herkesin arzusu olmalı ve korumak fikri üzerinde de herkes mutlaka ittifak yapıp birleşmelidir. Emek verenleri ve bu güzel çalışmanın devamını getirecek olan herkesi tebrik ediyorum” dedi.

Turnalı yaylasında doğa yürüyüşü ve çeşitli tatbikatların yapıldığı şölende silvikültürel faaliyetlere dair bilgi paylaşımında bulunulurken, Vali Ahmet Hamdi Nayir, başarılı personellere teşekkür belgelerini verdi.

“Çiğdem Yaylasını Gezdikten Sonra Belediyeyi Ziyaret Etti”

Konuşmaların ardından katılımcılarla birlikte Turnalı Yaylasını gezerek 2018 yılında Kayın Tohumu Toplama ve Saklama Projesine dair yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan Vali Ahmet Hamdi Nayir,  buradan Çiğdem Yaylasına geçerek incelemelerde bulundu.

Son olarak Akyazı Kaymakamı Yakup Güney ile birlikte Akyazı Belediyesini ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Bilal Soykan’dan ilçenin genel durumu hakkında bilgiler aldı.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç