- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
Mobbing Çağdaş Yobazlıktır
Akyazı Belediyesi'nde işçi kıyımı sonrası bir yıla yakın süredir belediye çalışanlarına baskı ve yıldırma politikası yapıldığı ileri sürülüyor.

Akyazı Belediyesi Hizmet İş Sendikası İş Yeri Baş Temsilcisi Hasan Engin Eroğlu, mobbingin çağdaş yobazlık olduğunu söyledi.
Akyazı Belediyesi'nde çalışanlarına mobbing uygulandığı iddialarının ardından Akyazı Belediyesi Hizmet İş Sendikası İş Yeri Baş Temsilcisi Hasan Engin Eroğlu, iş yerlerinde, okullar ve topluluklar içinde belirli kişileri hedef alıp, sürekli ve sistemli bir biçimde göz altına alıp huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürmenin adının mobbing olduğunu söyledi.
Mobbing’e maruz kalanların ÇSGB, TBMM, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurulları’na ve kendilerine başvuru yapabileceğini kaydeden Eroğlu; "Eziyet Suçu (TCK 96), Cinsel Taciz Suçu (TCK 105),Tehdit Suçu (TCK 106), Şantaj Suçu(TCK 107), Cebir Kullanma Suçu (TCK 108), İş ve çalışma hürriyetinin ihlali Suçu (TCK 117), Ayırımcılık Suçu (TCK 122), Kişilerin Huzur ve Sükûnunu Bozma Suçu (TCK 123), Haberleşmenin Engellenmesi Suçu (TCK 124), Hakaret Suçu (TCK 125), Haberleşmenin Gizliliğini ihlali Suçu (TCK 132), Kişiler Arasındaki Konuşmaların Dinlenmesi ve Kayda Alınması Suçu (TCK 133), Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu (TCK 134), Kişisel Verilerin Kaydedilmesi Suçu (TCK 135) gibi maddelerden dava açılabilir.
Cezalar üç aydan iki yıla kadar çıkabilir. Kişi; fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Tüm bu caydırıcı cezaların amacı kurumlarda iş barışının sağlanmasıdır" diye konuştu.
Yargıtay’ın iş uyuşmazlıklarında son dönemlerde önem verdiği en önemli konunun; iş barışının ve dolayısıyla iş yerinin devamlılığı olduğunu anlatan Hasan Engin Eroğlu, şunları kaydetti; "Personelin de işverenin de; işin yani iş yeri faaliyetinin devamlılığına katkı sağlayacak yasal ve vicdani sorumlulukları vardır. İş barışını esas alan bir iş yeri uygulaması; işverene, personele ve sonuçta çalışma hayatına yarar sağlar. İşverenin; iş yerindeki üst yöneticilere ve hatta diğer işçilere karşı çalışanının menfaatini gözetmesi, verimli olacağı yerde ve uyumlu kişilerle çalıştırılması iş yerinin ve kurumun menfaatinedir. Personelin de iş kanununda da tanımı yapılan sadakat borcu kapsamında iyi niyetli olarak kendisine verilen işi layıkıyla yapmaya çalışması herkesin yararınadır."