25 Nisan 2024|Perşembe,01:42:05
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 25.04.2024
DOLAR
32,5629 0,07
EURO
34,9267 0,28
ALTIN
2.427,49 0,18
BİTCOİN
$64.209 3,35
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
16 Mayıs 2017 - 19:04
16 Mayıs 2017 - 19:046 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
6 dakika da okunur
0 yorum

Sakaryalı çiftçiler, Ankara'ya çıkartma yaptı

Genel Başkanı Sakarya'lı olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin (TZOB) düzenlediği 'Dünya Çiftçiler Günü' Ankara'da coşkuyla kutlandı. Kutlamaya Sakarya'dan 100 çiftçi de katıldı.

Sakaryalı çiftçiler, Ankara'ya çıkartma yaptı
Toprak Turizm


TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın isteği üzerine binlerce çiftçi 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü'nü kutlamak amacıyla Tandoğan meydanını doldurdu. 

Etkinliğe Sakarya’daki ziraat odaları tam kadro katıldı. Sakaryalı çiftçiler, 20’si Akyazı Ziraat Odası tarafından olmak üzere 50 otobüsle Başkente gitti.

Meydanı dolduran çiftçiler, Türk halk müziği sanatçısı Sevcan Orhan okuduğu türkülerle eğlendi. 
TZOB Başkanı Bayraktar, alkışlar eşliğinde kürsüye çıktı.  

Konuşmasına anneler gününü kutlayarak başlayan Bayraktar, toprak ve tarımla uğraşanların modasının asla geçmeyeceğini söyledi. 'Otomobil, buzdolabı, çamaşır makinesi olmadan yaşabilirsiniz ama gıda olmadan, ekmek olmadan, et olmadan yaşayamazsınız' diyen Bayraktar; "Dünyada insanlar ve özellikle de çocuklar açlıktan ölüyor. Düzen değişmeli, dünyada gıdanın adil dağılımı sağlanmalı yeterli üretim miktarlarına ulaşılmalı ki dünyada aç insan kalmamalı. Dünya da açlığı bitirmek zorundayız. Bir kesim aşırı tüketirken, bir ekmek bile bulamayan yüz milyonlarca insanın olması asla kabul edilemez" dedi.

ENDER ÜLKELERDEN BİRİYİZ

Sürdürülebilir bir tarımla önümüzdeki 30-40 yılda üretimin en az yüzde 60 oranında arttırılmasının bir mecburiyet olduğunu anlatan Bayraktar, şunları kaydetti; "Ancak üretilmekte olan gıdanın üçte birinin tüketilmeden israf edilmesi kabul edilemez bir gerçektir. Dünya israfın önüne bir set çekmeli ve böylece dünyada aç insanın kalması önlenmelidir. Cennet gibi bir ülkemizin olduğunu, bereketli topraklar üzerinde yaşadığımızı ve her türlü meyveyi, sebzeyi ve tarımsal ürünü üretebilen ender ülkelerden biriyiz."

HERKES BİZİM ÜRETTİKLERİMİZİ YİYOR

Çiftçiler olarak tek amaçlarının olduğunu dile getiren Bayhraktar; "O da üretmek ve ürettiğimizi değer fiyatla satabilmektir. Çiftçimiz her türlü zorluğa, tabi afetlere yüksek girdi fiyatlarına rağmen üretmekten vazgeçmiyor. Tarım halen bu ülkenin milli gelirinin yüzde 7’sini sağlıyor. Çiftçimiz o nimetlerden yeteri kadar yararlanamıyor. Çiftçimizin hangi şartlarda üretim yaptığını herkes biliyor ve görüyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen çiftçimiz üretmekten asla vazgeçmedi ve herkes bizim ürettiklerimizi yiyor”

DESTEK VERİLİRSE KITA BOYUTUNDAKİ ÜLKELERLE YARIŞIRIZ

Çiftçinin üretmekle ilgili sorununun olmadığını söyleyen Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü; "
Yapısal sorunların çözülmesi ve gerekli desteğin verilmesi halinde kıta boyutunda ülkelerle yarışırız. Üretim çeşitliliğinde ülkemizin rakiplerinin Çin, Hindistan ve Amerika’dır. 50 ürünün üretiminde ilk 10’dayız. Fındık, kayısı, incir, kiraz, ayva, haşhaş üretiminde birinci, karpuz, kavun, pırasa bal ve fiğ üretiminde ikinci, mercimek, elma, salatalık, yeşilbiber, yeşil fasulye, kestane, Antep fıstığı, çilek ve koyun sütü üretiminde üçüncü sıradayız dedi ve bizim çiftçimiz işte böyle bir çiftçi. Bunları kim üretiyor elbette ki bizim çiftçimiz. Hiçbir şeyi eksik bırakmadığımız için mi bu ülkede çiftçimizin kıymeti bilinmiyor. Bölgemizdeki insanların başına gelen felaketler bizim başımıza gelse bizi kabul edecek başka bir ülke ve bizim gidebileceğimiz bir başka vatan yok. Şehit kanları ile sulanmış olan bu topraklar ve topraklarda üretim yaparak ülke insanı ile birlikte bize sığınanları doyuran çiftçimizin kıymeti bilinmelidir. Allah yüce milletimizi açlıkla imtihan etmesin dedi.

Sanayici kapalı alanlarda üretim yaparken, biz ise açık alanda üretim yapmaya çalışıyoruz. Doğal afetler nedeniyle en çok zarara uğrayan kesim kuşkusuz çiftçi kesimidir. Eğer biz sanayi kesimi gibi planlı bir üretim yapabilsek, sanayiciler gibi ürettiklerimizi aracı olmadan satabilsek bundan hem çiftçiler hem de tüketiciler kazanacak. 

Herkes bilsin ki, biz üretir ve dünya ile yarışırız. Yeter ki önümüzdeki engellen kalksın. Biz sadece üretmiyor istihdama da katkı sağlıyoruz. Bizim istihdamımız neticesinde ülke genelinde yüzde 15 olan işsizlik oranı yüzde 13’e indi. Ülkede sanayici el üstünde tutulurken, bu şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapılmasını sağlayan Türk çiftçisi neden el üstünde tutulmuyor ve neden bize üvey evlat muamelesi yapılıyor?

Ülkemizde her türlü ürünü yetiştirmekteyiz. Yetiştirdiğimiz ürünlerimizi satarken kazanan her zaman aracılar oluyor. O nedenle biz çiftçiler olarak önce ürettiğimiz ürünlerimize sahip ve kazanan taraf biz olmalıyız. Fındık üretiminde ve ihracatında dünyada tekeliz ama bir türlü fiyat istikrarını sağlayamıyoruz. Fiyatlar arz talep nedeniyle değil, spekülasyonlar sonucu düştü. TMO fındık alımına mutlaka devam etmeli ki fiyatlar yükselsin.

Çiftçimize verilmekte olan desteklerin artarak sürdürülmesini istiyoruz. Mazot desteğinin en kısa zamanda uygulamaya konulmasını bekliyoruz. Gübrede ve yemde KDV indirimi oldu ama çiftçimiz bundan yararlanamadı. Biz KDV indiriminin doğrudan çiftçimize verilmesini istiyoruz ve bunu hükümetimizden bekliyoruz.

Genel Başkan Bayraktar’ın konuşmasını tamamlamasının ardından sahneye sanatçı Mustafa Ceceli çıktı ve okuduğu şarkılarla alanı dolduran binlerce çiftçiye unutulmaz dakikalar yaşattı.

 

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç