19 Nisan 2024|Cuma,19:16:25
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 19.04.2024
DOLAR
32,5885 0,35
EURO
34,7950 0,18
ALTIN
2.509,96 1,03
BİTCOİN
$64.194 1,28
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
17 Mayıs 2017 - 08:53
17 Mayıs 2017 - 08:533 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

SAÜ'de mutluluk eğitimi

Sakarya Üniversitesi Personel Daire Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından “Mutluluğun Kimyası” başlıklı bir eğitim düzenlendi.

SAÜ'de mutluluk eğitimi
Yön Bul Akademi


SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen etkinliğe SAÜ İşletme Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Baş, konuşmacı olarak katıldı.

Mutlu olmayı ertelemeyin

Prof. Dr. Türker Baş, konuşmasına katılımcılardan mutlulukla ilgili merak ettikleri soruları alarak başladı. “Mutluluk göreceli bir kavram mıdır ?” , “Gerçekten mutluluk var mı ?”, “Mutlu olmak zorunda mıyız ?” “Sürekli olan mutluluk var mı ?”, “Mutlu olduğumu ne zaman fark ederim ?”, “Tatlı yemeden mutlu olunabiliyor mu ?”, “İnançla ilgisi var mı ?”, “Mutluluk için bir başka insana ihtiyacımız var mı ?” soruları üzerinden stres hormonu kortizol ile mutluluk hormonları dopamin, endorfin, serotonin ve oksitosin ile bağlantısı üzerinde durdu.

Mutluluğu beklemek yerine yaşanan anı değerlendirmek gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Türker Baş, “İnsanlar artık sokakta yürürken hiç gülmüyor. Sadece bir gün mutlu olmak için bekliyorlar. Oysaki mutlu olmayı ertelememek gerekiyor. Her zaman mutlu olacak sebebimiz var” dedi.

Mutluluk beyinle alakalıdır

Geriye bakıldığında mutlu olunan anlar olduğunu ancak bunların zamanla unutulduğunu ifade Baş, bunlarla yetinilmediğini, daha fazlası istendikçe de daha çok mutsuz olunduğunu söyledi. Prof. Dr. Baş, “Çoğu zaman bizi mutlu eden şeyleri ne yazık ki bilmiyoruz veya bunların farkına varamıyoruz. O yüzden mutluluğu kimyasallarla ele alıyoruz. Mutluluk kalple değil beyinle alakalı bir durumdur. Beynimiz duygular tarafından yönetilir” diye konuştu.

İnsan beynine etki eden üzerinde uzlaşılmış beş temel kimyasal olduğunu dile getiren Prof. Dr. Türker Baş, “Bunlardan dopamin, endorfin, seratonin ve oksitosin mutluluk hormonu, kortisol ise stres hormonudur. Mutluluğumuz, bizim yaşanılan olaylara karşı verdiğimiz tepkilerle bağlantılıdır. Kötü bir olayla karşılaştığımızda vücudumuz ‘savaş ve kaç’ tepkisini verir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Türker Baş, konuşmasının devamında katılımcıların sorularını yanıtladı.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç