Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,15:29:54
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3278 0,24
EURO
35,0711 0,14
ALTIN
2.301,08 1,03
BİTCOİN
$70.520 0,52
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
22 Mayıs 2017 - 14:36
22 Mayıs 2017 - 14:364 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Ebeler güçlendiriliyor

Normal doğumunu yaygınlaştırılması sezaryenle doğunun azaltılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, ebelerin güçlendirilmesine yönelik beş günlük eğitim çalışması başladı.

Ebeler güçlendiriliyor
MARMARA GÖZ


Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği (KHB) ile Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle hazırlanan “Ebelerin Güçlendirilmesi” konulu eğitim çalışması Sen Otel’de başladı. Beş gün sürecek eğitimin açılışına, Sakarya KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, İdari Hizmetler Başkanı Dr. Hasan Bektaş, Mali Hizmetler Başkanı Ahmet Kemiksizoğlu, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SAÜEAH) Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tıbbi Hizmetler Kurum Başkanlığı’ndan Sibel Topuz, Geyve Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Semih Songür, Hendek Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Celalettin Akyol ile SAÜEAH, Karasu, Akyazı, Hendek, Sapanca ve Geyve devlet hastanelerinde görev yapan ebeler katıldı.
Düzenlenen eğitimle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik Eğitim Biriminden Sibel Gedikoğlu, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmesi, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları, sahada gebe eğitimlerinin standardize edilmesi ve normal doğumun yaygınlaştırılması yönünde 13 ilde gerçekleştirilen eğitimlerin 14’üncüsünün Sakarya’da yapıldığını dile getirdi.
Eğitim faaliyetinin açılış konuşmasını yapan Sakarya KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, normal doğumun yaygınlaştırılması için ebelere büyük görev düştüğünü dile getirerek, ebelerin bu konuda daha bilinçli olmalarına yönelik eğitim faaliyetleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Öktem “Anneler bizlerin direktifleriyle hareket ediyor. Ebelerimiz normal doğum ile sezaryen arasındaki farkı iyi bilmeli ve anne adaylarına bu durumu anlatmalı. Sezaryenin tıbbi bir zorunluluk gerektirmeden yapılmasının anne ve bebek sağlığı yönünden oluşturabileceği risklerin bilinmesi anne adaylarının normal doğumu tercih etmelerinde etkili olacaktır. Ebe arkadaşlarımız bizim için çok önemli, bu eğitim sürecinin yararlı ve faydalı geçeceğine inanıyorum.” dedi.
Sezaryen oranlarını kamuda ve özel hastanelerde ciddi oranda artmasıyla sezaryenin amacı dışında kullanılır hale geldiğini Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu “Sezaryen tıbbi gereksinim olmadan yapılmamalı ancak görüyoruz ki doğumların büyük kısmı sezaryenle yapılıyor. Anneler bu konuda bilinçlendirilmeli, hastane şartları anneler için daha iyi hale getirilmeli. Bu doğrultuda hastanelerimizde yapılacak çalışmalarda büyük önem taşıyor. Sağlık Bakanlığımızda sezaryen oranlarının düşmesi için çalışma başlatmış durumda. Bu çalışmaların netice vermesi için herkese görev düşüyor.” diye konuştu.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Tıbbi Hizmetler Kurum Başkanlığı’ndan Sibel Topuz’a eğitime katkılarından dolayı Sakarya KHB Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem tarafından teşekkür belgesi verdi. Topuz, ebe eğitimindeki amacın bilgi birikimimi ve donanımı artırmak olduğunun altını çizerek “Ebelerimizi bu eğitimlerle güçlendiriyoruz. Normal doğum konusunda farkındalık yaratıyoruz. Doğum odalarının ve servisteki odaların düzenlenmesiyle birlikte normal doğumda artış olacağına inanıyoruz.” dedi. Açılışı gerçekleştirilen beş günlük eğitim programı, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ve Devlet Konservatuarı Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim üyelerini destekleri ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Ebeler Derneği Üyesi Doç. Dr. Fatma Deniz Sayıner’in sunumlarıyla devam edecek.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç