Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,12:07:08
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3300 0,25
EURO
35,0646 0,16
ALTIN
2.282,06 0,20
BİTCOİN
$70.735 1,77
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
18 Eylül 2017 - 09:26
18 Eylül 2017 - 09:264 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi tamamlandı

Sakarya Üniversitesi’nin koordinatörlüğünde düzenlenen “15. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi”, Moldova Komrat Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi tamamlandı
Toprak Turizm


Yurt içinden ve yurt dışından toplam 16 üniversitenin paydaşlığında 11-12 Eylül tarihlerinde düzenlenen kongre, Moldova Gagavuzya Özerk Bölgesinde bulunan Komrat Devlet Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongrede iki gün boyunca çeşitli ülkelerden gelen akademisyenler tarafından 6 ayrı salonda ve 3 ayrı oturumda toplam 126 tebliğ sunuldu.

Açılış oturumunda ilk olarak ev sahibi üniversite adına söz alan Rektör Prof. Dr. Sergei Zaharia, konuşmasında Komrat Devlet Üniversitesi’nin 26 yıllık gelişim sürecini özetledi. Başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasındaki üniversiteler ile bilimsel işbirliğini arttırmak istediklerini belirten Prof. Dr. Zaharia, kongrenin bu amaçları açısından önemli bir başlangıç olduğunu dile getirdi.

Ortak bilimsel alan

Kongre Genel Koordinatörü ve SAÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can ise kongrenin başlıca misyonunun Türk dünyasında ortak bir bilimsel alan oluşturma, ekonomik ve kültürel ilişkilere zemin yaratma gibi hedefler olduğuna vurgu yaptı. Açılışta Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk, Makedonya Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca ve Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce de günümüz şartlarında ortak bilimsel üretimin kazandığı öneme vurgu yapan konuşmalar yaptılar. Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan da açılış oturumunda yaptığı konuşmasında, vakfın Türk Dünyasının her köşesinde eğitime destek ve bilimsel araştırma eksenli çalışmalarda yer alma misyonuna sahip olduğunu ve Komrat’ta böyle bir organizasyona vesile olmaktan duydukları mutluluğu belirtti. Açılış oturumu halk oyunu ve yöresel türküleri içeren bir mini konser ile sona erdi.

Kapanış oturumunda ise ortaya çıkan sonuçlar üzerine bir panel yapıldı. Yürütme kurulu adına söz alan SAÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Köksal Şahin ise başlangıcından itibaren 15. kongre sürecinin akışı, sunulan bildirilerin sayısı, konu başlıklarına göre dağılımları hakkındaki istatistiki bilgileri salondakilerle paylaştı. Kapanış bildirgesinde küreselleşme ile birlikte bilginin en önemli güç haline gelişine dikkat çekilerek, Türk dünyasındaki üniversiteler arasında ortak bilimsel ağ kurulması, akademik alanda serbest dolanımın sağlanması için adımlar atılması gibi hususları ulaşılan başlıca sonuçlar olarak sıralandı. Kapanış oturumunda, oturum başkanlarından gelen talepler doğrultusunda ortak tarih, ortak kimlik konusunda bilimsel yayınların özendirilmesi, atölye çalışmaları ile kongre sürecinin desteklenmesi, önümüzdeki yıl düzenlenecek olan 16. kongreden itibaren kongre kapsamına Türk dünyası özel oturumunun alınması ve kongredeki bildirilerin uluslararası alan indeksli dergilerde özel sayı haline getirilmesi şeklindeki hedefler benimsendi. Ayrıca kongrenin gelecek yıl Kazakistan ya da Macaristan’da gerçekleştirilmesi yönünde prensip kararı alındı.

Komrat Üniversitesi’ne Türkoloji bölümü

Kapanış Oturumu Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi ve Vizyon Üniversitesi (Gostivar/Makedonya) ile Komrat Devlet Üniversitesi arasında yapılan karşılıklı akademik işbirliği protokollerinin imzalanması ile sona erdi. Kongreye katılan üniversite temsilcileri, Komrat Devlet Üniversitesi’nin bünyesinde kurulması planlanan Türkoloji Bölümü için destek vereceklerini beyan etti.

Gagavuzya’da çeşitli resmi görüşmelerde de bulunan Kongre Tertip Heyeti ve katılımcı rektörler Özerk Yönetim Cumhurbaşkanı Maria İrina Vladh ve Milli Meclis Başkanı’nı ziyaret ederek temaslarda bulundu.

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç