Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,08:35:30
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3672 0,15
EURO
34,9572 0,31
ALTIN
2.324,92 0,19
BİTCOİN
$70.288 0,80
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
26 Ekim 2017 - 12:39
26 Ekim 2017 - 12:394 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
4 dakika da okunur
0 yorum

Cemil Meriç'in kızı SAÜ'de konuştu

Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Kültürden İrfana Cemil Meriç’ isimli sempozyuma, AK Parti Eskişehir Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ve Cemil Meriç'in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç katıldı. Prof. Dr. Meriç, "Babamın kitaplarında hayatım, gençliğim, günlerim, gecelerim var" dedi.

Cemil Meriç'in kızı SAÜ'de konuştu
Toprak Turizm


Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi tarafından Turizm ve Kültür Bakanlığının Gençdes Projesi kapsamında ortaklaşa düzenlenen ‘Kültürden İrfana Cemil Meriç’ isimli sempozyum, SAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Sempozyuma; AK Parti Eskişehir Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Serdivan Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, Cemil Meriç Lisesi öğrencileri ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyum, proje yürütücüsü Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi Müdür Yardımcısı Savaş Kanbur’un açılış konuşmasıyla başladı. 

"Babamın kitaplarında hayatım, günlerim, gecelerim var"
Babası Cemil Meriç’in hayatını kısa kesitlerle anlatan Prof. Dr. Ümit Meriç, “Cemil Meriç’in Dünyada hatırladığım iki çehresi var, biri annenin profilden duruşu, biri de sarı kumral ışıltılı, yeşil ela gözlerinle senin çocukluk çehren. Babamın kitaplarında hayatım, gençliğim, günlerim, gecelerim var. Cemil Meriç’in yetiştiği Dünya, Osmanlı’dan arta kalan son topraklar bugün Hatay adını verdiğimiz topraklarda, Fransız mandası döneminde yetişmiş olan bir insanın dünyasıdır. Yani Cemil Meriç, bir Osmanlı Kadısının da oğludur. Bir eski büyük medeniyet şehrinin topraklarında yaşamış olan ecdadın torunudur Cemil Meriç. Yani aslında Cemil Meriç, bir Osmanlı torunu, bir Osmanlı çocuğudur. Cemil Meriç’in okuluna başladığı sıralarda yaşadığı şehir Antakya ise Roma İmparatorluğu’nun 3 büyük şehrinden biridir. Roma siyasetin, İskenderiye ilmin ve Antakya ticaretin merkeziydi. Ticaretin getirmiş olduğu bütün zenginlikle Hititlerden kalmış muhteşem bir maziye sahip olan bu bölge Cemil Meriç’in kültür haritasını belirleyen ikinci alandır. Babam ile ilgili bir kitap yazıyorum. Aralık ayında yayın evine teslim edeceğim. 2018 Ocak ayında okurlarla buluşacak. Bu sempozyum bana ilim kaynağı olacak, kitabımın giriş ve sonucunda sempozyum sonrasında eklemeler ve değişiklikler yapabilirim” dedi. 

"Sempozyumlarda kitapların önemi"
Eski Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Avcı ise, “Genellikle bu tür toplantılarda, özellikle öğrencilerin çoğunlukta olduğu toplantılarda faydasını çok gördüğüm bir hususu burada da tekrar etmekte fayda görüyorum. Oda, bazı kitaplardan söz etmek, zaman zaman bu tür toplantıları üniversitelerde yaptığımız zaman konunun gidişatına göre bazı kitaplar zikredildiği zaman bunun öğrencilerimize çok faydası olduğunu hatta mesela Eskişehir Anadolu Üniversitesi yaptığımız açılış dersinden sonra orada zikrettiğim kitaplar sorgulanmaya başlandığını duydum ve çok mutlu oldum. Dolayısıyla bir işe yarıyor diye düşündüm. Sempozyumun oturumlarında Cemil Meriç’in beşerileri enine boyuna konuşulacak ben oraya girmeyeceğim. Biraz dolaylı bir şekilde Cemil Meriç’ten söz edeceğim kısaca oda bir kitaba dayalı. Biraz önce Ümit Meriç hanımefendi, Cemil Meriç’in nasıl bir Osmanlı coğrafyası ve kültürüyle, ailevi birikimiyle nasıl bir kültürün çocuğunu olduğunu ve sonrada Fransız kültürlerini, Batı kültürlerini, Batı Hint ile kurduğu münasebetler ve onların kendi bünyesindeki dengelerini, dengesizliklerini karşılıklı münasebetleri bu büyük macerayı konuşmasında bana çağrıştırdı” diye konuştu.
Açılış konuşmaları sonrasında sempozyum saat 18.30’a kadar 4 oturum halinde konuşmacıların katılımı ile devam edecek. 

Etiketler :

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç