Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,12:00:52
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3237 0,23
EURO
35,0665 0,16
ALTIN
2.283,21 0,25
BİTCOİN
$70.672 1,55
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
05 Ocak 2023 - 12:57
05 Ocak 2023 - 12:575 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Yön Bul Akademi
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

KIŞ AYLARINDA METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN 5 YÖNTEM

Sakarya Haber köşe yazarı Diyetisyen Nurseda Aytaç, Kış aylarında metabolizmayı hızlandıran 5 yöntem konusunu kaleme aldı.

KIŞ AYLARINDA METABOLİZMAYI HIZLANDIRAN  5 YÖNTEM
Yön Bul Akademi


Kış ayları sebze ve meyve seçenekleri ile diyet için avantajlı olsa da, değişen çevresel koşullar ve vücutta meydana gelen bazı değişimler kilo vermeyi olduğundan daha zor hale getirebilmektedir. 

Eğer siz de kış aylarında iştahınızın açıldığını, metabolizmanızın yavaşladığını ve kilo vermekte zorlandığınızı düşünüyorsanız, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz. Birçok kişi kış aylarında daha zor kilo verme sorunundan şikayetçidir. Soğuyan havaların etkisi ile değişen sıcaklığa adapte olmaya çalışan vücut, kendini korumaya almak adına metabolizma hızını düşürmekte ve enerji depolamasını artırmaktadır. Fakat bunun yanında gecelerin uzaması -dolayısıyla karbonhidrat ağırlıklı gece öğünlerinin artması-, su içme isteğinin ve fiziksel aktivitenin azalması, güneşlenmenin azalması ile D vitamini gereksiniminin artması, mevsimsel geçişlere bağlı olarak uyku saatlerinin ve ruh halinin değişmesi kilo vermeyi zorlaştıran diğer önemli faktörlerdir.

Bu noktada hem metabolizmamızı hızlandırmak ve ideal kilomuza ulaşmak, hem de salgın hastalıklara karşı daha güçlü bir bağışıklık kazanmak için dikkat etmemiz gereken 5 önemli konuya değinelim:

1- Su içimini ve fiziksel aktivitenizi artırın.

Birçok metabolik süreçte elzem olan su, vücut sıcaklığı ve iştah dengesini korumaya yardımcı olarak metabolizma hızını artırır. Soğuyan havalar su içme isteğini azaltsa da, metabolizmamız için her mevsim gerekli olduğunu unutmamak gerekir.
Hareketsizlik metabolizma hızının yavaşlamasına neden olan sebeplerin başında gelir. Kışın gecelerin uzamasıyla evde kalma süresinin artması ve dışarı çıkma isteğinin azalması fiziksel olarak daha az aktif olmamıza neden olur. Yavaşlayan metabolizmamızı haftada en az 150 dakika düzenli egzersiz yaparak canlı tutabiliriz.

2- Her gün 1 fincan yeşil çay tüketin.

Yeşil çay, kafein ve epigallokateşin gallat içeriği ile metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye büyük katkı sağlar. Özellikle metabolizmamızın yavaşladığı kış aylarında her gün birkaç fincan yeşil çay tüketilmelidir. metabolizmayı hızlandırmanın yanında yeşil çay, bağışıklığı güçlendirir, kolesterolü dengeler, zihinsel kapasiteyi artırır, kalp rahatsızlıklarından ve kanserden koruyucudur. (Yüksek tansiyon hastaları ve gebeler yeşil çay tüketiminden uzak durmalılar.)

3- D vitamini ihmal edilmemeli.

Güneş ışınlarına daha az maruz kalınması, kapalı alanlarda geçirilen vaktin azalması gibi sebepler kışın D vitamini gereksinimini artırabilir. D vitamini eksikliği metabolizmayı, dolayısıyla kilo vermeyi yavaşlatır. Araştırmalar D vitamininin yağ hücrelerinin depolamasını baskıladığını ve dolayısıyla yağ birikiminin azalttığını göstermektedir. Bu sebeple beslenmemizde ciğer, kırmızı et, tavuk, yumurta, uskumru gibi D vitamini zengini besinlere yer vermeli, vitamini aktifleştirmek için kış aylarında da günde 15-20 dakika güneşlenmeyi ihmal etmemeliyiz.

4- Uyku düzeni çok önemli.

Uyku, biyolojik saatle yakından ilişkili olduğundan vücuttaki metabolik olaylar için çok önemlidir. metabolizma hızının yavaşlamasını önlemek için uyku süresi ve kalitesine dikkat edilmelidir. Kötü uyku düzeni kilo artışına neden olur. Uyku, yetişkin bireylerde sağlıklı ve hızlı bir metabolizma için karanlık ve sessiz bir ortamda, en geç 23.00’de uyumak kaydıyla 7-8 saat olmalıdır.

5- Lifli besinler tüketin ve kırmızı biberden yararlanın.

Kış aylarında metabolizmayı canlı tutmak adına soframızda metabolizma hızlandıran yemek ve baharatlara yer vermek gerekmektedir. Brokoli, ıspanak, elma, portakal, greyfurt, lahana, yulaf, kepekli tahıllar, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi lifli besinler sindirim sırasında vücudun harcadığı enerjiyi artırarak metabolizmayı hızlandırırlar. Aynı zamanda bağırsak sağlığını düzenler, uzun süre tok tutarlar. kilo verme üzerine etkisi bilinen en etkili baharatlardan kırmızı biber ise içerdiği kapsaisin ile metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda iştah kontrolü sağlar, böylece tüketilen besin miktarını azaltır.

Umarım sizler için faydalı olmuştur. Okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.


diyetisyen Nurseda AYTAÇ
Instagram: dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç