- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
Justinianus Köprüsü Arkeopark haline getiriliyor
Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Serdivan ilçesindeki Justinianus Köprüsü'nde restorasyon ve kazı çalışmaları sürüyor.

Türkiye'de ayakta duran en eski yapıtlardan biri olan Justinianus Köprüsü, iki yıl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, tarihi köprünün kültür turizmine kazandırılması için 29 milyon TL'ye mal olacak restorasyon projesini hayata geçirmişti.
25 yıl önce onarılarak trafiğe kapatılan köprü, proje sonunda 'Arkeopark' haline getirilecek.
Etrafı ışıklandırılacak yapının üzerinde vatandaşların vakit geçirebilmesi için sosyal alanlarla bilgi ve tanıtım alanları oluşturulacak.
Justinianus Köprüsü üzerindeki restorasyon, kazı çalışmasıyla başladı. Bakanlık tarafından görevlendirilen arkeologlar gözetiminde köprünün altında, çevresinde ve doğu ucundaki 11 metre yükseklikteki apsisin çevresinde başlatılan kazılarda köprünün güney cephesinde sarnıç ve hamam yapısı ortaya çıkmıştı.
Kazılar sonucunda, altından herhangi bir akarsu geçmeyen köprünün yüzlerce yıl önce ne amaçla yapıldığı sorusu cevap bulacak.
Köprü alanında gerçekleşen restorasyon hakkında değerlendirmelerde bulunan Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Serkan Yazıcı, “Justinianus Köprüsü, Roma zamanından beri ayakta duran dünyada en önemli eserler arasında“ dedi.
Kazı çalışmalarının sonrasında turistik bir bölge olacağına belirten Yazıcı, yapının Türkiye ve Sakarya için hem turistik hem de kültürel açıdan büyük bir önem taşıdığını söyledi.




