Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
29 Mart 2024|Cuma,12:48:46
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.03.2024
DOLAR
32,3730 0,17
EURO
34,9781 0,25
ALTIN
2.326,06 0,24
BİTCOİN
$69.710 1,44
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
03 Mayıs 2021 - 21:39
03 Mayıs 2021 - 21:393 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

D vitamini eksikliği korkutucu boyutta

Türk toplumundaki D vitamini eksikliğine yönelik üniversiteler işbirliği ile yapılan araştırmada, özellikle kadınlarda ve gençlerde D vitamini eksikliğinin korkutucu ve “acil önlem alınması gereken” boyutlarda olduğu ortaya çıktı.

D vitamini eksikliği korkutucu boyutta
Toprak Turizm


Hacettepe Üniversitesi ortopedi ve Travmatoloji Ana bilim Dalı ve uşak Üniversitesi Tıp ve Sağlık Hizmetlerinde görevli öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen araştırmada, toplumdaki d vitamini düzeylerinin düşüklüğünü ortaya koydu.

Çalışmada 18-30 yaşları arasındaki üniversite öğrencilerinin pik kemik oluşumu yıllarının bitiminden önce d vitamini eksikliği düzeyleri değerlendirildi. Çalışmaya; tıp, diş hekimliği ve sağlık hizmetleri bölümlerinde öğrenim gören 100 (44 erkek ve 56 kız) üniversite öğrencisi dâhil edildi. Demografik özellikler, tıbbi öykü, güneş ışığına maruz kalma, diyetle d vitamini alımı, vücut kitle indeksi yüz yüze görüşmeler ile kaydedildi.

Katılanların yüzde 91'inde d vitamini eksik çıktı

Kan serum analizleri sonucunda çalışmaya katılanların yüzde 91'inde (bayanlarda yüzde 92.86, erkeklerde yüzde 88.64), d vitamini eksikliği tespit edildi. Ege bölgesinde öğrenim gören 18-30 yaş arası üniversite öğrencileri arasında yapılan bu araştırma, d vitamini eksikliğinin çok yaygın olduğunu gösterdi. Özellikle kadınlar arasında d vitamini eksikliği endişe verici derecede yaygın olduğu belirlendi.

Araştırma sonucunda yayınlanan makalede; kalsiyum emiliminde d vitamini durumunun önemi, osteoporozun önlenmesi ve obezite ve kronik hastalıklarla ilişkisi, Covid-19 hastalığının şiddetini azaltmaya son zamanlarda yaptığı katkı göz önüne alındı. Buna göre, d vitamini eksikliğinin bir halk sağlığı sorunu olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

D vitamini düşüklüğüne karşı acil önlem alınmalı

“Çalışmamız, genç popülasyonlarda d vitamini düşüklüğünün olumsuz sonuçlarını önlemek için acil bir önlem alınması gerektiğini göstermektedir. Bu nedenle, düzenli d vitamini takviyeli gıda tüketimine paralel koruyucu stratejiler ciddi şekilde önerilmektedir. Elde ettiğimiz d vitamininin seviyesi hakkındaki bilgiler, idarecileri ve sağlık hizmeti yöneticilerini bu nüfus için olası koruyucu sağlık önlemleri konusunda bilgilendirmeye yardımcı olacaktır. Pandemiden sonraki süreçte ise, d vitamini ile zenginleştirdiğimiz peynirler ile düzenli beslenen bireylerde düşük d vitamini seviyesinin nasıl değiştiği araştırılacaktır”.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç