Yusuf Alemdar -  son sözü birlikte söyleyelim
28 Mart 2024|Perşembe,14:16:03
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 28.03.2024
DOLAR
32,3286 0,24
EURO
35,0773 0,13
ALTIN
2.300,27 1,00
BİTCOİN
$70.915 1,05
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaDÖKÜLEN SAÇLARIYLA GÖMÜLMEK İSTEYEN KADIN!5 dakika da okunur
25 Mayıs 2022 - 00:14
25 Mayıs 2022 - 00:145 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

Koronavirüs sorası en sık görülen rahatsızlık

Hafif de olsa koronavirüs geçirenlerin şikayetlerine değinen Dr. Demircan, "Hastalık bitiminden sonra, kas ve eklem ağrıları, unutkanlık, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikayetler görüyoruz" dedi.

Koronavirüs sorası en sık görülen rahatsızlık
MARMARA GÖZ


Eskişehir Şehir Hastanesi'ndeki Covid-19 Sonrası İzlem Merkezi, 2 bin 500 hasta kontrolü gerçekleştirdi.

Yapılan kontroller ışığında, özellikle koronavirüsü hastane yerine evde tedavi görerek hafif atlatanlarda nefes darlığı, kas ve eklem ağrıları, unutkanlık, halsizlik, çabuk yorulma gibi olduğu saptandı.

“Bugüne kadar toplam 2 bin 500 hastamızın kontrollerini yaptık”

Merkezde görevli olan Dr. Melek Demircan, 2 yıllık takip sürecinde elde ettikleri verilere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Hastalarımızı Covid geçirdikten sonra hastaneye yatışları varsa taburcu olduklarından 1 ay sonra hastaneye yatışları yoksa karantina bitiminden 1 ay sonra ilk kontrollerimize çağırıyoruz. Daha sonra belirli aralıklarla takiplerimize devam ediyoruz. Bugüne kadar toplam 2 bin 500 hastamızın kontrollerini yaptık. Bu hastalarımızın 145'i dördüncü kontrollerini tamamladılar. Hastamızın ilk kontrolünden sonraki ikinci kontrol 1 ay sonra takip aralıkları giderek açılıyor. Toplamda 7 kontrolümüz var. Toplam takip süremiz 2 yıl ama bu süre içerisinde hastamızın ihtiyacı doğrultusunda daha erken çağırdığımız hastalarımız da oluyor. Bazen randevusuna gelmediğinde aradığımız, tekrar Covid geçirdiğini öğrendiğimiz hastalarımız da oluyor. Sonrasındaki takipte her şeyi en başa alıyoruz ve takiplerimize devam ediyoruz.

“En sık karşılaştığımız problemlerden biri nefes darlığı”

Hastalarımıza yaptığımız takiplerde en sık karşılaştığımız şikayetler, hastalığı hafif geçirseler de ya da hastalık sırasında herhangi bir şikayet hissetmeseler bile karantina bitiminden sonra veya hastalık bitiminden birkaç hafta sonrasında kas ve eklem ağrıları, unutkanlık, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikayetleri hastalarımızda görüyoruz. Bu şikayetler hastaların yaş grubundan ya da daha önceki kronik hastalıklarından bağımsız olarak gelişiyor. Daha genç olanlarda daha dinamik olanlarda, sportif faaliyetlerde bulunanlarda da ortaya çıkabiliyor. Hiçbir kronik hastalığı olmayanlarda da ortaya çıkabiliyor. Özellikle en sık karşılaştığımız problemlerden biri nefes darlığı.

“Koronavirüsün olası etkilerine yönelik olarak tetkiklerimizi yapıyoruz”

Hastalarımız günlük aktiviteleri sırasında fark etmeseler bile merdiven, yokuş çıkarken, efor sarf ederken ortaya çıkan bir nefes darlıkları oluyor. Hastalarımızın kontrolleri sırasında koronavirüsün olası etkilerine yönelik olarak tetkiklerimizi yapıyoruz ve ilgili birimlere sevk ediyoruz. Yapılan tedavilerin ardından hastalarımızın şikayetlerinin gerilediğini, hayat standartlarının arttığını, çok daha rahat yaşadıklarını görebiliyoruz."

“Akşam saatlerinden sonra çok fazla üşüyorum”

Eşi ve 2 çocuğuyla birlikte 2021 yılında koronavirüse yakalandıktan sonra hafif atlatan Cevahir Can Başar (52), hastalığın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçmesine rağmen üşüme sorunu yaşadığını, İzlem Merkezi'nde kontrollerinin belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Ben, eşim ve çocuklarım koronavirüse yakalandık. Çocuklarım hastalığı evde atlattı. Biz 1 haftasını evde, 10 gün de Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde gözetimde kaldık fakat ciğerlerimize inmediği için rahat atlattık. Eşimde çok fazla ateş oluyordu. Benim ateşim olmuyordu ama ağrılarım çok oluyordu. Biraz sıkıntılı bir dönemdi sonrasında aile hekimimiz bizi Covid İzleme Merkezi'ne yönlendirdi. O günden beri 3 ayda bir buraya geliyoruz. Eşimin ve benim kontrollerimiz yapılıyor. Doktorlarımın bana söylediği, değerlerimde bazen düşme ve yükselmeler oluyor. Böbreklerimde biraz problem var. Sürekli üşüyorum, hele akşam saatlerinden sonra çok fazla üşüyorum. Biz bu hastalığı hafif atlattık ama ağır atlatanların nasıl olduklarını düşünemiyorum.”

“Hiç üşüme bilmezdim, üşümeler başladı”

Abdülkadir Başar (58) ise eşi gibi üşüme sorunuyla birlikte terleme probleminin olduğunu belirterek, "1 yıldır Covid İzleme Merkezi’ne geliyoruz. Bütün polikliniklerde muayene ve kontrollerimiz yapılıyor. Gerek duyulan ilaçlar veriliyor. Şu anda benim ciğerlerimde bir sorun kalmadı. Herhangi bir sıkıntım da yok sadece bende terleme sorunu var. Normalde olmuyordu. Hiç üşüme bilmezdim, üşümeler başladı. Covid'den bende bir tek bu kaldı. Doktorların söylediği zamana kadar gelmeye devam edeceğiz.” dedi.

Etiketler :
YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç