- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
7 yılda 7 kez ameliyat masasına yattı
Adapazarı’nda yaşayan ve 7 yıl önce kendisine konulan Derin İnfiltratif Endometriozis teşhisi nedeniyle 4 kez ameliyat olan, 2 kez ise masadan kaldırılan Esra Kızıltan, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Doç. Dr. Mehmet Sühha Bostancı ve ekibi tarafından gerçekleştirilen zorlu ameliyat sonrasında sağlığına kavuştu.

adapazarı’nda yaşayan esra kızıltan isimli kadın, 7 yıl önce kendisine konulan Derin İnfiltratif Endometriozis teşhisi sonrasında çeşitli hastanelerde 4 farklı tarihte ameliyat oldu. Yapılan ameliyatlarda istenilen sonuç elde edilemeyince tekrar ameliyata alınmak istenen hasta solunum sıkıntısı yaşayınca masadan kaldırıldı.
Daha sonra kalp yetmezliği gibi sorunlarda yaşayan hastayı hiç kimse ameliyat etmek istemeyince durumun anlatıldığı sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. mehmet sühha bostancı hastayı ameliyat için hazırlamaya başladı. Başarılı geçen yüksek riskli ameliyat sonrasında 4 gün boyunca kadının sağlık durumunu her an takip eden Doç. Dr. Bostancı, aldığı zor kararla kadını tekrar hayata bağladı.
‘YÜKSEK RİSKLİ OPERASYON’
sakarya eğitim ve araştırma hastanesi’nde benzeri zor cerrahi müdahalelerin sık sık yapıldığını ancak bu ameliyatın çok yüksek riskli bir operasyon olduğunu belirten Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. mehmet sühha bostancı, “Şehrimizdeki kliniğimiz ileri cerrahi merkez olarak geçmektedir. Bu tip zor ameliyatlar kliniğimizde yapılmaya devam ediyor fakat bu hastamızın durumu biraz daha özellikliydi. Daha önceden 4 defa operasyon geçirmiş olan hastamızın ayrıca kalp ve solonum sorunları vardı. Hastamızın tekrarlayan ve derin bir hastalığı vardı. Derin İnfiltratif Endometriozis’e ve kadınlar sık görülen bir başka şikayet miyoma bağlı komplikasyonların olabileceğini bilerek bu ameliyata girdik. Ameliyatı ise başarıyla gerçekleştirdiğimizi düşünüyorum. Endometriozis karın organlarındaki yapışıklarla giden bir hastalık ve yaklaşık 10 kadından 1’inde görülebiliyor. Derin İnfiltratif Endometriozis ise bu işin çok daha ileri hali. Bağırsak ve idrar torbası gibi iç organlarda ciddi hasara neden olabilen bir hastalık” dedi.
‘HASTANIN DURUMU BİZİ ENDİŞEYE SOKTU’
Ameliyata alınacak hastanın sağlık durumunun ameliyata girecek tüm uzmanları endişelendirdiğini belirten Doç. Dr. Bostancı, “Bu hastalığın ameliyatı, hele ki daha önceden de operasyon geçirmiş hastalarda ciddi bağırsak veya idrar torbası yaralanmaları gibi riskler olabiliyor. Bu durum uzun süre hastanede kalmaya ve kalıcı organ hasarlarına neden olabiliyor. Bu yüzden zorlu bir ameliyattı. Bir de hastamızın kalp kapakçığı ile ilgili sorunları vardı. Önceki geçirdiği ameliyatlarda ise solunum ile ilgili sorun yaşamıştı. Bunların hepsini üst üste koyup düşündüğümüzde bizleri biraz endişeye soksa da gerekli önlemlerle beraber ameliyatı gerçekleştirdik. Allah’a şükür olsun ki, hiçbir sorun yaşamadan ameliyat tamamlandı ve hastamız şuanda sağlığına kavuşmuş vaziyette” ifadelerini kullandı.
‘VATANDAŞLAR SAĞLIK SORUNLARI İÇİN HASTANELERE BAŞVURMALI’
Koronavirüs salgınının vatandaşları sağlık sorunlarını ertelemeye ittiğini ancak bu olayın insanların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten Doç. Dr. mehmet sühha bostancı, “Hastamız da ‘zaten gelmek zorunda kalmasaydım hastaneye gelmezdim’ diyecek kadar pandemi konusunda titiz bir insan. Covid-19 döneminde biz bu salgına yoğunlaşmışken insan hayatını tehlikeye atabilecek hastalıklarda hastaların bize ulaşmasında veya gerekli ameliyatların yapılmasında sorunlar yaşadık. Biz hastanemizde ameliyatlarımıza en kısa sürede başlayarak çözmek için uğraştık. Süreç ne kadar uzarsa belli hastalıkların da ilerlemesi ve kötü sonuçlar doğurması açısında riskler var. Şuanda Covid-19 sürecinde vakaların iyice azalmasıyla beraber bizlerde normale dönerek barajın arkasında biriken suyu en kısa sürede azalmak için ameliyatlarımıza devam ediyoruz. Kadın sağlığı hem kadın ve hem de çocuğu içermesi açısından önem arz ediyor. 2 kişinin sağlığı söz konusu. Pandemi döneminde hastalar doktorlara ulaşmaları konusunda ciddi sorunlar yaşadılar. Bu süreçler uzadı ama ben yine de hastalarımıza ciddi sağlık sorunları olduklarında süreci uzatmadan ve hastanelere güvenerek sağlık kuruluşlarında hastalıklarına çözüm bulmak için başvurmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü hastanelerde her türlü önlemler alınıyor” dedi.
‘AİLEMLE BİLE GÖRÜŞMÜYORDUM’
Koronavirüs nedeniyle çoğu zaman aile bireyleriyle bile görüşmekten çekindiğini belirten esra kızıltan, “Hastalığım yaklaşık 7 seneye dayanıyor. Çeşitli operasyonlar geçirdim, zorlu süreçler yaşadım. Pandemi süreci bizi iyice zorladı. Kanamalarım strese ve hastalığıma bağlı olarak arttı. Daha sonrasında zaten Sühha Bey kontrolündeydim. Ameliyata karar verdik. Zorlu bir ameliyat olacağının farkındaydık. Hocamızın sadece cerrahi değil aynı zamanda psikolojik desteğiyle de beraberce bu ameliyatı iyi bir şekilde atlattık. Pandemi sürecinde ben de aşırı dikkat eden gruptayım. Çünkü çeşitli hastalıklarımdan dolayı çok dikkat etmem gerekiyor. Ailemle bile aylarca görüşmediğim zamanlar oldu. Mecbur kalıp geliyorsunuz hastanelere ama inanın hastaneler gidebileceğiniz herhangi bir sosyal ortamdan daha steril. Çok riskli bir operasyondu. Hocam bunu göze aldı. Ekibiyle beraber hepsine çok minnettarım, hakları ödenmez. Hepsine çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.




