- HAVA DURUMU:
-
Parçalı Bulutlu
Adapazarı, Serdivan ve Erenler'in zemin sıvılaşmasında çarpıcı sonuç
Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerinin zemin sıvılaşma analizlerinin yapıldığı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi kapsamında adapazarı, serdivan ve erenler ilçelerinin zemin sıvılaşmaları incelendi.
2022 yılında gerçekleştirilen çalışma kapsamında 49 adet sondaj çalışmasından elde edilen veriler analiz edildi.
SIVILAŞMA POTANSİYELLERİ
Çalışma sonucunda sıvılaşma potansiyelinin adapazarı zeminlerinde 4, 7, 15 metre derinliklerinde yoğunlaştığı ve genel olarak 10 metreye kadar olan derinliklerde olduğu, erenler zeminlerinde genel olarak 10 metreden daha derinde olduğu, serdivan zeminlerinde ise 6, 7, 12 metre derinliklerde yoğunlaştığı ve 20 metrelik derinlikte her seviyede olduğu görüldü.
Yapılan analizlerde ivme değerlerinin artmasıyla sıvılaşma potansiyeli, oturma değerleri ve sıvılaşma potansiyeli indeksinin arttığı görüldü.
Değerlerdeki artışların ivme değerinin artması yanında yeraltı suyunun yüzeye yakın olması, kum zemin tabakasının kalınlığına bağlı olduğu kaydedildi.
YAPILAŞMAYA GİTMEK RİSKLİ
Araştırmanın sonuç kısmında inceleme alanının kuzeydoğusunda 1999 Gölcük depreminde meydana gelen hasarın yoğunlaştığı alan analizlerde elde edilen sıvılaşma ve oturma potansiyeli tespit edilen alanlar örtüştüğü vurgulanarak bu alanlarda yapılaşmaya gitmenin riskli olduğu vurgulandı.
Depremlerde risk faktörünü en aza indirme, can ve mal kayıplarının önüne geçmek için inceleme alanının özellikle kuzeybatı, kuzeydoğu ve güneydoğu kesimlerinde yerleşimden kaçınılmalı, mevcut yerleşim ile ilgili de çok daha detaylı çalışmalar ile belirlenecek tedbirler alınmasına dikkat çekildi.
ZEMİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI
adapazarı zeminlerinde özellikle 10 metreden daha sığ, erenler zeminlerinde 10 metreden daha derin, serdivan zeminlerinde ise her derinlikte özellikle inceleme alanında sıvılaşabilirliği tespit edilen zeminlerde detaylı inceleme ve iyileştirme projeleri planlanması gerektiği belirtildi.
Tüm şehri kapsayacak şekilde daha ayrıntılı çalışmalar yapılarak sıvılaşma açısından yüksek riskli alanlarda imar planlaması ve kat sayısı düzenlemeleri yapılırken sıvılaşma unsurunun dikkate alınması, yapılaşma kaçınılmaz ise zemin unsurları detaylı incelenerek öncelikle zemin iyileştirme çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı.






