26 Nisan 2024|Cuma,11:29:47
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 26.04.2024
DOLAR
32,5810 0,29
EURO
35,0254 0,15
ALTIN
2.459,12 0,94
BİTCOİN
$64.404 0,55
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
08 Mart 2023 - 10:50
08 Mart 2023 - 10:503 dakika da okunur 1 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
1 yorum

Adapazarı, Serdivan ve Erenler'in zemin sıvılaşmasında çarpıcı sonuç

Adapazarı, Serdivan ve Erenler ilçelerinin zemin sıvılaşma analizlerinin yapıldığı araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Adapazarı, Serdivan ve Erenler'in zemin sıvılaşmasında çarpıcı sonuç
MARMARA GÖZ


Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans tezi kapsamında adapazarı, serdivan ve erenler ilçelerinin zemin sıvılaşmaları incelendi.

2022 yılında gerçekleştirilen çalışma kapsamında 49 adet sondaj çalışmasından elde edilen veriler analiz edildi.

SIVILAŞMA POTANSİYELLERİ

Çalışma sonucunda  sıvılaşma potansiyelinin adapazarı zeminlerinde 4, 7, 15 metre derinliklerinde yoğunlaştığı ve genel olarak 10 metreye kadar olan derinliklerde olduğu, erenler zeminlerinde genel olarak 10 metreden daha derinde olduğu, serdivan zeminlerinde ise 6, 7, 12 metre derinliklerde yoğunlaştığı ve 20 metrelik derinlikte her seviyede olduğu görüldü.

Yapılan analizlerde ivme değerlerinin artmasıyla sıvılaşma potansiyeli, oturma değerleri ve sıvılaşma potansiyeli indeksinin arttığı görüldü.

Değerlerdeki artışların ivme değerinin artması yanında yeraltı suyunun yüzeye yakın olması, kum zemin tabakasının kalınlığına bağlı olduğu kaydedildi.

YAPILAŞMAYA GİTMEK RİSKLİ

Araştırmanın sonuç kısmında inceleme alanının kuzeydoğusunda 1999 Gölcük depreminde meydana gelen hasarın yoğunlaştığı alan analizlerde elde edilen sıvılaşma ve oturma potansiyeli tespit edilen alanlar örtüştüğü vurgulanarak bu alanlarda yapılaşmaya gitmenin riskli olduğu vurgulandı.

Depremlerde risk faktörünü en aza indirme, can ve mal kayıplarının önüne geçmek için inceleme alanının özellikle kuzeybatı, kuzeydoğu ve güneydoğu kesimlerinde yerleşimden kaçınılmalı, mevcut yerleşim ile ilgili de çok daha detaylı çalışmalar ile belirlenecek tedbirler alınmasına dikkat çekildi.

ZEMİN İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI YAPILMALI

adapazarı zeminlerinde özellikle 10 metreden daha sığ, erenler zeminlerinde 10 metreden daha derin, serdivan zeminlerinde ise her derinlikte özellikle inceleme alanında sıvılaşabilirliği tespit edilen zeminlerde detaylı inceleme ve iyileştirme projeleri planlanması gerektiği belirtildi.

Tüm şehri kapsayacak şekilde daha ayrıntılı çalışmalar yapılarak sıvılaşma açısından yüksek riskli alanlarda imar planlaması ve kat sayısı düzenlemeleri yapılırken sıvılaşma unsurunun dikkate alınması, yapılaşma kaçınılmaz ise zemin unsurları detaylı incelenerek öncelikle zemin iyileştirme çalışmaları yapılması gerektiği vurgulandı.

YORUMLAR (1)
deneme
deneme

lütfen kaynak belirtir misiniz, gidip kaynağı incelemek istiyorum daha fazla detay için.

CEVAPLA

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç