Kurban Bayramı -  1 2024
Kurban Bayramı -  2 2024
16 Haziran 2024|Pazar,17:11:46
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 16.06.2024
DOLAR
32,7682 1,53
EURO
35,0901 0,53
ALTIN
2.459,44 2,86
BİTCOİN
$66.692 0,62
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaKIYMETİ BİLİNMEYEN BAYRAM GECESİ!5 dakika da okunur
23 Mayıs 2024 - 16:21
23 Mayıs 2024 - 16:215 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

ATSO Başkanı Bayraktar'dan Kentsel Dönüşüm çağrısı

Akyazı Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Z.Şinasi Bayraktar, yüksek katlı eski binaların dönüşümünün büyük yıkımlarda büyük can kayıplarına sebebiyet vermemesi için bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

ATSO Başkanı Bayraktar'dan Kentsel Dönüşüm çağrısı
Toprak Turizm


atso bakanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, ülkenin deprem kuşağı üzerinde yer alması nedeniyle sık sık can ve mal kaybına sebebiyet veren depremler yaşadıklarını ve yaşamaya devam edeceklerini kaydetti.

Doğal afetler öncesinde önlem almanın önemine dikkat çeken Bayraktar; "

Kahramanmaraş depreminden ders almalı. Bu depremi milat olarak kabul etmeli ve deprem ve afet öncesinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmeliyiz" dedi.

Bayraktar, can kaybı ve ekonomik kayıplara yol açan afetler öncesinde, tedbir amaçlı çalışmalar yapılmasına dikkat çekerek, 6 Şubat 2023 de gerçekleşen  Kahramanmaraş merkezli depremin yıkıma neden olduğu 11 ilin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) katkısının yüzde 10 civarında olduğunu hatırlattı.

 Bayraktar, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi yüzyılın felaketini yaşadık. 50 binin üzerinde canımız kayboldu. Böyle bir felaket büyük sıkıntı verdi bize ama, bir başka özelliğimizi gün yüzüne çıkardı.Deprem olduğu andan itibaren tüm Odamızda dahil olmak üzere tüm Ülke bölgeye yardım için harekete geçti. Ülkemizin her ferdi elinden gelen gayreti gösterdi.

"TEDBİR DEPREMDEN GÜÇLÜDÜR"

Depremin hasarlarının önüne geçmek mümkün değildi. Ama öncesinde yapacağımız çalışmalarla bunu en aza indirmek mümkün.  Millet olarak en önemli özelliğimiz olan harekete geçme ve birlik olma durumumuzu 'afet öncesi önlem alma' çalışmaları için de kullanmamız gerekiyor. Kahramanmaraş depreminden ders almalı. Bu depremi milat olarak kabul etmeli ve deprem ve afet öncesinde alınması gereken önlemleri hayata geçirmeliyiz" diye konuştu.

 "TEDBİRLER ALINMALI"

Bayraktar deprem gerçekleştikten sonra her kesimin konuştuğunu ancak sayıları 305 bini bulan mimar ve mühendislerin görüşlerine başvurulmadığını belirterek, Çalıştayın yapılması, doğal afetlerle ilgili konunun uzmanlarının konuşabileceği platformlar oluşturulması ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

  JAPONYA ÖRNEĞİ

143 bin kişinin hayatını kaybettiği 1923 Tokyo depreminin ardından Japonya'nın kurduğu Deprem Araştırma Enstitüsü ve yaptığı çalışmaları örnek veren Bayraktar, o günden bu yana Japonya'daki depremlerde can kaybının azaldığına dikkati çekti.  

Bayraktar, şunları kaydetti; "Neden bu kadar az sayıda kayıp oluyor çünkü deprem bölgesi olarak bilimle barıştılar. Ülkemizde 1930 yılından bu yana depremlerde 150 bin canımızı kaybettik. Bu nedenle 'Dayanışma depremden güçlüdür' demekten önce  'Tedbir depremden güçlüdür' diyerek öncesinde tedbir alma alışkanlığına geçmek zorundayız.

 
-TÜRKİYE, YÜKSEK RİSK GRUBUNDA-

Deprem, heyelan, sel, çığ gibi birçok doğa kaynaklı afetlerle sıkça karşı karşıya kalabiliyoruz. İnsani krizlerin ve afetlerin risklerini ölçmek ve sıralayabilmek amacıyla oluşturulan risk yönetimi endeksine göre Türkiye, Küresel Risk Endeksi'nde 191 ülke arasında 45'inci sırada yer alıyor. 5,0 endeks puanı ile 'yüksek risk' grubundaki ülkeler arasında bulunuyor. Hem dünya çapında hem yerel ölçekte afetlerle mücadelede "yaşandıktan sonra ne yapılabilir?" değil, "risk azaltma"nın öncelikli konu haline gelmesi gerekiyor.

DEPREM EYLEM PLANI

Doğal afetlere karşı alınacak olan  acil eylem planının gözden geçirilmesi, belirlenmiş olan deprem anında toplanma alanları konusunda bireylerin bilinçlendirilmesi ve panik havasına mahal verilmemesi gerekir. Eylem planlarının içinde yapılan tatbikatlar eksiklerimizi görmemize vesile olacaktır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bölgemizde yaşadığımız 1999 Marmara Depreminin ardından maalesef kentsel dönüşümü sorun olmaktan çıkarmış durumda değiliz. Bu konu üzerindeki yapılacak olan çalışmalara hız vermeli ve özellikle kent merkezleri yüksek katlı eski binaların dönüşümü büyük yıkımlarda büyük can kayıplarına sebebiyet vermemesi için bir an önce gerçekleştirilmelidir.

Deprem öncesi alınacak en büyük tedbirlerin başında sağlam ve deprem teknolojisine dayalı binalar inşaa ederek yatay mimariyi tercih etmektir. Tekrardan ifade ettiğim gibi maalesef deprem gerçekleştikten sonra önlemlerden bahsetmek değil afetin gerçekleşmesinden önce alınacak olan tedbirler can ve mal kaybını önleyici olacaktır."

Bayraktar, ülkede yaşanan depremler sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlara Allahtan rahmet dileyerek ülkenin böyle büyük yıkımlarla büyük acılar yaşamamasını temenni etti.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç