26 Nisan 2024|Cuma,08:29:00
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 26.04.2024
DOLAR
32,5626 0,23
EURO
34,9365 0,10
ALTIN
2.444,38 0,33
BİTCOİN
$64.278 0,17
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer Aytaç5 SORUDA ORTAKLIĞIN GİDERİLMESİ (İZALE-İ ŞÜYU) UYUŞMAZLIKLARINDA ARABULUCULUK3 dakika da okunur
28 Nisan 2023 - 12:52
28 Nisan 2023 - 12:523 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
MARMARA GÖZ
  • PAYLAŞ
3 dakika da okunur
0 yorum

BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ

Sakarya Haber köşe yazarı Diyetisyen Nurseda Aytaç, bayram sonrası beslenme önerileri konusunu kaleme aldı.

BAYRAM SONRASI BESLENME ÖNERİLERİ
MARMARA GÖZ


Bir önceki yazımda bayramda kurulan kalabalık sofralardan, reddetmekte zorlandığımız lezzetli tatlılardan bahsetmiş ve bunlarla kilo almadan nasıl başa çıkacağımızla ilgili birkaç tavsiyede bulunmuştum. (RAMAZAN BAYRAMINDA BESLENME ÖNERİLERİ)

Fakat bayramda şekerli ve yağlı besinlere “hayır” demenin diğer zamanlara göre daha zor olduğunu kabul etmek gerekir. Uzun zamandır görmediğimiz sevdiklerimizle birlikte olmak ve ramazan ayının bitmesi ile gündüz açlığının sona ermesi durumu kişide normalden daha mutlu olma hali ve tatlıları doyasıya yeme davranışını beraberinde getirebiliyor. Bayram mutluluğu yerini “çok yedim” pişmanlığına bırakıyor. Alınan kilolar ve yazın geliyor oluşu kişide “kilo vermeliyim” telaşına neden oluyor..

Güzel haber: Yeni alınan kiloyu vermek daha kolaydır. Vakit kaybetmeden, yeniden beslenme düzenimizi oluşturarak ramazan ayında ve bayramda aldığımız kilolardan kısa sürede kurtulmak mümkün. 

Öyleyse, bayramdan sonra metabolizmamızı canlandırmak ve kilo vermeyi kolaylaştırmak için birkaç tavsiye:

Bayramdan kalan tatlıları mutlaka evden uzaklaştırın: Tatlıların sürekli gözünüzün önünde olması sizi sağlıklı beslenme motivasyonundan uzaklaştıracak ve hedefe ulaşmanızı daha zor bir hale getirecektir.

Tatlıları sınırladığınız gibi, meyve tüketimini de günde 1 porsiyon ile sınırlayın: Kilo vermeye çalışan birçok kişinin yaptığı hatalardan biri sınırsız meyve tüketimidir. Gereğinden fazla meyve tüketmek karaciğer yağlanmasına ve kilo artışına neden olur.


Uyku düzeninize dikkat edin: Uyku, metabolizma hızı için en önemli faktörlerden biridir. Ramazan ayı sırasında değişen uyku saatleri artık normal düzenine gelmelidir. Uykunun düzensiz olması kilo vermeyi zorlaştırır.

Mutlaka su tüketimini artırın: Bayramda yenilen şekerli besinler ödem artışına neden oldu. Günlük en az 2 litre su içimi ödem ve toksinlerin atımına neden olarak kilo vermenizi kolaylaştırır.

Öğünlerinizi hafif geçirin ve ekmek tüketimini sınırlayın: Kilo vermek istiyorsak kızartmalardan ve çok yağlı besinlerden uzak durmamız gerektiğini biliyoruz. Bunun yanında ekmeği ve ekmek grubu besinleri de sınırlamamız şart. Ekmeği, öğün başına 1 dilim (1 avuç içi kadar)  tam tahıllı ekmek ile sınırlamak kilo vermemize büyük katkı sağlayacak.

Hareketinizi artırın: Ramazan ayı ve bayram boyunca normalden daha az hareket etmiş olabilirsiniz, fakat artık yürüyüşlere başlamanın zamanı geldi. Yağ yakımını hızlandırmak ve ödem atımını kolaylaştırmak için haftada 5 gün, günde en az 30 dakika yürüyüş yapmak kilo vermeye büyük katkı sağlayacaktır.

Okuduğunuz için teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.

Diyetisyen Nurseda Aytaç
Instagram: dytnursedaaytac
dyt.nursedaaytac@gmail.com

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

İLGİLİ HABERLER

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç