29 Nisan 2024|Pazartesi,15:02:35
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 29.04.2024
DOLAR
32,3798 0,18
EURO
34,7670 0,07
ALTIN
2.434,94 0,15
BİTCOİN
$62.262 1,89
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Ş. Mahir Tuna
Ş. Mahir TunaBÖYLE ADAK OLMAZ!4 dakika da okunur
05 Şubat 2024 - 11:14
05 Şubat 2024 - 11:145 dakika da okunur 0 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm
  • PAYLAŞ
5 dakika da okunur
0 yorum

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak

Çocuklarimiza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?

Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak
Toprak Turizm


Çocuklarimiza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabiliriz?
      Ne yazık ki kitap okuma noktasında hazır ve kolay elde edilen bilgilere daha çok itibar eden bir toplum haline geldik . 


Peki  Çocuğa başka bir çocuğu örnek göstererek teşvik etmek doğru bir yaklaşım mıdır?Çocuk böyle bir durumda davranışı örnek almak yerine örnek gösterilen çocuk üzerinden olumsuz değerlendirme yapabilir,hatta davranışi ısrarla yapmamak gibi olumsuz tepki gösterebilir.
* Ebeveynler ve öğretmenler olarak evlatlarımıza rol model olmaya çalışmalıyız, en iyi örnek anne babanın ve çocuğun örnek alma olasılığı yüksek kişilerin rol model olmasıdır. 
* Rol model olurken evin her odasında bir başucu kitabı olmasını sağlamaya çalışmalı,okullarda kitap okuma köşeleri gibi alanlar oluşturmalıyiz.Tabi sadece yatmadan önce yatakta bir başucu kitabı ile uyku için kitap okunması duygusunu vermemeliyiz.
Kitap çocuk için uyku arkadaşı değil yol arkadaşı olmalıdır.
* Kıtap okumak sadece uykuya geçişte araç olarak kullanılmamalıdır.Kitap uyutmaya değil zihni diri tutmada etkili olmalı...

     Çocuklar için kitap ikiye ayrılır ; gözün gördüğü resimlerin oluşturduğu kısım, bir diğeri de kulağın duyduğu, sizin okurken söyledikleriniz, kelimelerin okuyuşunuzdaki kattığı anlam şeklinde değerlendirilmeli.
* Çocuk 11yaşına kadar erken çocukluk dönemindedir.Bu dönemde yazısı az, resmin bol olduğu kitaplar tercih edilmeli. Soyut ve somut kavramlar tam olarak gelişmediği için bol resimli olması çocuğun kendi dünyasında kitabı anlamlandırmasını sağlar. Bu da kitap ile bağın kurulmasına aracılık eder .
* Okunan kitapların geri dönüşleri elbette  her yaşta aynı olmaz. 2 yaşındaki çocuğun okuduğu kitabı kümelendirmesi mümkün olmazken, 5 yaşındaki çocuk zincirlendirmeyi kavramış olur,  11 yaşında ise ard arda olayları anlatabilir düzeye  gelir.
İşte  bu sebepten  yılmadan değişim süreci içinde okumaya devam etmeli...Ev ve okul ortamında çocuklar okumaya yönlendirilmeli.

    Dönem dönem farklı kitaplarla okutma ve okuma noktasında desteklenen çocuk, başka hayatlarla hayal dünyasını geliştirecektir.
* Kendimizin ve çocuklarımızın ; kendimizi anlama ve anlatma yani ifade edebilme ve iyi anlayabilme noktasında kitabın etkisini bilmemiz gerekir.
* Hitap etmesi ve empati kurma yeteneği gelişirken çocuk kitap ile dostluğunu da elde etmiş olur.
* Çok fazla sayıda kitap okumanın öneminden çok okuduğunuz kitapla ne kadar anlam katmış ona dikkat etmeliyiz.

      Ne zaman kitap okumaya başlanmalı sorusunun cevabı ise çocuğunuz bir şeye dokunmaya başladığında kitap okumaya başlanabilir, yaşına ve dikkatini çekmeye yönelik değerlendirme yapılarak elbette...
 Çocuğunuz için yapılan yatırımların içerisinde en güzel yatırım, nitelikli kitap okuma alışkanlığı kazandırmaktır.

* Düşünme becerisi ile beraber empati kurma yeteneği gelişir 
* Hayal kuramayan ebeveynler  ne kadar kitap okuduğuna bakmalı.
* Çocuğun dil gelişiminin televizyon ,tablet, telefon ile de gelişebileceğini düşünebilirsiniz ama bunlar çocuğun anne babasının sesinden, gözünden ve duygusundan daha etkili öğrenemeyeceği iyi bilinmelidir...Duyduğu kelimeye verdiği anlamı , sizin sesinizle ve gözünüzle dolduracaktır.

     Çocuğumuzla kitap okuma süreci nasıl olmalı ?Farkındalık oluşturmak için ne yapmalı? Okuma öncesi kitap seçimi ve okuma sonrası olarak 3 bölümde değerlendirebiliriz
* Okuma öncesinde çocuğun yaşına göre ve ilgi alanına göre değerlendirme yapmalıyız. 
* Seçilecek kitabın sayfa sayısı ve içeriğine bakmalıyız.
* Kitap seçimi , yaşına ve ilgi alanına göre belirlendikten sonra çocukla birlikte seçeneklerden bir liste oluşturup kitaplar arasından tercih hakkını çocuğa vermek gerekir.
* Çocuk aynı kitabı defalarca okuyor veya okutuyorsa her defasında o kitapta yeni keşifler kazanıyordur, her tekrarda başka bir yere dikkatini çeker ve keşfetme boyutu gelişir.
* Kitap okurken çocuğun kitabı görmesini sağlamak ve temas halinde birlikte okumak çok etkili ve değerlidir.
* Kitap okumak için çocuğunuza belli bir süreyi ayırdığınızda bunu kesintiye uğratacak farklı etkenleri ortadan kaldırmak gerekir (telefona bakmak gibi..)Böylece anlamlı ve nitelikli birliktelik kazanılmış olur.

Veli ve öğretmenlerimiz için faydalı bir yazı olmasını diliyorum.

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç