06 Mayıs 2025|Salı,19:43:17
 
  • HAVA DURUMU:
  • Parçalı Bulutlu
PİYASALAR Güncelleme : 06.05.2025
DOLAR
38,6102 0,11
EURO
43,8393 0,35
ALTIN
4.196,48 1,51
BİTCOİN
$94.256 0,53
HAFTANIN POPÜLER YAZARI
Av. Begüm Gencer Aytaç
Av. Begüm Gencer AytaçBegüm GENCER AYTAÇ3 dakika da okunur
26 Ekim 2022 - 21:25
26 Ekim 2022 - 21:252 dakika da okunur 1 yorum Koleksiyona EkleŞİKAYET BİLDİR
Toprak Turizm Yeni
  • PAYLAŞ
2 dakika da okunur
1 yorum

Güneş tutulması depremi tetikler mi? SAÜ'lü isim yanıt verdi

1999 Marmara Depremi'nin güneş tutulmasından 1 hafta sonra olması tutulma ile deprem arasında bir bağ var mı sorusunu gündeme getirmişti. Dün gerçekleşen güneş tutulmasının ardından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu güneş tutulmasının depremler üzerindeki etkisine yönelik açıklama yaptı.

Güneş tutulması depremi tetikler mi? SAÜ'lü isim yanıt verdi
Toprak Turizm Yeni


Güneş tutulmalarının deprem etkisi yarattığına dair bilimsel bir görüş olmadığını söyleyen Prof. Dr. Utkucu bu konu hakkında yapılan çalışmaların çok az olduğunu ve elde edilen verilerin kanıtlarla birlikte sunulması gerektiğini söyledi.
 
Güneşte meydana gelen doğal olaylardan biri olan güneş lekeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Utkucu güneş lekeleri sayılarının zamanla değişiklik gösterdiğini belirterek, sayılarının fazla olduğu dönemlerde yer kabuğunda bazı patlamaların meydana geldiğini söyledi. Prof. Dr. Utkucu, “Güneş lekeleri genelde on bir yıllık periyodu seyrediyor. Sayılarının fazla olduğu zamanlarda güneşin hareketleri artıyor. Dolayısıyla güneşte ve yer kabuğunda bazı olaylar meydana geliyor.” dedi.
 
Güneş tutulmasının depreme etkisinin olup olmadığından emin olabilmek için kesin bilgilere sahip olunması gerektiğine değinen Prof. Dr. Utkucu bu düşüncenin herkesçe kabul edilebilir ve kanıtlanmış olması gerektiğine vurgu yaptı. Bilimsel çalışmalarda yalnızca bir parametreye bakılmadığını söyleyen Prof. Dr. Utkucu konu hakkında bilimsel temellerin zayıf olduğunu söyleyerek, “Bilim bir maluma tabiidir, şu an böyle bir bilgiye sahip değiliz.” şeklinde konuştu.
YORUMLAR (1)
Doruk
Doruk

O bilgiye Tam sahip olunda Öyle boş bilgi vermeyin 17agistosta kaç bin kişi öldü biliyorlar....bence artık daha detayli bilgi versinler olcak veya olmayacak diye milleti bilgilendirsinler ....tşk ederim

CEVAPLA

YORUM YAP
Adınızı yazınız
Yorumunuzu yazınız!

Etiketlere göre arama:

Aramaktan Vazgeç